Ansvarsfulla investeringar i praktiken – så skapar vi värde genom dialog

Enel
Under mars månad hade vi ett uppföljningsmöte i vår dialog med bolaget Enel. Dialogen är inom ramen för initiativet Investor Alliance for Human Rights. Vi diskuterade bolagets due diligence-processer gällande mänskliga rättigheter, särkillt med fokus på deras solcellsverksamhet där komponenter kommer från kinesiska leverantörer. Bolaget har tidigare anklagats för att ha leverantörer från Uygur-regionen i Kina, där tvångsarbete och dåliga arbetsförhållanden är utbrett. I vårt senaste samtal med Enel framkom att bolaget börjat fokusera på att flytta sin produktion till Europa. Under dialogen informerade Enel om att deras re-shoring är i full gång, men att produktionen flyttas successivt för att inte äventyra bolagets konkurrenskraft.
Bolaget har även lanserat en ny strategi där de planerar att flytta mer fokus från solkraft till vindkraft, då de ser en bättre risk-return affär. Enel berättade att de kontinuerligt minskar sitt beroende av kinesiska leverantörer och kunde bekräfta att de inte har några leverantörer från Xinjiang-regionen. När det gäller deras due diligence-process har bolaget ett kvalifikationssystem som består av flera kriterier, inklusive pris-kriterier och icke-finansiella kriterier där respekt för mänskliga rättigheter är en viktig del.
Enel återfinns i fonderna: Öhman Global, Öhman Marknad Europa, Lärarfond Offensiv, Lärarfond Balanserad, Lärarfond Försiktig och Öhman Marknad Global
AB Volvo
Inom initiativet Climate Action 100+ hade vi ett möte med AB Volvo för att få en uppdatering om deras klimatarbete och ambition. Bolaget har ett nettonoll mål satt till 2040. Under mötet fick vi veta att dieseldrivna lastbilar fortfarande står för en väldigt stor del av försäljningen, vilket innebär att det är en bra bit kvar om de ska nå sitt delmål om att 35% av försäljningen ska vara eldrivna lastbilar 2030. Ett stort hinder, som är en flaskhals för hela branschen, är ladd-infrastrukturen. Volvo investerar i infrastrukturprojekt men är långt ifrån behovet som EU estimerat. Vi i investerargruppen kommer fortsätta följa Volvos resa under året och bland annat fokusera på Volvos klimatplan och klimatlobbying i USA som vi dessutom kommer ställa en fråga om på deras årsstämma i början av april.
AB Volvo återfinns i fonderna: Öhman Marknad Sverige, Öhman Marknad Sverige Bred, Öhman Sverige, Öhman Sverige Fokus, Lärarfond Offensiv, Lärarfond Balanserad, Lärarfond Försiktig och Öhman Marknad Global
Holmens årsstämma
Studier visar att Sveriges skogar riskerar att få ett minskat nettoupptag av koldioxid framöver, bland annat på grund av ökat virkesuttag och skadedjursangrepp. På Holmens årsstämma ställde vi tillsammans med en annan svensk investerare en fråga om Holmens syn på risken att skogens roll som kolsänka försvagas, och vilka åtgärder bolaget vidtar för att bibehålla eller öka kolinlagringen utan att äventyra biologisk mångfald och kärnaffären. Svaret på stämman blev inte så konkret, men Holmen var tydlig med att deras syn är att skogen gör mest klimatnytta när skogen brukas och tillväxten skördas. Därav ligger fokus på att skapa en så stor tillväxt som möjligt. Inom ramen för Hållbart Värdeskapande har vi en pågående dialog med Holmen om bland annat biologisk mångfald, där vi kommer ta vidare denna fråga.
Holmen återfinns i fonderna: Öhman Investment Grade, Öhman Marknad Sverige Bred, Öhman Marknad Sverige, Öhman Marknad Europa och Öhman Marknad Global
Hexatronic och ersättningsdiskussioner
Stämmosäsongen är i full gång och en av de viktigaste frågorna som tas upp på årsstämmor är beslut om ersättningsprogram till vd och ledning. Det är ett av de verktyg som ägare och styrelse kan guida och motivera bolagets ledning att styra bolaget i en specifik strategisk kort- och långsiktig riktning. Därav är det viktigt att det finns samsyn, eller i alla fall förståelse, mellan de större ägarna att programmet är av korrekt storlek, har en bra inriktning och korrekt riskprofil – samt inte innebär en omotiverat stor utspädning för ägarna. Att styrelsen tar initiativ för en förankringsrunda med betydande ägare välkomnar vi, där ägare kan spela in sin syn och hur deras policy ser ut rörande rörlig ersättning. En av dessa dialoger vi haft i år var med verkstadsbolaget Hexatronic som haft en svår börsresa den senaste tiden. Speciellt i tider då bolaget har det motigt är det välkommet med en öppen dialog om hur man säkerställer nyckelkompetens och skapar incitamentssystem som främjar en turnaround.
Hexatronic återfinns i fonderna: Öhman Sweden Micro Cap, Öhman Småbolagsfond och Öhman Marknad Sverige Bred
Konferensinsikter - Juridisk moras i Delaware
Lannebos ägaransvariga besökte den juridiska konferensen Rights & Responsibilities for Institutional Investors för att förstå implikationerna av den nya situationen i Delaware. Vi delar den oro som framträdande jurister och institutionella ägare uttryckte.
Delstaten Delaware är den plats där en mycket stor andel av amerikanska börsbolag väljer att registrera sig. Det finns flera juridiska, ekonomiska och historiska anledningar till detta, och delstatens juridiska maskineri är en viktig faktor. På senare år har uppmärksammade rättsfall, såsom det gentemot Elon Musks mångmiljardersättning som VD i Tesla, lett till att vissa hävdar att Delaware nu utmanas av andra delstater som ett hem för bolag. Dessutom har dess domare anklagats för juridisk aktivism, även om dessa anklagelser bör tas med en nypa salt. Ett lagförslag har nu presenterats i delstaten som skulle inskränka institutionella ägares möjlighet att kräva ut dokument vid grupptalan. Detta innebär att det kan bli svårare att bevisa i domstol att felaktigheter eller brott har begåtts som varit till aktieägarnas nackdel. Vi kommer att fortsätta följa denna fråga noga.
Orica
Inom initiativet Nature Action 100 hade vi ett möte med det australienska gruvbolaget Orica. Det var ett bra möte och det verkar som om Oricas perspektiv har skiftat under de senaste 12 månaderna, även om de fortfarande är tveksamma och betonar en pragmatisk inställning till biologisk mångfald. Historiskt sett har Orica fokuserat på klimatet, men med den ökade vikten av naturfrågor kommer de att undersöka sambandet mellan natur och klimat i sin verksamhet. De var dock negativa till resultatet från NA100 Benchmark och ansåg inte att processen var konstruktiv. Orica samarbetar proaktivt med partners i sina leveranskedjor, särskilt med kunder som fokuserar på biologisk mångfald. De är medvetna om sina resursbegränsningar och fokusområden för väsentlighet och har påbörjat arbetet med en färdplan för naturen, där de drar nytta av sitt klimatarbete. Under mötet uttryckte vi som investerargrupp att vi vill se förbättringar och mer transparens i bolagets rapportering om riskbedömning, väsentlighetsbedömning, målsättningar gällande vatten samt hur de arbetar med produktutveckling för att bevara biologisk mångfald
Bolaget återfanns under månaden i Öhman Marknad Global, men såldes vid månadsskiftet eftersom innehavet föll ur index på grund av dess storlek. Därav kommer denna dialog att avslutas.