Fem givande bolagsdialoger
Orica
Inom ramen för samarbetsinitiativet Nature 100, hade vi tillsammans med andra investerare, ett första möte med det australiensiska företag Orica som är en av världens största leverantörer av civila sprängämnen för bland annat gruvdrift. Mötet var främst en introduktion mellan investerargruppen och Orica, där Orica fick chansen att berätta vad de gör idag på området. Bolaget är väldigt tidiga i sin hållbarhetsresa och de förväntningar vi har på bolaget, de kommande 12 månaderna är att de ska göra en materialitetsanalys, arbeta för att minska vattenförbrukningen, göra en riskanalys, göra en TNFD pilot och dela med sig av resultatet till investerare samt produktutveckla produktanvändning för att minska påverkan på biodiversitet via sina produkter. TNFD står för Taskforce on Nature-related Financial Disclosure och är ett globalt ramverk med syfte att stötta företag att identifiera och hantera naturrelaterade risker och möjligheter samt att vägleda företag i hur dessa risker bör rapporteras och följas upp.
Woolworths
På samma tema, samarbetsinitiativet Nature 100, hade vi även vårt första möte med den australienska matvarukedjan Woolworths. Investerargruppen blev inte allt för imponerade av företagets ambitioner och kommentarer om biologisk mångfald och natur, givet bolagets storlek. Vi fick ingen bra känsla för hur väsentlig frågan är för bolaget. Under mötet diskuteras bolagets nuvarande mål, den TNFD piloten som bolaget har gjort, bolagets ambitioner att sätta ett SBT FLAG mål, hur de samarbetar med branschen och hur EU-regleringen kan komma att påverka bolaget. I vårt nästa möte ska gruppen komma fram till tre prioriterade områden inom vilka bolaget på kort sikt ska driva påverkan. Ett av kommer fokusera på hur bolaget säkerställer att deras råvaror är fria från avskogning.
SCA
På den svenska sidan hade vi ett möte med SCA om bland annat FSC certifiering där bolaget hade fått en varning för bristande processer när det gäller rutiner för hänsyn till, biologisk mångfald i skogsbruket kopplat till avverkning. SCA åtgärdade detta väldigt snabbt och några veckor senare uppdaterade de ina processer och fick behålla sin FSC certifiering, en väldigt viktig kvalitetsstämpel för skogsbruk. Förutom FSC, diskuterade vi hur EU:s nya regler kan påverka plantering av Contortatall, som är en importerad tall från Kanada. Cirka 10 procent av SCA:s skog består, av denna sort. Sorten har blivit kritiserad av samerna då den tätar skogen vilket minskar renlaven. Vidare diskuterades olika avverkningsmetoder och att arbetssättet har förändrats på senare tid och att det tas mer hänsyn till biologisk mångfald idag. Exempel på det är att plantera mer lövträd, som under en 20-årsperiod har fördubblats, men även genom att lämna stubbar och skapa kontrollerade bränder.
Balder
Vi har tidigare haft en dialog med fastighetsbolaget Balder där målet var att bolaget skulle sätta SBTi-mål. När bolaget anslöt sig till SBTi valde vi att pausa dialogen. Ett år senare har vi nu haft ett uppföljningsmöte med fastighetsbolaget. Balder menar att SBTi-målen kommer bli godkända inom den närmast tiden. Vi diskuterade även Balders Taxonomiförenlighet då bolaget kommer ut lägre än sina konkurrenter. En anledning till detta är att bolaget inte hann göra klimatanalysen på alla byggnader, vilket Taxonomin kräver. Förra året hade bolaget gjort 150 klimatriskanalyser och nu har de nästan gjort detta på samtliga av sina 1800 byggnader. Dessa analyser kommer även kunna användas till TCFD rapportering. Mer om detta kommer vi kunna läsa i bolagets årsrapport som ska publiceras i början av april. Under mötet diskuterades även de nya EPD kraven som kommer kräva att fastighetsbolag renoverar och förbättrar energiprestandan i de sämsta byggnaderna, kategorin G och F.
AGC
Inom ramen för initiativet Better Chemicals i samarbete med Chemsec och Chemscore har vi försökt få till ett möte med det japanska glastillverkande bolaget AGC Glass, men som föredrar att ha en mejlkonversation med oss investerare framför ett digitalt möte. Syftet med initiativet är dels att bolaget ska fasa ut PFAS kemikalier i sina produkter dels att presentera en strategi för detta men även att utveckla nya kemikalier/produkter som kan ersätta PFAS. Bolaget svarade oss att de inte har någon plan för att fasa ut alla PFAS kemikalier, men att de arbetar med att ta fram nya teknologier. Bolaget hävdar även att PFAS är viktiga kemikalier för att en hållbar framtid. Vi kommer skicka följdfrågor till bolaget men även försöka få till ett digitalt möte för att vidare undersöka deras strategi och inställning till PFAS.