Biologisk mångfald

Det går inte längre att bortse från företagens roll i den allt minskade variationen av arter på jorden och effekten det har på klimatet och våra levnadsmiljöer. Här berättar vi mer om biologisk mångfald och hur vi arbetar för att påverka företag att agera ansvarsfullt och minska sin påverkan på naturen.

Biologisk mångfald

Vad innebär biologisk mångfald?

Biologisk mångfald är variationen inom arter, mellan arter och i ekosystemet som omfattar fauna, flora och den miljö de lever i. Det innefattar all natur och alla levande organismer; från fjäll, skogar och hav till djur, växter och mikroskopiska svampar. Ett ekosystem är den funktionella enhet där de levande organismerna samspelar med sin omgivande miljö, och på så sätt skapar nya förutsättningar för nytt liv.

Läs mer: Hållbara investeringar

 

Vikten av biologisk mångfald

Biologisk mångfald är förutsättning för allt liv på jorden och är grunden i vår välfärd och existens. Hälsosamma ekosystem med en bred variation av arter behövs för att vi ska få mat, frisk luft, rent dricksvatten och för att stärka jordens förmåga att stå emot globala förändringar, hälsohot och naturkatastrofer. I takt med att ekosystem förstörs och arter dör ut försämras denna förmåga, och uppvärmningen går allt snabbare. Detta skapar en ond spiral. Vi kan inte lösa klimatkrisen utan att hantera förlusten av biologisk mångfald och förlusten av biologisk mångfald kan vi inte hejda utan att adressera klimatkrisen.

 

Samspelet mellan biologisk mångfald och företag

Näringslivet har en stor inverkan på den biologiska mångfalden, samtidigt som många verksamheter är direkt beroende av olika ekosystemtjänster som luft, mark och vatten. Cirka 50–70 procent av världens BNP är beroende av biologisk mångfald, enligt FN och World Economic Forum (WEF). WEF menar även att förlusten av biologisk mångfald är den värsta långsiktiga risken. Företag behöver därför ta ansvar för sin verksamhets påverkan genom hela värdekedjan för att bidra till att vända den negativa trenden. Vi ser även växande lagstiftning från EU som företagen behöver anpassa sig till. Att bortse från detta medför naturrelaterade risker, som kan materialiseras genom ökade kostnader och driftstörningar. Det är därför nödvändigt att bolagen tar hänsyn till verksamhetens påverkan för att skapa långsiktigt värde. Detta inkluderar att identifiera och minimera såväl direkta som indirekta utsläpp, och hitta nya innovativa lösningar som bidrar till att den biologiska mångfalden ökar.

 

Lannebos arbete för att öka den biologiska mångfalden

Under flera år har världen ägnat stor fokus åt att hitta metoder för att mildra klimatförändringar. På senare tid har dock den biologiska mångfaldens kritiska tillstånd fått mer uppmärksamhet. Vi på Lannebo är övertygade att det kommer att bli en allt viktigare källa till både risker och möjligheter. Som långsiktiga investerare ser vi det som avgörande att våra portföljbolag hanterar dessa risker och nyttjar de möjligheter som uppstår. Därför är biologisk mångfald ett utav våra fyra fokusområden. Vi driver påverkansarbete med bolag där vi för dialoger, både enskilt och via flera investerarsamarbeten, för att tydligt uttrycka vår förväntansbild. Några exempel på initiativ är Nature Action 100 och PRI Spring, som båda är investerarledda initiativ som verkar för att påverka bolag att vända förlusten av natur och biologisk mångfald till 2030.

Vanliga frågor om biologisk mångfald

Vad är biologisk mångfald?

Biologisk mångfald är variationsrikedomen av och inom olika arter och livsmiljöer. Med biologisk mångfald skapas ekosystem, vilket är en förutsättning för allt liv på jorden.

Varför är en rik biologisk mångfald viktig för klimatet?

Naturen är en viktig del i att begränsa den globala uppvärmningen, bland annat genom att träd och växter i naturen binder koldioxid. En rik biologisk mångfald gör naturen mer motståndskraftig mot klimatförändringarna och stärker därmed naturens förmåga att fungera som kolsänka.

Hur påverkas den biologiska mångfalden av klimatförändringar?

Klimatförändringar har en negativ effekt på den biologiska mångfalden eftersom många arter inte kan anpassa sig till de nya förutsättningarna. Direkta effekter från klimatförändringarna som vi redan kan se är förändringar i populationsstorlek och utbredning, artssamhällens sammansättning och ekosystemprocesser.

Är världsekonomin beroende av biologisk mångfald?

Ja, cirka 50–70 procent av världens BNP är beroende av biologisk mångfald, enligt FN och World Economic Forum (WEF).