Frida Bratt: “Fortsätt månadsspara och sälj inte på grund av oro”
I flera år har hon stridit för svenskarnas rätt till goda villkor på investeringssparkonton samt att få flytta pensionskapital utan att behöva betala skyhöga avgifter. För sparekonomen Frida Bratt handlar allt om en sak: rättvisa.
”Sparande är något man ska uppmuntra, inte sända ut signaler om att det är oviktigt. För sparande är viktigt”, poängterar hon.
”För många innebär det en trygghet, såsom vetskapen att man faktiskt kan betala höga elräkningar på vintern eller att klara av arbetslöshet. För andra är det en frihet – att ha möjlighet att lämna en dålig relation, gå ner i arbetstid eller påverka var ens pension är placerad. Sparande är med andra ord en rättvisefråga.”
Vi möts bara några dagar efter prisutdelningen av Årets Sparprofil, och trots att morgonen är tidig och schemat späckat är hennes engagemang för sparande märkbart. Något hon nu belönas för: sitt enträgna arbete som (bland annat efter många turer till riksdagens finansutskott det senaste året) burit frukt i utvidgningen av flytträtten, men också för hon gör ett svårt ämne begripligt för allmänheten, då hon ofta syns i medierna.
”Det här priset betyder jättemycket för mig. Dels för att det är en kompetent jury som tagit fram finalisterna, dels för att det också är en mängd ’vanliga människor’ som röstat. Jag ser det som ett kvitto på att det arbete och de frågor jag driver i den offentliga debatten uppskattas.”
Började som journalist
Att Frida Bratt skulle bli ekonom var egentligen inte alls planen. Hon skulle bli journalist. Ett starkt samhällsintresse som slog rot redan under tonåren tog henne till medieprogrammet på gymnasiet och senare kurser i medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet i uppväxtorten Uppsala.
Snart insåg hon att man kan få djupare förståelse för samhällsfrågor genom ekonomi, vilket gjorde att hon studerade företagsekonomi, innan hon gick Poppius journalistskola i Stockholm. Efter flera år som ekonomikrönikör och journalist på tidningar som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Expressen fick hon ett erbjudande av nätbanken Nordnet hon inte kunde motstå.
”Jag hade verkligen inte lämnat mediebranschen för vilket bolag som helst, utan det var just Nordnet med sin otroliga plattform för att driva viktiga frågor inom privatekonomi och sparande som lockade. Vi delade samma värderingar.”
Drivkraften? Att kämpa för bättre villkor, sänka trösklar och engagera nya grupper till sparande. ”Jag önskar att fler än de traditionella grupperna som historiskt sett dragit nytta av börsens avkastning ska vara med på spartåget – såsom unga, kvinnor och människor med utländsk bakgrund. Att fler ska se nyttan av att lägga undan lite grann till sin egen framtid och göra det där pengarna kan växa.”
”Jag ser det som ett kvitto på att det arbete och de frågor jag driver i den offentliga debatten uppskattas.”
Hur ser ditt eget sparande ut?
”Jag har indexfonder som grund i mitt sparande. Sedan har jag ETF:er, börshandlande fonder, som är en smalare typ av fonder där man enkelt kan få exponering mot en enskild sektor. Med anledning av den roll jag har så sparar jag inte i enskilda aktier. Förutom AIK Fotboll av personliga själ, men den går det inte så bra för…”
Jag har hört att du faktiskt kan slösa pengar också, på hudvårdsprodukter…
”Ja, haha, även solen har sina fläckar och hudvårdsprodukter är min akilleshäl. Helt ärligt är jag nog som folk är mest i min privatekonomi. Jag är gärna öppen med det, för jag vill inte att man ska tro att man måste vara en börshaj för att ha ett bra sparande. Bara man har lagt upp sitt sparande på ett bra sätt kan man faktiskt unna sig något då och då.”
Höga elpriser, inflation och lågkonjunktur, hur ska man tänka kring sparande i dessa tider?
”Alla har ju olika förutsättningar, men generellt sett är det bra att vara beredd på att det kommer bli tufft. Försök ta höjd för att elräkningarna blir höga, matpriserna likaså och att räntorna stiger. Har man möjlighet att fortsätta månadsspara ska man absolut göra det och inte sälja av på grund av oro. Det är snarare ett bra tillfälle att fortsätta att spara efter en nedgång. Förmodligen går vi mot en lite mjukare penningpolitik under 2023.”
Hon pausar en stund innan hon landar i att det nog är precis det här hon drivs av: att förklara, avväpna och göra sparande på börsen mindre dramatiskt.
”Ett av mina viktigaste budskap är vikten av att ha ett eget sparande, framför allt som kvinna, och att man kompenseras om man varit den i en relation som inte kunnat avancera yrkesmässigt utan tvärtom kanske gått ner i lön under småbarnsåren. Därför är det så viktigt med eget sparande. Så för mig är det alltså inte bara en rättvisefråga, utan också en jämställhetsfråga.”
”Jag är som folk är mest i min privatekonomi. Jag är öppen med det, för jag vill inte att man ska tro att man måste vara börshaj för att ha ett bra sparande.”
Som Årets Sparprofil tilldelas du 25 000 kronor, vad ska du göra med dem?
”Pengarna går till Stockholms stadsmission och deras arbete för ekonomiskt utsatta barn och deras familjer.”
Frida Bratt
Gör: Sparekonom, Nordnet.
Ålder: 37 år.
Bor: Stockholm, Järfälla.
Familj: Man och två barn och en hund.
Förebild: Entreprenören Gunilla von Platen, hon är inspirerande och gör så mycket bra.
Dold talang: En gång i tiden kunde jag lista alla drottningar och kungar i följd mellan 1523 och 1792, mycket oklart varför. Nu börjar minnet möjligen svikta. Jag är däremot ganska bra på att måla och tapetsera om möbler samt hitta fynd på loppisar och auktioner, tycker jag själv i alla fall.
Årets Sparprofil
Utmärkelsen har instiftats av Lannebo i samarbete med Affärsvärlden för att lyfta fram personer som aktivt arbetar för att sprida inspiration och kunskap om sparande. Till finalen, som avgjordes i en öppen omröstning för allmänheten, hade fem sparprofiler nominerats: förutom Frida Bratt kunde svenska folket även rösta på Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, Henrik Johansson, vd på Unga Aktiesparare, Daniel Aarenstrup, medgrundare till SAVR, samt Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Tusentals personer var med och röstade fram Frida Bratt som Årets Sparprofil. I den namnkunniga juryn, som nominerat finalisterna, satt Johan Lannebo, ordförande för Lannebo, Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden, Ingrid Bonde, styrelseordförande Alecta, Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden, samt Karin Sjöblom, förra årets vinnare.
__________________
Text: Elin Liljero Eriksson
Foto: Mikael Sjöberg