Vinnarintervju: Karin Sjöblom, Årets Sparprofil

Årets Sparprofil är ett pris instiftat av Lannebo och Affärsvärlden för att uppmuntra till ett bättre sparande. Bland hundratals nominerade röstade svenska folket fram Aktiespararnas Karin Sjöblom, för sin långa insats att sprida kunskaper om aktiesparande, både som trygghet och glädje.
Nyheter
Karin Sjoblom

Att handla med aktier är krångligt och trist. Timme ut och timme in framför datorskärmen för att hålla koll på kurserna och köpa eller sälja vid rätt tillfälle. Det är diagrammens och siffrornas hegemoni. Eller?
“Jag följer med i samhället i ­stället för på skärmen. Visst är jag intresserad av aktiekurser och ser till att veta vad som händer, men vad jag ­investerar i baserar jag på helt andra insikter”, ­säger Karin Sjöblom.
Hon får det att låta enkelt, Karin Sjöblom. Men så är hon också pedagog till yrket och har ägnat snart 30 år åt att utbilda i aktiesparande.
“Jag känner mig inte ett dugg gammal, säger hon. Jo förresten, härom­dagen när snöplogarna lagt en vall framför min utfart och jag skulle i väg med bilen kände jag att jag inte är 25 längre.”

Karin Sjöblom är 87 år och ett bevis för vilket dåligt mått som ålder är på vår kapacitet. I december 2021 fick hon ta emot priset som Årets Sparprofil av Lannebo, en titel som hon vunnit i en öppen omröstning. När hon blev nominerad som en av fem – “mina medtävlare kunde vara barnbarn till mig” – var det många som gärna lade en röst på ­henne. Karin Sjöblom är lokalkändis inte bara i Växjö utan i en stor del av södra Sverige.
Det har hon blivit dels genom alla kurser hon hållit, dels genom att vara aktiv på sociala medier. Varje förmiddag ägnar hon numera åt att dela med sig av både filosofier och konkreta tips på Facebooksidan för Aktiespararna i Växjö. Hennes Instagramkonto ­heter “Hållbarhetsportföljen” och under pandemin samlade hon sina lärdomar och en hel del anekdoter i boken Spara med glädje! Ett framgångsrecept.

Under gymnasieåren fick hon ­några aktier i ett lokalt tryckeri i ­hemstaden Umeå av sin pappa. Det ­väckte ­hennes intresse och grundlade ett ­förhållningssätt.
“När kopiatorerna kom sålde jag ­aktierna, för jag insåg att tryckerier skulle få det svårare framöver.”
Det är förstås inget revolutionerande att försöka spana in i framtiden och dra slutsatser, men Karin har gjort tålamod till en paradgren.
“Jag köper aldrig aktier på fem ­minuter. Snarare ägnar jag en månad åt att läsa in mig på bolaget. Warren ­Buffett har rätt när han säger att man ska investera i företag som man tror på även om tio år.”

Karin berättar gärna om hur hennes tankesätt lett fram till det ­lyckosamma utfall hon haft på sina investeringar ­genom livet.
“När jag ska promenera till ­centrum sneddar jag över en gymnasieskolas gård. För några år sedan noterade jag att nästan alla elever plötsligt hade ryggsäckar och funderade över vad det kunde bero på. Svaret var naturligtvis att de vill ha händerna fria för mobil­telefonen. Då köpte jag aktier för ungefär 100 kronor styck i Fenix Outdoor, som bland annat äger Fjällräven. I dag är kursen 1 200 kronor.”

Att förstå och omfamna företagets kultur är viktigt för Karin Sjöblom. Därför går hon gärna på bolagsstämmor och företag som tar samhällsansvar är hon extra glad att vara del­ägare i.
“NIBE i Markaryd köper block­flöjter till alla kommunens elever i årskurs 3, och på stämman är det därför blockflöjtskonsert varje år.”
Att hon köpte aktier i NIBE, som bland annat tillverkar luftvärme­pumpar, baserades också på en vardags­reflektion.
“För 25 år sedan var det varje dag oljetankbilar som levererade eldningsolja till villor på min gata. Jag tänkte att det inte kan fortsätta så, vi måste värma våra bostäder på annat sätt.”

I dag är hon mycket intresserad av skogsbolag, “det gröna guldet”. Exempelvis att kunna göra textil av trä i stället för att använda olja, eller att använda lignin i tillverkningen av batterier.
“Skogsbolag går inte upp med 100 procent på kort sikt, men de knatar på och jag vill äga aktier i företag som ­arbetar med hållbarhet.”
Pengar ger frihet och trygghet. För Karin Sjöblom har aktiesparandet ­givit henne möjlighet att unna sig saker. Men hon köper inga dyra handväskor eller andra pråligheter.
“Min gamla Kånkenryggsäck duger bra. Däremot har jag kunnat resa jorden runt med mina barn och barnbarn. Jag kan ta dem på weekendresor som kostar mer än vad jag får ut i pension per månad. Det hade aldrig gått utan mina aktier.”

Priset som Årets Sparprofil bestod förutom ära och firande även i 25 000 kronor.
“De skänkte jag direkt till Läkare utan gränser, och likadant gör jag med alla arvoden för mina föredrag.”


Karin Sjöblom

Ålder: 87 år.
Bor: Växjö.
Yrkeskarriär: Textil- och matematiklärare. Har undervisat i alla skolstadier, “som lärare i sär­skolan lärde jag mig absolut mest om pedagogik”.
Gör i dag: Håller kurser i aktie­sparande. “Jag frågar alltid deltagarna varför de anmält sig. 80 procent svarar att de vill lära sig att prata med sin bank, det tycker jag är skrämmande! Efter kurserna brukar deltagarna säga att de lärt sig mycket om sam­hället, hur allt hänger ihop.” Är även fritidspolitiker i regionen.
Aktuell med: Utsedd till Årets Sparprofil av Lannebo.
Även aktuell med: boken Spara med glädje! Ett framgångs­recept, utgiven av Aktiespararna Kunskap. Finns att köpa i både vanliga boklådor och via internetbokhandlare.
Planer: Skriva en bok om ­ålderismen.
Om sig själv: “Som barn läste jag om flickorna Spara & Slösa, en serie som gick i tidningen Lyckoslanten. Spara var min influencer!”
Instagram: @hallbarhetsportföljen


Årets sparprofil

Av flera hundra nominerade tog sig fem sparprofiler till final. I slutänden var det upp till allmänheten att bedöma vem av finalisterna som gjort den största insatsen. När de över 6 000 rösterna räknats stod Karin Sjöblom från Aktiespararna som vinnare. Övriga finalister var Frida Bratt, Daniel Aarenstrup, Nicklas Andersson och Sandra Bourbon.

Juryn bestod av Johan Lannebo, ordförande för Lannebo, Peter Benson, chefredaktör Affärsvärlden, Eva Trouin, privatmarknadschef Swedbank, Ingrid Bonde, styrelseordförande Alecta, och Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden.


Karins tips för att spara med glädje

  • Köp aktier ur tio olika branscher och ha gärna en globalfond i botten. Nio av bolagen ska vara sådana som går med vinst, det tionde kan få vara ett “förhoppningsbolag”.
  • Notera samhällsförändringarna och försök räkna ut vad de kan leda till. Ett exempel Karin ger är att kvinnor är allt äldre när de föder sitt första barn. “Det kommer att leda till fler provrörsbefruktningar, tänkte jag, och investerade sedan i Vitrolife.”
  • Se till att äga någon aktie som är stabil och knappast går ned. Basvaror som mat är ett exempel.
  • Läs på om bolaget du är intresserad av, det finns massor av kunskap bara en googling bort.
  • Långsiktighet är det viktigaste. Och på lång sikt är aktieaffärer nästan alltid en bra affär.
  • Är det försent att börja spara när man väl blivit pensionär? I dag lever allt fler tills de är 100 år. Det innebär 35 år som pensionär, nästan ett helt yrkesliv.

Text Eric Lund
Foto Karl Nordlund

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Öhman Räntefond Kompass på 99 sekunder

Träffa förvaltaren bakom Öhman Räntefond Kompass som berättar mer om sin förvaltningsstil, vad som utmärker fonden och varför den kan vara ett bra sparalternativ för dig som vill ta lite lägre risk....
Läs mer

En minnesvärd kväll på Lannebos årliga sparträff

Den 26 november samlades över 250 av våra kunder på Filmstaden Rigoletto i Stockholm för att delta i vår årliga sparträff – en kväll fylld med inspiration, insikter och gemenskap...
Läs mer

Är amerikansk industri the greatest?

Vi kommer att ta tillbaka våra jobb. Vi kommer att ta tillbaka våra gränser. Vi kommer att ta tillbaka vår rikedom. Och vi kommer att ta tillbaka våra drömmar.” från Donald Trumps invigningstal i januari...
Läs mer

November med fokus på ansvarstagande och grön omställning

Ett starkt fokus på hållbarhet och ansvarsfullt ägande präglade våra dialoger i november....
Läs mer

EUGB – En viktig milstolpe för gröna obligationer, men vägen framåt är lång

Från och med den 21 december 2024 blir det möjligt för företag att emittera gröna obligationer enligt den nya European Green Bond Standard (EUGB). ...
Läs mer

Årets Sparprofil 2024: Ara Mustafa

Investeringscoachen och sparinspiratören Ara Mustafa hyllas för sina insatser för att demokratisera sparande och investeringar och utses till Årets Sparprofil 2024....
Läs mer

På väg mot en elektrisk framtid – industrins resa mot hållbara lösningar

Elektrifieringen står i centrum för en av vår tids mest omfattande omställningar. Drivet av regulatoriska krav, hållbarhetsmål och tekniska framsteg drivs flera industrier till att tänka om. ...
Läs mer

Make the market great again!

Det amerikanska valet var en rysare in till valnatten att döma av valundersökningar och spelodds. ...
Läs mer

Med fingret på hållbarhetens puls – insikter från Toronto och PRI

Tidigt i oktober reste vi, Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan, till Toronto för att delta i den prestigefyllda PRI in Person-konferensen....
Läs mer

Kalmar kommun investerar för framtida generationer – tillsammans med Lannebo

När Kalmar kommun sålde sitt industrifastighetsbolag för att göra framtidsinvesteringar, fick de över en miljard kronor över. ...
Läs mer