Har du blivit ombedd att uppdatera din kundkännedom hos oss? Läs mer och uppdatera din information här.
Lannebo erbjuder ett brett urval av aktie- och räntefonder för både privatsparare, företag och institutioner.
/
Fonder
Spara i fonder
Här har vi samlat en övergripande beskrivning av våra tjänster inom fond- och kapitalförvaltning.
Tjänster
Välkommen till Lannebo. Upptäck ett större värde.
Om oss
Kontakta oss
Vår syn på marknaden och aktuella händelser inom fonder, aktier och allt som hör sparande till.
Aktuellt
Vårt mål är att skapa långsiktig god avkastning åt våra kunder och samtidigt bidra till en hållbar utveckling.
Hållbarhet
Så investerar vi
Så påverkar vi
Välkommen till Lannebos kundservice. Här hittar du svar på vanliga frågor. Om du inte hittar det du söker är du välkommen att höra av dig till oss.
Kundservice
Privatpersoner
Telefon
08 407 59 10
E-post
Bifogat
Tidigt i oktober reste vi, Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan, till Toronto för att delta i den prestigefyllda PRI in Person-konferensen.
När Lannebos hållbarhetsexperter Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan återvände från den prestigefyllda PRI in Person-konferensen i Toronto, kom de hem med både optimism och en känsla av att något saknades.
I september fortsatte vi vår dialog med UPM-Kymmene inom Nature Action 100, där fokus låg på deras målsättningar för biologisk mångfald i Finland och Uruguay.
Under augusti månad pratade vi med industrigasföretaget Linde. Vi hade även en givande dialog med bolaget Rotork som tillverkar utrustning för flödeskontroll, men som vi ännu inte har investerat i.
Sommarens besök på Studsvik gav oss kunskap om hur kärnbränsleavfallshantering går till. Vi har även kunnat konstatera att den svenska stämmosäsongen 2024 varit ovanligt stökigt. Det har förekommit allt från avbrutna stämmor till protestkörer och slagord från läktarna.
På temat klimat har vi fortsatt diskussionerna med SSAB inom ramen för investerarinitiativet Climate Action 100+ och med ett kinesiskt techbolag har vi pratat etisk artificiell intelligens.
Vi pratar etisk AI med telekomoperatören Tele2 samt besöker NCC för att lära oss mer om tillverkningsprocessen av asfalt och hur den kan göras mer miljövänlig. Läs mer om vårt påverkansarbete i maj.
Stämmosäsongen har inletts förhållandevis lugnt med varken stora skandaler eller ägarstrider. Vi besöker årligen flera bolagsstämmor i Sverige och hittills i år har vi bland annat besökt Holmens och Intrums. Läs mer om vårt påverkansarbete i april.
Under månaden har vi drivit bolagens hållbarhetsarbete framåt bland annat när det gäller biologisk mångfald och utfasning av farliga kemikalier. Läs mer om vårt påverkansarbete i mars.
I februari har vi diskuterat cirkularitet i samband med gödselproduktion. Är det möjligt att använda avfall eller kompost från sin egna produktion för att minska resursanvändningen?
Under januari röstade vi fysiskt på Viaplays extra bolagsstämma. Vi hade även ett första möte med bolaget AngloGold om mänskliga rättigheter och säkerhet inom gruvdrift. När det gäller påverkansdialoger inom området klimat inleddes samarbete inom nystartade samarbetsinitiativet Nature Action 100.
I vårt påverkansarbete i december tar vi upp två nya bolagsdialoger på temat klimat och vetenskapligt baserade klimatmål. Vi fortsätter även våra dialoger med bolag som är involverade i Ryssland.
Under november fick vår ESG-analytiker Viktoria och portföljförvaltare Ylwa chansen att besöka batterifabriken i Skellefteå: NorthVolt Ett, i syfte att lära sig mer om batteritillverkning. Vi följer även upp medierapporteringen om Rysslands import av Sandvik-produkter.
Vi tar plats i valberedningarna för Tobii och Orrön Energy samt arbetar för fackföreningsrätt hos Amazon tillsammans med andra nordiska investerare. Läs mer om vårt påverkansarbete i oktober.
Under september har vi bland annat pratat med flygindustrin om utmaningarna med att byta ut fossila bränslen mot förnybara alternativ samt utbildat en kinesisk tillverkare av solceller i hur man säkerställer besiktning, spårbarhet och granskning i leveranskedjan.
Under augusti pratar vi med Lundin Mining om det slukhål som bildats vid en av deras samägda gruvor i Chile och hur det påverkar miljön och människorna som lever där. Vi skriver även brev till NXP Semiconductors vars halvledare används i ryska vapen som riktas mot Ukraina.
ESG-teamet granskar bolagens hållbarhetsrapporter för att bedöma arbetet med miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. Vi för också dialoger med bolagen om hur de kan förbättra sin hållbarhetsprestanda, särskilt när det gäller klimatförändringarna och vetenskapligt baserade klimatmål. Läs mer om vårt påverkansarbete i juli.
Påverkansarbetet har fortsatt under juni månad med många reaktiva dialoger med bland annat Mondelez, AAK, H&M och Essity. Men även en del uppföljningsmöten på temat biologisk mångfald med Billerud, Grieg Seafood, Leroy och Arla, samt två dialoger med aktiebolaget Volvo inom ramen för initiativet Climate Action 100+ och Buenaventura inom ramen för initiativet PRI Advance for Human Rights.
Slutet av maj innebär inte bara att vi träder in i sommaren – utan också att stämmosäsongen i Norden börjar klinga av. Under årets säsong har vi besökt ett stort antal svenska stämmor och sammantaget röstat på runt tiotusen enskilda punkter. När det gäller påverkansdialoger på temat klimat har vi fortsatt diskussionerna med SSAB inom ramen för investerarinitiativet Climate Action 100+, och med en kinesisk teknologibjässe har vi pratat etisk AI.
Nu är det högsäsong för bolagsstämmor och vi besöker ett stort antal stämmor och röstar digitalt i ännu fler. Vi träffar även ett spanskt elbolag med målsättning att påverka biodiversiteten positivt.
Under mars har vi pratat om bland annat styrelseledamöter med låg närvaro, affärsrelationer med militärjuntan och kravlösa ersättningsprogram med några av portföljbolagen.
Under februari har vi pratat om avskogningsfri palmolja och utformning av incitamentprogram med några av portföljbolagen.
Under januari har vi ställt krav på att bankerna Barclays Bank och BNP Baribas ska upphöra med att finansiera olje- och gasutvinning samt att Amazons styrelse ska implementera aktieägarförslaget om föreningsfrihet.