Halvledare och slukhål
Lundin Mining
I början av augusti höll vi ett möte med Lundin Mining inom ramen för vårt fokusområde mänskliga rättigheter. Dialogen drivs i samarbete med fyra andra investerare genom investerarinitiativet PRI Advance, vilket är ett samarbetsinitiativ med fokus på mänskliga rättigheter inom förnyelsebara energi- och gruvindustrin. Vi har identifierat ett antal förväntningar på Lundin Mining när det gäller mänskliga rättigheter. och Lundin Mining förklarade ingående för oss investerare vad som hade hänt, hur det skedde och varför det överhuvudtaget kunde inträffa. Dessutom delade de med sig av de åtgärder de har vidtagit och hur de har stöttat samhället och grannarna i samband med denna incident. Det var uppmuntrande att notera att Lundin Mining tog mötet på största allvar genom att involvera sju olika medarbetare från olika ansvarsområden som var kopplade till denna gruvincident. Det visar att bolaget engagerar sig i frågor som berör mänskliga rättigheter. Vid vårt nästa möte kommer vi att fortsätta diskussionen och fokusera på dödsfallen i koppar- och zinkgruvan i Portugal. Vi ser fram emot att få en fördjupad förståelse för händelsen och höra om Lundin Minings planer för att förebygga liknande situationer i framtiden.
NXP Semiconductors
Under augusti skrev vi under ett brev till det amerikanska bolaget NXP angående att deras komponenter har hittats i ryska vapensystem i Ukraina. Vi fördömer Rysslands invasion av Ukraina, och har i flera bolagsdialoger uppmanat till nedläggning av verksamheter i landet eller upphörande av försäljning, bland annat i diskussioner med Mondelez. Bakgrunden till brevet är en rapport från Royal United Services Institute, som uppger att de har identifierat att NPX-komponenter finns i flera betydande vapensystem, såsom ryska militära drönare och kryssningsmissiler. Tillsammans med övriga underskrivande bolag har vi uppmanat bolaget att förtydliga sina processer och att öppna en dialog med investerare i frågan.
Teknikbolag
Ersättningssystem till ledande befattningshavare och nyckelmedarbetare är en viktig komponent för att både locka till sig och behålla talanger samt styra ett bolags utveckling. Samtidig skall programmen främja aktieägarvärde och leda till att bolagets nyckelmedarbetare bygger upp ett eget ägande. Av dessa anledningar är det viktigt att ha en nära dialog med bolagets huvudägare, då ersättningsprogram innebär både kostnader och potentiell utspädning. Vi är i våra ägarstyrningsriktlinjer tydliga med vad vi tycker är viktigt och vilka sorts ersättningssystem vi helst undviker. För bolag med stor verksamhet i utlandet skapar detta speciella utmaningar då olika länders praxis skiljer sig. På den amerikanska östkusten har ersättningssystem skapats som vi finner problematiska, där krav för tilldelning ofta saknas och där mer eller mindre gratis aktier/optioner i ersättning ses som en normal del av anställningspaketet, det vill säga att programmen utformas på ett sätt som bättre passar små teknikbolag i tidig fas som ännu inte nått börsen. Att medelstora nordiska bolag anammar sådana ersättningsprogram är vi kritiska till och under augusti har vi suttit i samtal med teknikbolag för att få till nya program som vi tycker bättre skapar aktieägarvärde på lång sikt. Vi kommer med stor säkerhet återkomma till den fråga i framtida uppdateringar.
Addtech och Elekta
Det är alltid positivt när bolag lyfter sitt hållbarhetsarbete i sin kommunikation, och bolagsstämmor är ett lysande tillfälle att diskutera frågan med ägarna i bolaget. Både medicinteknikbolaget Elekta och industrikoncernen Addtech gjorde detta på sina respektive stämmor under augusti, där Elekta bland annat detaljerat redogjorde för arbetet i sin stiftelse för att öka tillgången på cancer-screening och behandling i ekonomiskt eftersatta områden. Elekta kopplar detta hållbarhetsarbete till ett antal av FN:s globala mål för hållbar utveckling (”UN’s Sustainable Development Goals”), så kallade ”SDG:er”, vilket vi tycker är ett bra sätt att snabbt få överblick för vad programmets mål är. På samma sätt kopplar Addtech sin intjäning till SDG:er, och uppgav på stämman att 65 procent av dagens intjäning kan kopplas till ett övergripande hållbarhetsmål. Vi ställde frågor om detta då det är viktigt att processen runt målsättningen är robust. Bolaget uppger att de satt målet att 100 procent av bolaget intjäning 2030 skall främja minst en SDG, och vi kommer följa bolagets utveckling på detta område.