Fondtips – tips för dig som vill spara i fonder
Att investera i fonder för sparpengarna är klokt. Men vilka fonder ska man spara i? Det är svårt att ge tips på enskilda fonder men det finns bra allmänna tips för den som vill bygga ett fondsparande. Här kommer de bästa fondtipsen från Lannebo!
Fondtips 1: Tänk långsiktigt
Tid är nästan alltid nyckeln till framgång när det gäller sparande. Dels har vi den så kallade ränta på ränta-effekten. Den innebär att räntan hela tiden läggs till kapitalet, så att räntan nästa gång tas på både det ursprungliga kapitalet och den upparbetade räntan. Man får en icke-linjär utveckling, där sparkapitalet växer snabbare år för år. Tiden är spararens bästa vän.
Vi har även dragkampen mellan medelvärdet och de naturliga fluktuationerna. Värdet på ett värdepapper kan skifta upp och ned slumpmässigt från dag till dag. Även från ena året till det andra går det i förväg inte att säga om värdet kommer gå upp eller ned. De naturliga fluktuationerna i konjunkturen och marknaden går inte att undvika. Men sett över längre tid börjar medelvärdet sakta men säkert dominera över fluktuationerna, och värdet på ditt sparande kommer allt närmare den förväntade tillväxten. Har du en tillräckligt lång sparhorisont går det nästan inte att misslyckas med sitt fondsparande – i alla fall om du följer resten av tipsen här!
Fondtips 2: Spara hos ett välkänt fondbolag
Då undviker du risken att göra affärer med skojare. Etablerade svenska fondbolag är seriösa och har inget intresse av att dras in i tvivelaktiga affärer. De få gånger då det kommit in oseriösa aktörer på den svenska fondmarknaden har det nästan alltid rört sig om nystartade bolag, ofta registrerade i skatteparadis. Det är en ”smash and grab”-strategi som inte är långsiktigt livskraftig utan rensas ut ganska snart. Inte minst idag när alla som vill spara i fonder kan hitta recensioner och utvärderingar av andra kunder på nätet.
Fondtips 3: Titta på den riskjusterade avkastningen
Det tekniska mått som kallas Sharpekvoten visar förhållandet mellan fondens avkastning och variation, historiskt. Det ger en aning om vilken avkastning du kan förvänta dig över tid i förhållande till fondens risknivå. På sätt och vis kan man säga att Sharpekvoten (efter den amerikanska Nobelpristagaren William Sharpe) fångar allt viktigt du behöver veta för att utvärdera en fond: avgifterna, värdeutvecklingen och risktagandet. Allt i en siffra, som du hittar i basinformationen om fonden. Använd den!
Fondtips 4: Var inte rädd för att investera i aktivt förvaltade fonder
Det är inte svårare att välja en aktivt förvaltad fond än en indexfond. Du behöver ingen extrakunskap utöver det som vi går igenom här! Dessutom är det så att svenska aktiva fonder har haft en högre avkastning än indexfonder i genomsnitt. En slumpvist vald, aktivt förvaltad Sverigefond har alltså i snitt gett bättre avkastning än en slumpvist vald indexfond, historiskt.
Fondtips 5: Undvik fonder som har gått dåligt en längre tid
Det är sant att en fond som har gått ned sista tiden är billigare att köpa och mycket väl kan vara en god investering. På samma sätt kan det vara vettigt att inte köpa en fond som har sett en oavbruten uppgång. Köpa billigt och sälja dyrt är en gammal devis som är lika klok som den låter. Men, när det gäller fonder som har utvecklats svagt över en lång period, kommer en annan devis in: köp den inte. Forskningen visar nämligen att underpresterande fonder tenderar att fortsätta underprestera.
Fondtips 6: Välj en fond som passar dig
Vi sa tidigare att långsiktighet är centralt för ett lyckat fondsparande. Och om man ska orka hålla på med något under lång tid får det gärna vara roligt. Det hjälper med uthålligheten. Fondsparandet blir roligare om du sparar i saker som du är intresserad av. Se till att du äger företag eller branscher som tilltalar dig, och som du kanske håller koll på av rent intresse. Då är det också mer sannolikt att du håller koll på ditt sparande, och sköter om det över tid.
Fondtips 7: Spara inte i för många fonder
Egentligen samma anledning som förra tipset. Har du 20 olika fonder blir ditt fondsparande svårt att överblicka, och det är lättare att tappa sugen. Vi har på annan plats pratat om hur viktigt det är med riskspridning över olika branscher och regioner. Men det räcker faktiskt med ett par väl valda fonder för att få god riskspridning i din fondportfölj. Bred inte ut dig för tunt!
Här kan du läsa om hur vi resonerar kring hur många fonder man ska ha.
Fondtips 8: Välj fonder som arbetar för dina mål
Är hållbarhet viktigt för dig? Då anser vi att du bör undvika indexfonder, då dessa sällan bedriver ett aktivt arbete med de bolag som de investerar i. Seriösa, aktiva fondförvaltare tar del av ”sina” företag och hjälper till att driva dem i en riktning som fondens investerare har uttryckt önskemål om, ofta gäller det aspekter inom etik eller miljö och klimat. Välj en seriös fond som tänker som du.
Fondtips 9: Jämför fondernas utveckling istället för avgifter
Olika fonders historiska utveckling presenteras alltid efter att fondavgiften har dragits av. Genom att jämföra utvecklingen mellan fonderna som intresserar dig jämför du alltså hur bra fonderna har presterat, med hänsyn tagen till avgifterna. Du får på så sätt med både utveckling och avgift i samma jämförelse, och behöver inte se på avgiften separat.
Bra att veta innan du börjar fondspara 2022
När du ska börja spara i fonder finns det en del saker utöver våra fondtips som kan vara bra att veta. Här berättar vi kort om fondsparande och vilka typer av fonder som finns. Vi listar även Lannebo Fonders mest populära fonder.
Om fondsparande
Att spara i fonder är ett bra alternativ när du vill spara på lång sikt – det är enkelt och kräver inte mycket förkunskaper. Dina pengar får chans att växa över tid, vilket de inte skulle få om du lägger dem på hög på ett vanligt sparkonto. Du får dessutom en god riskspridning i ditt sparande.
Vad är en fond?
En fond består av en samling värdepapper så som aktier och räntebärande värdepapper. Fonden kan även bestå av en kombination av olika värdepapper. De som sparar i fonder är också de som äger dem, men det är fondförvaltaren som förvaltar fonderna. Det innebär att du som fondsparare inte behöver vara lika aktiv i ditt ägande som om du skulle spara i aktier. Du slipper tänka på hur värdepapperna ska kombineras, vilka transaktionskostnader som gäller, om din fondportfölj är rätt balanserad, eller hur köp- och säljprocesserna ser ut. Det sköter fondförvaltaren åt dig.
Sex vanliga fondtyper
När du börjar fondspara kommer du snart att upptäcka att det finns flera olika fondtyper. Här är några vanliga varianter:
- Aktiefonder: Denna fondtyp placerar i aktier, vilket innebär att storleken på avkastningen beror på hur de underliggande aktierna utvecklas.
- Räntefonder: Den här typen av fonder placerar i räntebärande värdepapper och kan delas in i olika kategorier baserat på vilka typer av räntepapper som fonderna placerar i – korta räntefonder, långa räntefonder, företagsobligationsfonder och realräntefonder.
- Blandfonder: Dessa fonder placerar i både aktier och räntebärande värdepapper. Hur stor andel som placeras i respektive värdepapper skiljer sig åt mellan blandfonderna.
- Indexfonder: Dessa fonder är en typ av aktiefonder som investerar i aktier som både ingår i ett visst index och speglar dess storlek i indexet. För att indexfonden ska kunna ”följa” ett index behöver alltså innehavet avspegla själva indexet exakt.
- Hedgefond: En hedgefond har friare placeringskrav än övriga fondtyper. Det gör att förvaltaren har möjlighet att investera i flera olika värdepapper och använda olika placeringsstrategier för att generera avkastning. Målet är att uppnå en positiv avkastning oavsett om marknaden går upp eller ner.
- Fond-i-fond: Dessa fonder investerar i andra fonder istället för direkt i värdepapper. Det kan skapa en mer stabil risknivå eftersom man blandar olika sorters fonder och därmed snabbt får en bred riskspridning.