Börsen corona: Så agerar Lannebos förvaltare
I slutet av februari och inledningen av mars har finansmarknaderna på allvar reagerat på osäkerheten kring det nya coronaviruset som började spridas i Wuhan i Kina kring årsskiftet. Den officiella statistiken från Kina visar att antalet nya fall har avtagit samtidigt som fler och fler fabriker håller på att startas upp. I resten av världen har dock antalet nya fall ökat kraftigt, om än från låga nivåer. Italien, Sydkorea och Iran är tre av de länder där man just nu ser den snabbaste ökningen av antalet smittade.
Under januari och februari har Kina agerat kraftfullt för att stoppa spridningen av viruset vilket fått effekter för ekonomin i stort. Flera stora företag som har sänkt sina prognoser för det första kvartalet med anledning av detta.
”Inför 2020 var det ingen som talade om ett coronavirus som ett tänkbart hot mot börsutvecklingen. Man kan se detta som en påminnelse om att det är väldigt svårt att förutspå börsutvecklingen på kort sikt”, säger Peter Lagerlöf, förvaltare av bland annat Lannebo Mixfond, Lannebo Sverige Hållbar och Lannebo Nordic Equities.
Att corona påverkat börsutvecklingen är tydligt. Men att virusutbrottet skulle förändra de finansiella marknaderna i grunden tror inte Peter Lagerlöf.
”Givetvis kommer vi att se påverkan på bolagens försäljning och vinster åtminstone under första halvåret 2020. Men min gissning är att vi också kommer att få se ekonomisk-politiska stimulanser och att virusoron inte i grunden förändrar världsekonomin. Låga räntor, hög direktavkastning och god lönsamhet talar fortfarande för aktier och jag tror börsen slutar året på plus”, säger han. (Efter att denna artikel publicerades har FED sänkt styrräntan med 50 punkter reds.anm)
Tekniksektorn med Apple i spetsen har påverkats av karantänperioden i Kina. Johan Nilke och Helen Broman som förvaltar fonderna Lannebo Teknik och Lannebo Teknik Småbolag, ser att börsfallet också skapar möjligheter.
“Vi har ganska tidigt börjat titta på livet efter corona. Hur kommer det att förändra beteenden som kan gynna eller missgynna bolag? Kommer vi att resa mer eller mindre? Kommer vi att jobba mer hemifrån? Allt för att hitta investeringsidéer som nu handlas till en lägre värdering”, säger Johan Nilke.
Flera förvaltare lyfter fram Lannebos aktiva förvaltning som nyckeln för att navigera när börsen är turbulent. Genom att lägga en större del av portföljen i defensiva sektorer och plocka in kvalitetsbolag som faller kraftigt ser de goda möjligheter att prestera bättre än börsens index.
”Det viktiga för mig som förvaltare är att inte bli stressad till att ta dåliga affärsbeslut. Jag är övertygad om att det kommer bra möjligheter att investera i kvalitetsbolag. Det är därför viktigt att ha gjort hemläxan för att kunna agera snabbt när möjligheterna uppenbarar sig. Här har aktiva förvaltare ett övertag mot passiva produkter som köper eller säljer aktier endast beroende på hur mycket de väger i index”, säger Johan Ståhl, förvaltare av Lannebo Småbolag.
Vad är viktigt att tänka på i tider när marknaden blir orosdriven?
”Långsiktighet är det viktiga, och att inte gripas av panik. Jag har varit med om ett antal kraftiga börsnedgångar. Min första var ’Black Monday’ 1987 då jag arbetade på börsgolvet i Gamla Stan och fick springa ordentligt. Med tiden lär man sig att aktiemarknaden alltid återhämtar sig och att det viktiga är att vara påläst och förberedd för att kunna utnyttja de möjligheter som uppstår”, säger Johan Ståhl.