I trygga händer

Per Trygg är en av Sveriges mest prisade förvaltare. Här berättar han om sin framgångsrika investeringsfilosofi, faran med indexförvaltning och sin nya roll som ägaransvarig på Lannebo.
Nyheter
PerTrygg-sittande 1600×900

När du börjar titta på ett bolag och förbereder en investering, vad är allra viktigast för dig?
”Mycket handlar om människorna bakom, därför är företagskulturen och management centrala. Det är till och med så att har man bra chefer och en stark företagskultur kan man få ett bolag med ganska risiga förutsättningar att lyckas. Tvärtom gäller ju också, om man blir sittande med en dålig ledning eller kultur, då kan man ha bra förutsättningar och det blir ändå inget vidare.”

Ge exempel på någon som du tycker gör det extra bra?
”Jag har genom åren träffat många företagsledare som är väldigt duktiga, men en som sticker ut är Gerteric Lindquist, vd på Nibe. Jag kommer ihåg när vi skulle göra ett företagsbesök på huvudkontoret i Markaryd. Gerteric hade varit noga med att berätta innan att han var upptagen den dagen, men sedan när vi satt i personalmatsalen kom han fram och hälsade och bad om ursäkt att han hade haft så ont om tid. ’Jag är ledsen att jag inte kunde ta emot er men för mig är personalen viktigare och i dag är det jullunch för alla gamla medarbetare som slutat, och den vill man ju inte missa.’ Snacka om en ledare som vet hur man bygger en inkluderande företagskultur.”

Efter en lång karriär i finansbranschen, senast på SEB, kom du till Lannebo för två år sedan. Vad fick dig att ta steget?
”Lannebo kunde erbjuda en miljö som attraherade mig. En i sammanhanget mindre firma med 100 procent fokus på aktiv förvaltning, och där man som enskild medarbetare kan få relativt stort inflytande.”

På Lannebo är du ansvarig för Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select. Vad är det som är så speciellt med småbolag?
”Bolagen verkar ofta inom spännande nischer och det är givande att på nära håll få följa dem på deras tillväxtresor och även träffa människorna bakom. Dessutom är det ett dynamiskt segment, då dagens småbolag kan vara morgondagens storbolag.”


”Det kan vara tryggt för våra andelsägare att veta att vi som aktiv ägare bevakar deras intressen på ett sätt som indexförvaltning inte gör”, säger Per Trygg.

Vid sidan av de två småbolagsfonderna som du förvaltar ihop med Hjalmar Ek har du nyligen också axlat rollen som ägaransvarig på Lannebo – berätta!
”Det handlar framför allt om att vara bollplank åt mina förvaltarkollegor, där jag förhoppningsvis kan bidra med min erfarenhet runt frågor som uppstår. Vad har vi exempelvis för riktlinjer för incitamentsprogram i våra investerade bolag? Det kan även handla om förhandlingar eller att hantera olika budsituationer. Samtidigt vill jag betona att även om jag har det övergripande ansvaret så är det förvaltarna som gör det faktiska jobbet. Fondförvaltning är inte en enmansshow utan ett teamwork.”

En viktig del med aktiv förvaltning är arbetet på fältet, hur många bolag träffar du under ett år?
”Egentligen handlar det i första hand om kvaliteten på möten med bolag snarare än antalet, men det blir väl ett hundratal bolagskontakter årligen. Det är möten som är viktiga för att kunna bedöma ett bolag. Jag brukar säga att vår styrka inte är att gissa vart börsen tar vägen eller om oljepriset går upp eller ned, utan att identifiera varför bolag A är bättre än bolag B. På så vis kan vi bygga en portfölj med bra bolag som har attraktiva marknadspositioner och fortsatt god framtidspotential. Gör vi det framgångsrikt blir tiden också vår kompis.”

Det utländska ägande i svenskt näringsliv har aldrig varit större än nu – vad tänker du om det?
”Det är en tråkig utveckling, framför allt när det kommer till indexförvaltning och passiva pengar. Prisbilden riskerar att bli snedvriden. Dessutom tar indexförvaltare mig veterligen aldrig ägaransvar genom att sitta i valberedningar och sätter sig generellt inte in i ägarfrågorna i de bolag de är investerade i. Det kan vara tryggt för våra andelsägare att veta att vi som aktiv ägare bevakar deras intressen på ett sätt som indexförvaltning inte gör.”

Precis som att det finns en stor fördel med aktiv förvaltning när det kommer till hållbarhetsfrågor, eller hur?
”Genom aktiv förvaltning och med förvaltare som deltar i valberedningsarbetet i bolag där vi är större ägare vet vi vad som händer i bolagen och kan påverka dem i den riktning som vi anser vara rätt. Jag är övertygad om att bolag med ett gediget hållbarhetsarbete kommer att utvecklas bättre än bolag som inte tar de frågorna på allvar.”

Lever du som du lär och är själv investerad i dina fonder?
”Jodå, jag har absoluta majoriteten av mitt sparande i de fonder jag själv förvaltar.”

Fakta Per Trygg

Utbildning: Civilekonom, Uppsala universitet.
Gör: Förvaltar Lannebo Småbolag och Lannebo Småbolag Select tillsammans med Hjalmar Ek. Ägaransvarig för Lannebos fonder sedan våren 2023.
Bakgrund: Aragon Securities aktieanalytiker 1996, MTG Group business controller 1997–1998, SEB Aktie- och kreditanalytiker 1998–2007, SEB Investment Management Aktiechef och förvaltare småbolagsfonder 2008-2021
Utmärkelser: Har bland annat belönats med utmärkelsen Årets fond alla kategorier, Årets Småbolagsfond och har också fått högsta möjliga rating (AAA via Citywire) som förvaltare.
Fritid: Umgås med familjen, flugfiske, mat och vin, särskilt röd och vit bourgogne, samt landsvägscykling.

Läs mer om hur vi om hur vi gör vår röst hörd och pushar bolagen i en mer hållbar riktning i vår senaste hållbarhetsrapport.

__________________

Text: Mårten Nihlén
Foto: Mikael Sjöberg

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Årets Sparprofil 2024: Ara Mustafa

Investeringscoachen och sparinspiratören Ara Mustafa hyllas för sina insatser för att demokratisera sparande och investeringar och utses till Årets Sparprofil 2024....
Läs mer

På väg mot en elektrisk framtid – industrins resa mot hållbara lösningar

Elektrifieringen står i centrum för en av vår tids mest omfattande omställningar. Drivet av regulatoriska krav, hållbarhetsmål och tekniska framsteg drivs flera industrier till att tänka om. ...
Läs mer

Make the market great again!

Det amerikanska valet var en rysare in till valnatten att döma av valundersökningar och spelodds. ...
Läs mer

Med fingret på hållbarhetens puls – insikter från Toronto och PRI

Tidigt i oktober reste vi, Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan, till Toronto för att delta i den prestigefyllda PRI in Person-konferensen....
Läs mer

Kalmar kommun investerar för framtida generationer – tillsammans med Lannebo

När Kalmar kommun sålde sitt industrifastighetsbolag för att göra framtidsinvesteringar, fick de över en miljard kronor över. ...
Läs mer

Nobelstiftelsen om kapitalförvaltning – igår, idag, imorgon

Nobelstiftelsen har sedan sin start tredubblat det kapital Alfred Nobel en gång testamenterade, men beskriver sig fortfarande som försiktiga investerare...
Läs mer

Backend utvecklare inom finans – bygg framtidens lösningar på heltid eller deltid

Vill du utvecklas inom tech i en miljö där kunskap, innovation och tillväxt står i fokus? Då är du välkommen till Lannebo Kapitalförvaltning...
Läs mer

Lannebo Investeringsinsikt: När hjärnan kämpar mot exponentiell tillväxt

Vår hjärna har svårt att greppa exponentiell tillväxt, som i historien om riskornen på schackbrädet. Ränta på ränta-effekten fungerar på samma sätt: små summor växer snabbt över tid, men kräver tålamod och långsiktighet för att...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Sparmakarna – Karin Löf och Johan Persson

Karin Löf och Johan Persson, kända som Sparmakarna, är finalister för Årets Sparprofil 2024. Med sin praktiska och lättförståeliga approach till privatekonomi har de inspirerat många att ta kontroll över sin ekonomi och skapa långsiktig...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Mathilda Vernersson

Mathilda Vernersson, grundare av Över till Annat, är en av årets finalister för Årets Sparprofil 2024. Genom sitt engagerande arbete på sociala medier har hon hjälpt familjer och individer att ta kontroll över sin vardagsekonomi...
Läs mer