Från små frön till stora skördar – NanoCap och MicroCap blomstrar
Under juni uppvisade fonder ett sammanlagt nettoinflöde på 21,8 miljarder kronor, där nettoinsättningarna gjordes främst i aktiefonder. När Fondbolagens förening summerar fondsparandet är trenden tydlig – nysparandet går främst till aktiefonder. Fondspararna börjar se ljuset i tunneln efter några tuffa ekonomiska år, vilket spelar en roll till varför man vågar spara och ta risker. Och att ta kalkylerade risker har varit framgångsreceptet 2024. Trots ett börsår präglat av makroekonomisk och geopolitisk turbulens har börsen ändå gått bra. Den svenska Riksbankens första räntesänkning på flera år och den sjunkande inflationen har frigjort mer kapital i hushållens plånböcker, vilket ytterligare har stimulerat investeringsviljan.
Denna positiva marknadsutveckling har varit särskilt gynnsam för fonder som Lannebo NanoCap och Lannebo MicroCap, vilka har presterat exceptionellt väl. Lannebo MicroCap har rankats som den bästa Sverigefonden med en avkastning på 24% under första halvåret, medan Lannebo NanoCap har placerat sig bland de bästa fonderna totalt med en avkastning på 33%., något Dagens Industri var först med att rapportera
Vi på Lannebo har haft förmånen att intervjua förvaltarna Adam Hansson och Claes Murander, som delar med sig av sina insikter och strategier som lett till denna framgång. De förklarar att deras framgång inte bara är resultatet av detta halvår, utan av år av engagerat och aktivt ägande.
Grattis till den fantastiska prestationen för både Lannebo NanoCap och MicroCap. Till att börja med, kan ni beskriva era respektive fonder och strategierna som har lett till denna framgång?
Adam Hansson: Tack så mycket! Lannebo NanoCap fokuserar på att hitta små, innovativa företag i Norden, med en särskild tonvikt på Sverige. Vi investerar i företag med ett börsvärde som vid investeringstillfället inte får överstiga 0,05 procent av den svenska aktiemarknadens totala börsvärde, vilket vid senaste månadsskiftet var ett börsvärde om ca 5,7 miljarder kronor. Sedan fortsätter vi gärna äga bolag med goda tillväxtmöjligheter även om de blir större än den initialt satta gränsen. Vår strategi är att noggrant utvärdera och välja ut de bolagen av högst kvalitet genom en gedigen due diligence-process. Ett exempel på en framgångsrik investering är VBG Group, som utgör 12,3 procent av fondens innehav. VBG är en stark aktör inom industrisektorn med lång historik av att tillverka och sälja produkter av högsta kvalitet inom flera olika nischer, däribland släpvagnskopplingar för lastvagnar, vilket har resulterat i en imponerande vinsttillväxt över tid.
Claes Murander: Tack! För MicroCap-fonden fokuserar vi på småbolag med ett börsvärde upp till 0,1 procent av den svenska aktiemarknadens totala värde vilket vid senaste månadsskiftet var ett börsvärde om 11,3 miljarder kronor. Vi är aktiva ägare och engagerar oss i de bolag vi investerar i, såsom OEM International och Lagercrantz, vilka tillsammans utgör över 20 procent av fondens innehav. Genom att arbeta nära företagsledningar och förstå deras långsiktiga vision kan vi känna oss mer trygga med bolagets riktning och möjligtvis bidra med ett ägarperspektiv där det efterfrågas.
Vad tror ni har drivit det ökade intresset för fondsparande och hur har det påverkat era fonder?
Hansson: Det starka börsklimatet och den ökande optimismen efter några svåra år har definitivt spelat en roll. Den första räntesänkningen från Riksbanken på flera år och den sjunkande inflationen har gett hushållen mer köpkraft och ökat deras vilja att investera, vissa kanske även hittar tillbaka till tron om småbolag åter kan överavkasta över tid och därmed väljer att fokusera sitt fondsparande på den typen av fonder.
Murander: Jag håller med. Återhämtningen och anpassningen till nya makroekonomiska förutsättningar har gjort att fler investerare söker stabila men tillväxtorienterade investeringar. Trots att MicroCap-fonden är stängd för nya insättningar, har vi märkt ett ökat intresse från intresserade investerare.
Hur fungerar er process för att välja ut investeringar, och vad letar ni efter i ett potentiellt investeringsobjekt?
Hansson: Vår process är mycket grundlig och vi ser på aktivt ägande som en hörnsten i strategin. Vi följer noga en stor grupp av noterade bolag som vi är intresserade av och som vid rätt tidpunkt kan bli aktuella för fonderna. Antingen genom att de blivit bättre och bevisat sin kvalitet mer än tidigare eller att vi tycker att värderingen i ett redan bra bolag blivit mer attraktiv. Sedan har vi självklart örat konstant mot marken och kan därigenom få intressanta idéer som vi följer upp. Det kan vara via kontakt med företagsledare eller andra personer i branschen.
Vi letar efter företag som har en stark ledning och en tydlig strategi för att växa, både organiskt men även genom förvärv. Ett bra exempel är Bergman & Beving, som är ett av våra största innehav och har visat en imponerande förmåga att både utveckla och förbättra sin existerande verksamhet såväl som expandera den vidare genom förvärv.
Murander: Precis. Vi fokuserar på att hitta välskötta bolag med goda möjligheter att växa vinsten under en lång tid framöver. Det är också viktigt att de har en ledning som vi tror på och som är engagerade i företagets långsiktiga framgång. Vi arbetar nära med företagsledningar för att förstå deras vision och hjälpa dem att uppnå sina mål. Ett annat exempel är vår investering i Lagercrantz, som är en långsiktig ägare till teknikinriktade bolag inom individuella nischer och kontinuerligt växer genom nya värdeskapande förvärv.
Kan ni dela med er av några specifika exempel på framgångsrika investeringar och vad ni lärde er av dem?
Murander: Ett exempel är vårt innehav i VBG Group från Vänersborg, som utgör en betydande del av både NanoCap och MicroCap-fonderna. VBG har visat hur små företag kan bli världsledande inom sin nisch. Vi har också sedan länge varit investerade i MedCap, ett investeringsbolag inom medicinteknik och läkemedel, som har dubblat sitt börsvärde flera gånger under de senaste åren. Dessa framgångar visar vikten av att hitta bolag med starka ägare och ledning med en tydlig tillväxtstrategi.
Hansson: Ett annat exempel är OEM International från Tranås, som är ett av de största innehaven i MicroCap-fonden. Företaget har en stark företagskultur och en ledning som har en lång historik av att leverera goda resultat. Vi har också sett positiva resultat från vår investering i Eskilstuna-bolaget Stille i NanoCap-fonden, som tillverkar högkvalitativa kirurgiska instrument. Dessa bolag representerar den typ av långsiktiga och kvalitativa investeringar vi strävar efter.
Hur ser ni på framtiden för småbolagsinvesteringar och vad är era långsiktiga mål för fonderna
Hansson: Vi ser goda möjligheter för småbolagsinvesteringar framöver. Små bolag har ofta potential att växa snabbt och bli ledande inom sina respektive nischer. Vårt mål är att fortsätta hitta dessa bolag och ge våra andelsägare god riskjusterad avkastning. Vi är även dedikerade till att fortsätta vara långsiktiga partners till de företag vi investerar i.
Murander: Vi hoppas identifiera riktigt bra bolag som vi kan äga under lång tid och skapa värde åt våra andelsägare. Vår långsiktiga strategi innebär att vi inte bara ser på kortsiktiga vinster utan fokuserar på hållbar tillväxt och lönsamhet över en längre tidshorisont. Vi tror att detta är nyckeln till framgång, både för våra fonder och för de företag vi investerar i.