Lannebos hållbara fonder – allt du behöver veta
Ditt fondsparande har goda möjligheter att bidra till en hållbar utveckling. Genom att göra medvetna val i ditt sparande kan du välja vilka branscher och bolag du vill gynna, och vilka du vill undvika, beroende på vad som är viktigt för just dig. Men hur vet man egentligen hur hållbar en fond är?
Vad är en hållbar fond enligt Lannebo?
Vad är en hållbar fond?
Det finns ingen generell definition på vad som är en hållbar fond, utan det är upp till varje fondbolag att ta ställning till hur det egna hållbarhetsarbetet ska bedrivas i praktiken. Det har de senaste åren kommit riktlinjer och regelverk från EU för att öka transparensen och jämförbarheten mellan olika fonders hållbarhetsarbete för att du som sparare enklare ska kunna jämföra olika fonder för att bäst möta dina hållbarhetspreferenser.
Mer transparent och jämförbar hållbarhetsrapportering
EU har tagit fram regelverk som ställer krav på bolag och finansiella aktörer att tydligt informera om hur deras hållbarhetsarbete bedrivs. Syftet är att öka transparensen och underlätta jämförbarheten mellan olika sparprodukter.
- Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) är EU:s förordning som reglerar hur fonder ska informera om vilka hållbarhetsfaktorer som främjas och vad som får klassas som en hållbar investering i fonderna. Syftet med regelverket är att det ska bli enklare för investerare att jämföra olika produkter. Samtliga av Lannebos fonder främjar miljömässiga och sociala egenskaper och majoriteten av fonderna utlovar en minimiandel hållbara investeringar. Du kan läsa mer om fondens hållbarhetsarbete och dess hållbara investeringar i de hållbarhetsrelaterade upplysningar som finns på respektive fondsida.
- Taxonomin syftar till att skapa ett gemensamt språk för klassificering av ekonomiska aktiviteter som är miljömässigt hållbara. Det långsiktiga målet med taxonomin är att uppfylla Parisavtalets krav på klimatneutralitet till år 2050. För att en verksamhet ska bedömas som hållbar måste den bidra till ett av taxonomins sex miljömål, och den får inte orsaka betydande skada på något av de övriga målen.
Hur arbetar vi på Lannebo med hållbarhet i våra fonder?
Hållbarhet integreras i våra fonders investeringsprocess genom tre huvudsakliga strategier: välja in, välja bort och påverka. Innan en investering görs, gör förvaltarna en hållbarhetsanalys, där miljömässiga, sociala och bolagsstyrningsfaktorer integreras i investeringsbesluten. I hållbarhetsanalysen identifieras hållbarhetsrisker och -möjligheter och resultaten av analysen ligger även till grund för vårt påverkansarbete. Vid tillfällen då betydande hållbarhetsrisker flaggas i analysen, tar vi kontakt med bolagen för att driva dem i en mer hållbar riktning och försäkra oss om att risken är hanterbar. Vi tror att det är så vi får bäst förutsättningar att generera god riskjusterad avkastning till dig som sparare. I vår policy för ansvarsfulla investeringar kan du läsa mer om hur vi arbetar med hållbarhet i våra fonder.
Lannebos fonder med ytterligare hållbarhetskrav
Några av fonderna i Lannebos fondutbud har ett ytterligare krav på hållbarhetsområden utöver de processer för ansvarsfulla investeringar som samtliga fonder följer. Dessa är:
Europe Green Transition, en aktivt förvaltad aktiefond som investerar i små och medelstora företag i Europa som bidrar till en grön omställning. Bolag i fonden kan exempelvis vara bolag som arbetar med produktion av förnybar energi, energieffektiviseringar eller bolag som bidrar till en cirkulär ekonomi. Fonden har som mål att endast göra hållbara investeringar.
Öhman Grön Obligationsfond, en aktivt förvaltad räntefond med målet att göra hållbara investeringar. Fonden investerar i företagsobligationer där kapitalet är öronmärkt till miljömässiga projekt, så kallade gröna obligationer.
Sustainable Corporate Bond, en fond som investerar en stor del i företagsobligationer där kapitalet är öronmärkt till hållbara projekt. Fonden åtar sig att investera minst 50% i hållbara investeringar.
Norden Hållbar, en aktiefond med inriktning mot nordiska kvalitetsbolag. Fonden investerar i bolag vars verksamhet bidrar till friskare liv, bättre miljö, ett mer hållbart samhälle eller bolag som bedöms ha ett ledande hållbarhetsarbete. Fonden åtar sig att investera minst 50% i hållbara investeringar.
Sverige Hållbar, en svensk aktiefond som investerar i bolag vars verksamhet bidrar till friskare liv, bättre miljö, ett mer hållbart samhälle eller bolag som bedöms ha ett ledande hållbarhetsarbete. Fonden åtar sig att investera minst 50% i hållbara investeringar.