Hållbarhetsrisker

Medvetenhet kring hållbarhetsrisker i investeringar är en förutsättning för att skapa långsiktigt värde. Här berättar vi mer om olika hållbarhetsrisker kopplade till företag, och hur vi beaktar och agerar utifrån dem när vi fattar våra investeringsbeslut.

Hållbarhetsrisker

Vad är hållbarhetsrisk?

En hållbarhetsrisk definieras som en miljö-, social- eller bolagsstyrningsrelaterad händelse eller omständighet som kan påverka ett företags avkastning negativt.

Läs mer: Hållbarhet

 

Typer av hållbarhetsrisker

Hållbarhetsriskernas omfattning kan variera beroende på vilket land eller sektor företaget verkar i. Riskerna kan delas in i:

 

Miljörelaterade risker

Hållbarhetsrisker kopplade till miljö och klimat omfattar faktorer som ökade kostnader på grund av höga koldioxidutsläpp, resursanvändning, avfallshantering, energiförbrukning samt kostnader som kan uppstå vid bristande regelefterlevnad kring biologisk mångfald och miljöskydd. Företag påverkas av och påverkar miljön i varierande grad beroende på bransch och verksamhet.

 

Sociala risker

Det finns en finansiell risk för företag som har en negativ påverkan eller bristfällig hantering av de människor som direkt eller indirekt påverkas av verksamheten. Exempelvis kan detta omfatta arbetsvillkor för anställda, mänskliga rättigheter i leverantörskedjan samt företagets påverkan på det lokala samhället. Bristande hantering av dessa risker kan leda till hög personalomsättning, svårigheter att attrahera ny personal, minskat förtroende eller varumärkesskador.

 

Bolagsstyrningsrelaterade risker

Svag bolagsstyrning, inklusive brister i styrelse, ledning, styrsystem, policyer, rutiner och kontroller, kan medföra regulatoriska risker och leda till böter eller andra sanktioner. En transparent och ansvarsfull styrning är avgörande för företagets utveckling och för att minimera finansiella risker. Områden som granskas inkluderar styrelsens sammansättning, ledningsstrukturer, hållbarhetsrapportering, affärsetik, regelefterlevnad och antikorruptionsarbete.

 

Hur hanterar Lannebo hållbarhetsrisker?

Fondbolaget hanterar hållbarhetsrisker genom tre huvudsakliga strategier: att integrera hållbarhet i investeringsbesluten (välja in), exkludera (välja bort) samt att bedriva aktivt ägande (påverka). Integrering av hållbarhetsrisker sker genom att förvaltarna analyserar miljömässiga, sociala och bolagsstyrningsfaktorer (ESG) i sina investeringsbeslut med hjälp av ESG Studio som ger tillgång till relevant hållbarhetsinformation för att genomföra grundliga hållbarhetsanalyser och bedöma investeringens väsentliga hållbarhetsfaktorer. Hållbarhetsrisker hanteras även genom att exkludera vissa typer av produkter och tjänster enligt fondbolagets exkluderingskriterier. Genom fondbolagets aktiva ägande påverkar vi även företag att proaktivt arbeta med hållbarhetsrisker för att undvika händelser och incidenter som kan medföra negativ värdeutveckling.

Vanliga frågor om hållbarhetsrisker

Vad menas med hållbarhetsrisk?

Hållbarhetsrisk är ett begrepp som avser de händelser eller omständigheter som kan skapa finansiella risker kopplade till miljö, sociala förhållanden och bolagsstyrning.

Vilka är de vanligaste hållbarhetsriskerna som företag står inför?

Klimatförändringar, resursbrist och social ojämlikhet är några av de vanligaste hållbarhetsriskerna som företag utsätts för.

Hur kan företag identifiera sina hållbarhetsrisker?

Företag kan identifiera och kartlägga hållbarhetsrisker genom verktyg och ramverk som GRI Standards och ISO 26000.

Vilka åtgärder kan företag vidta för att hantera hållbarhetsrisker?

Några viktiga steg för att hantera hållbarhetsrisker är att integrera hållbarhet i företagets affärsstrategi och implementera effektiva ekonomiska styrmedel.

Varför är det viktigt att rapportera hållbarhetsrisker?

Transparens om hållbarhetsrisker stärker företagens trovärdighet och kan bidra till bättre riskhantering och långsiktig lönsamhet.