Hållbara investeringar

Genom att investera hållbart stöttar du inte bara bolag som tar miljö- och samhällsansvar, du gör en långsiktig investering. Vår erfarenhet är nämligen att bolag som har en uttalad och genomtänkt hållbarhetsstrategi är mer lönsamma i det långa loppet. Hållbarhet och avkastning går hand i hand. Här kan du läsa mer om hållbara investeringar och vad det innebär för oss.

Hållbara investeringar

 

Klimatförändringarna är inte längre ett avlägset problem för framtida generationer – det är en ny verklighet som vi alla måste förhålla oss till. Som investerare måste vi agera snabbt och beslutsamt.

Vi har en skyldighet gentemot våra andelsägare, samhället och planeten att bidra till en hållbar utveckling. Det är något vi tar på största allvar. Att integrera rätt hållbarhetsaspekter i investeringsprocessen är dessutom helt avgörande för att vi ska kunna hitta framtidens vinnare och således generera en god riskjusterad avkastning.

 

Vad är en hållbar investering?

En hållbar investering är en investering som bidrar till ett miljörelaterat eller socialt mål. Samtidigt får investeringen inte orsaka betydande skada på något annat miljörelaterat eller socialt mål och måste följa praxis för god bolagsstyrning.

Bedömning av om en investering ska klassas som hållbar eller inte görs i hållbarhetsanalysen. Fondernas andel hållbara investeringar kontrolleras dagligen för att säkerställa att utlovade minimiandelar efterlevs.

Det övergripande målet med Lannebos hållbara investeringar är att de ska bidra till FN:s globala mål för hållbar utveckling eller målen i EU-taxonomin. Genom att följa andelen hållbara investeringar kan vi mäta fondernas bidrag till målen.

Bidrar till ett miljömål eller socialt mål01

För att en investering ska anses bidra till ett miljörelaterat eller socialt mål enligt Lannebo måste den antingen bidra till FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG) eller målen i EU-taxonomin. Bedömning av detta görs i förvaltarnas hållbarhetsanalyser genom att analysera bolagens ekonomiska aktiviteter och huruvida de har en tydlig koppling till något av målen. Bedömningen bygger på egen kvalitativ analys men även på data från etablerade hållbarhetsleverantörer.

Orsakar ingen betydande skada02

Lannebo säkerställer att de hållbara investeringarna inte orsakar betydande skada genom vår hållbarhetsanalys och genom att exkludera företag som bedöms ha en betydande negativ påverkan på miljön och samhället. Betydande skada identifieras med hjälp av de så kallade Principal Adverse Impact-indikatorer (”PAI indikatorer”) som är framtagna av EU. Företag vars PAI-indikatorer utmärker sig negativt analyseras vidare och kan leda till åtgärder, som exempelvis dialog med företagsledningen. Det kan också leda till att investeringen inte klassas som hållbar av oss eller att en investering i bolaget inte alls sker.

Följer praxis för god styrning03

“God styrning är avgörande för ett företags utveckling och i slutändan för att skapa långsiktigt, hållbart värde.”

Erik Durhan, Ägaransvarig

Lannebo tillämpar normbaserade exkluderingskriterier som exkluderar investeringar som inte anses vara i linje med OECD:s riktlinjer för multinationella företag samt FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Utöver de normbaserade exkluderingskriterierna används en extern bedömning kring bolagens styrningsstruktur, anställningsrelationer, skatteefterlevnad och ersättningar för att säkerställa god styrning i de bolag som fonderna investerar i.

Relaterade artiklar

Lannebos hållbara fonder – allt du behöver veta

Ditt fondsparande har goda möjligheter att bidra till en hållbar utveckling. Genom att göra medvetna val i ditt sparande kan du välja vilka branscher och bolag du vill gynna, och vilka du vill undvika, beroende på vad som är viktigt för just dig. Men hur vet man egentligen hur hållbar en fond är?

Läs mer
Vindkraftverk

SFDR – Disclosureförordningen

Undrar du hur du kan jämföra hållbarhetsarbetet i olika finansiella produkter? SFDR är en EU-förordning som ämnar att bidra till just detta. Här berättar vi mer om disclosureförordningen SFDR och hur du använder den för att bedöma hur hållbart ett sparalternativ är.

Läs mer
Öhman Hälsa och Ny Teknik

Hållbart sparande

Vill du att dina sparpengar ska bidra till något gott, som att bromsa klimatförändringarna eller göra samhället mer jämställt? Här berättar vi mer om hållbart sparande så att du ska kunna investera på ett sätt som passar dig.

Läs mer
Maria

Så investerar vi

Vi vill investera i företag med långsiktigt hållbara affärsmodeller som bedriver sin verksamhet på ett ansvarsfullt sätt. Därför är hållbarhetsfaktorer en viktig del i våra investeringsbeslut.

Läs mer