Allt om ESG

ESG står för miljö (environmental), sociala faktorer (social) och bolagsstyrning (governance) och är en etablerad förkortning som används för att beskriva de tre grundpelarna inom hållbarhet.

Allt om ESG

Vad är ESG?

ESG står för Environmental, Social & Governance och används som ett ramverk för att bedöma hållbarheten i investeringar vad gäller miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning. Syftet är att identifiera och hantera risker och möjligheter inom dessa områden för att skapa långsiktigt värde. År 2006 lanserade FN Principles for Responsible Investment (PRI) som ett initiativ för att uppmuntra investerare att integrera ESG i sina investeringsbeslut. PRI utvecklades i samarbete med investerare, och idag är det ett av de mest betydande globala initiativen inom ansvarsfulla investeringar.

 

Vilka kriterier ingår i ESG?

Nedan är några exempel på faktorer vi analyserar och vi bedömer det materiellt för bolaget och dess sektor:

 

Environmental (Miljö)

  • Koldioxidutsläpp och klimatpåverkan: Företagets utsläpp av växthusgaser och strategier för att minska dem.
  • Energianvändning och effektivitet: Hur företaget använder energi och vilka åtgärder som tas för att förbättra energieffektiviteten.
  • Avfallshantering och återvinning: Hur företaget hanterar sitt avfall och om det implementerar återvinningsprogram.
  • Resursförvaltning: Användning och förvaltning av naturresurser som vatten, mark och råmaterial.
  • Biologisk mångfald: Företagets påverkan på ekosystem och insatser för att skydda biologisk mångfald.

 

Social (Sociala faktorer)

  • Arbetsvillkor och arbetsrätt: Företagets anställningsförhållanden, inklusive säker arbetsmiljö, rättvisa löner och arbetstider.
  • Mänskliga rättigheter: Hur företaget hanterar frågor kring mänskliga rättigheter, både internt och i leverantörskedjan.
  • Mångfald och inkludering: Företagets policyer och initiativ för att främja jämställdhet, mångfald och inkludering på arbetsplatsen.
  • Relation till lokalsamhället: Hur företaget påverkar och samarbetar med de samhällen där det verkar.
  • Kundskydd och produktsäkerhet: Att säkerställa att produkter och tjänster är säkra och ansvarsfullt framställda.

 

Governance (Bolagsstyrning)

  • Styrelsesammansättning och oberoende: Hur styrelsen är uppbyggd, dess oberoende och diversitet.
  • Ledningsstruktur och incitament: Hur ledningen styrs och vilka incitament som ges för att säkerställa långsiktig hållbarhet.
  • Regelefterlevnad och etik: Företagets efterlevnad av lagar och regler, samt dess etiska riktlinjer och antikorruptionspolicyer.
  • Aktieägarnas rättigheter: Hur företaget hanterar sina aktieägare och vilka rättigheter de har, inklusive transparens i beslutsfattande.
  • Riskhantering: Företagets system för att identifiera, hantera och minimera risker, inklusive finansiella och icke-finansiella risker.

 

Hur Lannebo integrerar ESG

Lannebos förvaltare integrerar ESG i sina investeringsbeslut med hjälp av ESG Studio, ett internt verktyg som ger tillgång till relevant hållbarhetsinformation för att genomföra grundliga hållbarhetsanalyser. Hållbarhetsanalysen omfattar ovan nämnda faktorer, men vilka kriterier som analyseras skiljer sig beroende på materialiteten för företaget och dess bransch. Analysen utförs för samtliga investeringar, både aktier och räntebärande värdepapper, i aktivt förvaltade fonder.

 

Samband mellan ESG och avkastning

ESG-faktorer kan direkt eller indirekt påverka ett företags intäkter och kostnader och därmed ha en betydande positiv effekt på dess finansiella resultat och investeringens värdetillväxt. Till exempel kan en robust bolagsstyrning och välfungerande kontrollstrukturer stärka förtroendet för ett företag och i sin tur bidra till en stabil aktiekurs. Vidare kan företag som proaktivt hanterar både omställnings- och fysiska klimatrisker bli mer motståndskraftiga och dra fördelar av de möjligheter som uppstår i övergången till en mer hållbar ekonomi. Därför är det avgörande att integrera hållbarhetsfaktorer i investeringsbesluten för att uppnå en långsiktigt stark avkastning.

Vanliga frågor om ESG

Vad står ESG för?

ESG står för Environmental (miljömässig), Social (social), och Governance (styrning), vilket är kriterier för att bedöma ett investeringsobjekts hållbarhet och etiska påverkan.

Hur integrerar Lannebo Fonder ESG i sina investeringsstrategier?

Lannebo Fonder använder ESG-kriterier för att identifiera företag som inte bara är lönsamma, utan också agerar ansvarsfullt mot miljö och samhälle.

Kan ESG-investeringar ge lika god avkastning som traditionella investeringar?

Ja, studier visar att ESG-investeringar kan leverera konkurrenskraftig avkastning jämfört med icke-ESG-investeringar, samtidigt som de bidrar till en hållbar framtid.

Vilka är de vanligaste utmaningarna med ESG-investeringar?

Några av utmaningarna är tillgång till tillförlitlig och jämförbar ESG-data samt att navigera i det komplexa regelverket kring hållbarhetsrapportering.