CSRD
CSRD-direktivet utgör en av grundpelarna i EU:s agenda för hållbar finansiering och skärper kraven på företagens hållbarhetsrapportering. Här går vi igenom mer om vad CSRD innebär för företagen och oss som investerare.
Vad är CSRD?
Vad är CSRD?
CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive och är ett nytt EU-direktiv som syftar till att förbättra och standardisera hållbarhetsrapporteringen för företag. I praktiken innebär direktivet att företag ska rapportera enligt European Sustainability Reporting Standards (ESRS), vilket kommer att underlätta bedömning och jämförelser av företagens påverkan på människor och miljö. Med CSRD utökas antalet företag som måste lämna information om sitt hållbarhetsarbete och detaljnivån i rapporteringen skärps. Därutöver introduceras striktare granskning av de uppgifter som rapporteras in.
Vad är syftet med CSRD?
Om EU ska uppnå målsättningen att bli världens första klimatneutrala region måste vi ställa om till en mer hållbar ekonomi och för att lyckas med det behöver vi få bättre koll på hur stora företag påverkar sin omvärld och vice versa. Genom att öka kraven på jämförbarhet, kvalitet och transparens på företagens hållbarhetsrapportering synliggörs såväl risker som möjligheter, och ger investerare bättre förutsättningar att styra kapital mot hållbara alternativ. Det långsiktiga målet med CSRD är att hållbarhetsredovisningen ska ha samma kvalitet som den finansiella rapporteringen.
Läs också: Så arbetar Lannebo med Hållbarhet och Hållbara investeringar.
Vad ska hållbarhetsrapporten innehålla?
CSRD innebär att företag i EU nu ska rapportera under en gemensam standard – ESRS. Rapporteringsstandarden ESRS är uppdelad i de fyra kategorierna miljö, social påverkan, bolagsstyrning och generell information om bolagets hållbarhetsarbete. Hållbarhetsrapporten ska innehålla väsentlig information inom de fyra olika kategorierna i rapporteringsstandarden för att ge insikter om företagets inverkan på sin omvärld. Vilka frågor som bedöms väsentliga och som företagen är skyldiga att rapportera på grundas i en så kallad dubbel väsentlighetsanalys. Det innebär att de väsentliga aspekterna baseras på ett inifrån-och-ut-perspektiv, och ett utifrån-och-in-perspektiv där företagets intressenter är involverade i analysen. Utifrån de väsentliga områdena behöver företagen bland annat rapportera sina strategier, affärsmodeller, målsättningar och handlingsplaner. Hållbarhetsrapporten ska dessutom redogöra för vilka hållbarhetsrisker som verksamheten medför på hela värdekedjan, och vilka åtgärder som vidtas för att minimera dem.
Utmaningar och möjligheter med CSRD
De ökade rapporteringskraven medför såväl utmaningar som möjligheter. Utformning av en ny rapportering och datainsamlingen kopplad till denna kan bli resurskrävande, både vad gäller utbildning av medarbetare, datainsamling och systemutveckling. Samtidigt kan den hållbarhetsdata som rapporten kräver ge viktiga insikter om inneboende risker i verksamheten, men även om potentiella affärsmöjligheter. Rätt utnyttjad kan processen visa vägen mot värdeskapande utveckling.
Vanliga frågor om CSRD
Vilka företag påverkas av CSRD?
Regelverket fasas in vilket innebär att omfattningen av bolag som påverkas ökas successivt. De som berörs till en början är alla stora företag och alla företag som är börsnoterade inom EU, vilket innefattar över 50 000 företag inom unionen.
Vad är huvudsyftet med CSRD?
Huvudsyftet är att öka jämförbarhet, kvalitet på information och transparensen kring hållbarhetsfrågor och att ge investerare och intressenter tillförlitlig och jämförbar information om företagens hållbarhetsarbete.
Hur skiljer sig CSRD från tidigare direktiv?
CSRD utökar antalet företag som måste rapportera och detaljnivån i rapporteringen, samt introducerar strängare granskning av rapporterade uppgifter.
När börjar CSRD att gälla?
Direktivet planeras träda i kraft stegvis från och med 2024, beroende på företagets storlek och om de tidigare har varit underlagda liknande rapporteringskrav. I praktiken innebär detta att vi kommer se de första rapporterna enligt CSRD under 2025.