Därför lämnar Lannebo vissa branscher helt
På Lannebo tror vi på äkta aktiv förvaltning. Vi tror på att engagera oss i de bolag vi äger i våra fonder. Lannebos förvaltare träffar regelbundet bolagsledningar och sitter i flera valberedningar. Det är en viktig del i vår modell för att skapa avkastning till fondspararna. Det vi kallar Lannebomodellen.
De senaste åren har våra möten med bolagsledningar allt mer kommit att handla om hållbarhet. Riskerna för det enskilda bolaget och för världen har blivit allt mer uppenbara. Eftersom varje investeringsbeslut vi tar föregås av en hållbarhetsanalys av bolaget i fråga har vi successivt lämnat flera branscher där riskerna helt enkelt varit för stora.
Lannebo har under lång tid skalat bort bolag inom sektorer med stora hållbarhetsrisker. Nu tar vi det steget fullt ut och lämnar helt branscherna vapen, alkohol, tobak, spel, pornografi, cannabis, olja, kol och gas. Något som gäller för alla Lannebos fonder.
Läs mer: Så fungerar exkluderingskriterierna
Förändringen är inte särskilt stor för Lannebo i praktiken då vi redan tidigare i princip lämnat dessa branscher. Men för att göra det tydligare var vi står väljer vi att också städa ut de sista resterna ur alla våra fonder.
Tillsammans med vår integrering av hållbarhet i investeringsbesluten innebär detta att alla Lannebos fonder nu är vad som i branschen kallas ”hållbara”. Vi kommer inte att byta namn på våra fonder och vi kommer inte heller att höja några fondavgifter. Bara själva namnet Lannebo ska räcka för att du som sparare ska veta att du investerar i en fond som tar ansvar.
Vi har tidigare, och kommer även framöver, att ställas inför komplicerade hållbarhetsfrågor. Bolag som missköter sig eller nya vetenskapliga rön som visar på tidigare okända risker. Det går inte att på förhand säga hur vi kommer att agera i varje enskilt fall. Vi har ännu inte svaren på vad som fungerar bäst. Vi gör bara vårt bästa utifrån det vi vet i dag för att du som sparare ska få bästa möjliga avkastning genererad på ett ansvarsfullt sätt.
Det vi kan säga är att vår moraliska kompass styrs av långsiktighet, både som förvaltningsstrategi och hållbarhetsstrategi. Vi tror att vi som förvaltare alltid ska ställa oss frågan vad vi kan göra i dag som har störst effekt på femtio års sikt. Det får oss, och de bolag vi investerar i, att sluta fokusera på nästa kvartal och istället fokusera på nästa generation.
Vi tror också på engagemang, på äkta aktiv förvaltning. Det innebär att vi även fortsättningsvis har ambitionen att sitta i fler valberedningar än något annat svenskt fondbolag sett till förvaltat kapital. Vi ska göra styrelserna jämlika. Vi kommer även fortsätta engagera oss i bolagens arbete och dela med oss av vår kunskap om hållbarhetslösningar. Samtidigt ska vi vara ödmjuka inför att vi inte sitter på alla svar.