Jakten på guldkornen

Små bolag, men med naggande goda möjligheter och en tydlig investeringsstrategi. Duon bakom specialfonden Lannebo NanoCap har hittat ett recept för framgång.
Nyheter
_G1A5196

»Vi investerar inte i förhoppningsbolag«, säger Claes Murander.

Tillsammans med Adam Hansson styr han Lannebo NanoCap, en destination för fondproffs som uppskattar börsens minsta bolag. Därmed inte sagt att de är små. Bolag värderade upp till 5–6 miljarder, högst 0,05 procent av den svenska aktiemarknadens totalvärde, kan kvala in.
»Även om de är mindre är bolagen lönsamma och kan vara relativt tidiga i sin resa«, fortsätter Claes Murander.
De siktar fram ett 20-tal guldkorn från cirka 1 200 noterade nordiska bolag. Som specialfond har de nämligen friare placeringsregler och kan koncentrera innehaven mer än en vanlig aktiefond.

»Vi söker välskötta bolag, ofta med entreprenören som vd eller huvudägare och inriktade på B2B. Det ska ha en bra historik och en förmåga att växa, både organiskt och via förvärv«, säger Claes Murander.

För att skydda sina andelsägare sätter fonden spärrar för sin koncentrerade portfölj av mindre bolag, där handeln inte alltid flyter. Dels gäller det att skrapa ihop fem miljoner i insats, dels låses innehav halvårsvis för utlösen. Med andra ord: detta är framför allt för långsiktiga sparare.
»Fonden har avkastat väldigt bra, vilket vi är väldigt stolta över, men som med alla investeringar är det ingen garanti för framtiden«, säger Claes Murander.

Guldklimp i portföljen

Idén till fonden kom efter MicroCap, en fond som Claes Murander förvaltat framgångsrikt ihop med Johan Lannebo sedan 2007. Flera kunder ville nämligen lägga in mer pengar.

»Den fonden var stängd, därför valde vi att starta en ny 2016 och fokuserade då på ännu mindre bolag för att särskilja fonden«, säger han.
Adam Hansson, som tog över efter Johan Lannebo för ett år sedan, och Claes Murander fortsätter oförtrutet att leta efter intressanta bolag. Deras kunskapsbank över börsens småbolag sträcker sig över nästan tjugo år och många av bolagen har de lärt känna väl.»Vi väljer att göra investeringar när företag vi följer förändras och blir attraktiva. Eller när ett bra bolags aktie går ner.«

»Vi väljer att göra investeringar när företag vi följer förändras och blir attraktiva. Eller för att ett bra bolags aktie går ner«, säger Adam.

Ett guldkorn i portföljen är VBG, vars värdering har fördubblats på ett år. Inte dåligt för en Vänersborgsfirma som började som tillverkare av släpvagnskopplingar till lastbilar. Men så har de grenat ut över hela världen och gör allt från luftkonditionering åt amerikanska skolbussar, till snökedjor åt brandbilar.

»Det visar hur små företag kan bli världsledande i sin nisch«, säger Adam Hansson.

De räknar vidare bland sina topp-tre-innehav. Bläddrar förbi teknikhandelsbolag OEM – »fantastiskt, välskött familjebolag« och vidare till Medcap. Investeringsbolaget nischat mot medicinteknik och läkemedel som dubblat sitt börsvärde fem gånger på lika många år.

»Det är ett typexempel på ett bolag som vi hittade innan de var riktigt upptäckta och beprövade«, säger Claes Murander.
I snitt stannar varje innehav i ungefär fem år. Ibland betydligt kortare, exempelvis om man inte ser den utveckling man velat.

»Men vi vill inte köpa och sälja aktier varje dag.

Som aktiva förvaltare engagerar de sig i bolagen. I allt från valberedningar till att ge råd om incitamentsprogram eller hållbarhetsstrategier.
»Vi går alltså inte in i problematiska bolag för att fixa till dem. Idén är att investera i goda bolag och sedan hjälpa till i marginalen för att de ska bli ännu bättre«, säger Claes Murander.

Långt ifrån alla bolag är nystartade. Adam Hansson berättar om bolaget som gjort kirurgsaxar sedan 1800-talet.
»Jag var i Torshälla hos Stille i december. Det kom in en sax för omslipning från Visby lasarett, tillverkad 1921. Det är så hög kvalitet på deras instrument att, med lite service, kan kirurger använda dem i 100 år«, säger Adam Hansson.
Ännu ett ganska litet bolag, men duon räknar med tillväxt. Inte minst efter att de i fjol gick in på en nyemission när Stille köpte en tysk konkurrent. Med ens kan liten bli större, få försäljningssynergier och bredda sig. En resa helt i investerarnas smak.

»Vi hoppas identifiera riktigt bra bolag som vi kan äga under lång tid och skapa värde åt våra andels-ägare.«

Claes Murander
Gör: Förvaltar Lannebo MicroCap och Lannebo NanoCap tillsammans med Adam Hansson.
Utbildning: Civilekonom Stockholms universitet.
Bakgrund: Analytiker Lannebo 2007–2008. Förvaltare Lannebo 2008–
Dold talang: Älskar skidåkning.
Personligt motto: »När det kommer till investeringar vill jag citera Warren Buffett: ›If you aren’t willing to own a stock for ten years, don’t even think about owning it for ten minutes.‹«

Adam Hansson
Gör: Förvaltar Lannebo MicroCap och Lannebo NanoCap tillsammans med Claes Murander.
Utbildning: Civilekonomexamen från Linköpings universitet med inriktning på finans och nationalekonomi. Har även gjort en utbytestermin vid City University of Hongkong där han läste kurser inom finans.
Bakgrund: Arbetat som Summer Analyst på S&P Global Ratings, Corporate Banking Analyst på Citigroup och Investment Associate på Ares Management. Anställd på Lannebo sedan 2022.
Intressen: »Har varit aktienörd sedan jag var 16 år gammal.«
Dold talang: »Vet inte om det är en dold talang, men på fritiden tycker jag om att laga mat och testa nya spännande recept.«
Förebild: Investeraren Charlie Munger.

 

Artikeln är ett uttag från Lannebo Magasin, som kan läsas i sin helhet via länken : lannebo-magasin-2024.pdf

Text: Sofia Hallström

Foto: Hannes Söderlund

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Öhman Räntefond Kompass på 99 sekunder

Träffa förvaltaren bakom Öhman Räntefond Kompass som berättar mer om sin förvaltningsstil, vad som utmärker fonden och varför den kan vara ett bra sparalternativ för dig som vill ta lite lägre risk....
Läs mer

En minnesvärd kväll på Lannebos årliga sparträff

Den 26 november samlades över 250 av våra kunder på Filmstaden Rigoletto i Stockholm för att delta i vår årliga sparträff – en kväll fylld med inspiration, insikter och gemenskap...
Läs mer

Är amerikansk industri the greatest?

Vi kommer att ta tillbaka våra jobb. Vi kommer att ta tillbaka våra gränser. Vi kommer att ta tillbaka vår rikedom. Och vi kommer att ta tillbaka våra drömmar.” från Donald Trumps invigningstal i januari...
Läs mer

November med fokus på ansvarstagande och grön omställning

Ett starkt fokus på hållbarhet och ansvarsfullt ägande präglade våra dialoger i november....
Läs mer

EUGB – En viktig milstolpe för gröna obligationer, men vägen framåt är lång

Från och med den 21 december 2024 blir det möjligt för företag att emittera gröna obligationer enligt den nya European Green Bond Standard (EUGB). ...
Läs mer

Årets Sparprofil 2024: Ara Mustafa

Investeringscoachen och sparinspiratören Ara Mustafa hyllas för sina insatser för att demokratisera sparande och investeringar och utses till Årets Sparprofil 2024....
Läs mer

På väg mot en elektrisk framtid – industrins resa mot hållbara lösningar

Elektrifieringen står i centrum för en av vår tids mest omfattande omställningar. Drivet av regulatoriska krav, hållbarhetsmål och tekniska framsteg drivs flera industrier till att tänka om. ...
Läs mer

Make the market great again!

Det amerikanska valet var en rysare in till valnatten att döma av valundersökningar och spelodds. ...
Läs mer

Med fingret på hållbarhetens puls – insikter från Toronto och PRI

Tidigt i oktober reste vi, Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan, till Toronto för att delta i den prestigefyllda PRI in Person-konferensen....
Läs mer

Kalmar kommun investerar för framtida generationer – tillsammans med Lannebo

När Kalmar kommun sålde sitt industrifastighetsbolag för att göra framtidsinvesteringar, fick de över en miljard kronor över. ...
Läs mer