Jakten på guldkornen

Små bolag, men med naggande goda möjligheter och en tydlig investeringsstrategi. Duon bakom specialfonden Lannebo NanoCap har hittat ett recept för framgång.
Nyheter
_G1A5196

»Vi investerar inte i förhoppningsbolag«, säger Claes Murander.

Tillsammans med Adam Hansson styr han Lannebo NanoCap, en destination för fondproffs som uppskattar börsens minsta bolag. Därmed inte sagt att de är små. Bolag värderade upp till 5–6 miljarder, högst 0,05 procent av den svenska aktiemarknadens totalvärde, kan kvala in.
»Även om de är mindre är bolagen lönsamma och kan vara relativt tidiga i sin resa«, fortsätter Claes Murander.
De siktar fram ett 20-tal guldkorn från cirka 1 200 noterade nordiska bolag. Som specialfond har de nämligen friare placeringsregler och kan koncentrera innehaven mer än en vanlig aktiefond.

»Vi söker välskötta bolag, ofta med entreprenören som vd eller huvudägare och inriktade på B2B. Det ska ha en bra historik och en förmåga att växa, både organiskt och via förvärv«, säger Claes Murander.

För att skydda sina andelsägare sätter fonden spärrar för sin koncentrerade portfölj av mindre bolag, där handeln inte alltid flyter. Dels gäller det att skrapa ihop fem miljoner i insats, dels låses innehav halvårsvis för utlösen. Med andra ord: detta är framför allt för långsiktiga sparare.
»Fonden har avkastat väldigt bra, vilket vi är väldigt stolta över, men som med alla investeringar är det ingen garanti för framtiden«, säger Claes Murander.

Guldklimp i portföljen

Idén till fonden kom efter MicroCap, en fond som Claes Murander förvaltat framgångsrikt ihop med Johan Lannebo sedan 2007. Flera kunder ville nämligen lägga in mer pengar.

»Den fonden var stängd, därför valde vi att starta en ny 2016 och fokuserade då på ännu mindre bolag för att särskilja fonden«, säger han.
Adam Hansson, som tog över efter Johan Lannebo för ett år sedan, och Claes Murander fortsätter oförtrutet att leta efter intressanta bolag. Deras kunskapsbank över börsens småbolag sträcker sig över nästan tjugo år och många av bolagen har de lärt känna väl.»Vi väljer att göra investeringar när företag vi följer förändras och blir attraktiva. Eller när ett bra bolags aktie går ner.«

»Vi väljer att göra investeringar när företag vi följer förändras och blir attraktiva. Eller för att ett bra bolags aktie går ner«, säger Adam.

Ett guldkorn i portföljen är VBG, vars värdering har fördubblats på ett år. Inte dåligt för en Vänersborgsfirma som började som tillverkare av släpvagnskopplingar till lastbilar. Men så har de grenat ut över hela världen och gör allt från luftkonditionering åt amerikanska skolbussar, till snökedjor åt brandbilar.

»Det visar hur små företag kan bli världsledande i sin nisch«, säger Adam Hansson.

De räknar vidare bland sina topp-tre-innehav. Bläddrar förbi teknikhandelsbolag OEM – »fantastiskt, välskött familjebolag« och vidare till Medcap. Investeringsbolaget nischat mot medicinteknik och läkemedel som dubblat sitt börsvärde fem gånger på lika många år.

»Det är ett typexempel på ett bolag som vi hittade innan de var riktigt upptäckta och beprövade«, säger Claes Murander.
I snitt stannar varje innehav i ungefär fem år. Ibland betydligt kortare, exempelvis om man inte ser den utveckling man velat.

»Men vi vill inte köpa och sälja aktier varje dag.

Som aktiva förvaltare engagerar de sig i bolagen. I allt från valberedningar till att ge råd om incitamentsprogram eller hållbarhetsstrategier.
»Vi går alltså inte in i problematiska bolag för att fixa till dem. Idén är att investera i goda bolag och sedan hjälpa till i marginalen för att de ska bli ännu bättre«, säger Claes Murander.

Långt ifrån alla bolag är nystartade. Adam Hansson berättar om bolaget som gjort kirurgsaxar sedan 1800-talet.
»Jag var i Torshälla hos Stille i december. Det kom in en sax för omslipning från Visby lasarett, tillverkad 1921. Det är så hög kvalitet på deras instrument att, med lite service, kan kirurger använda dem i 100 år«, säger Adam Hansson.
Ännu ett ganska litet bolag, men duon räknar med tillväxt. Inte minst efter att de i fjol gick in på en nyemission när Stille köpte en tysk konkurrent. Med ens kan liten bli större, få försäljningssynergier och bredda sig. En resa helt i investerarnas smak.

»Vi hoppas identifiera riktigt bra bolag som vi kan äga under lång tid och skapa värde åt våra andels-ägare.«

Claes Murander
Gör: Förvaltar Lannebo MicroCap och Lannebo NanoCap tillsammans med Adam Hansson.
Utbildning: Civilekonom Stockholms universitet.
Bakgrund: Analytiker Lannebo 2007–2008. Förvaltare Lannebo 2008–
Dold talang: Älskar skidåkning.
Personligt motto: »När det kommer till investeringar vill jag citera Warren Buffett: ›If you aren’t willing to own a stock for ten years, don’t even think about owning it for ten minutes.‹«

Adam Hansson
Gör: Förvaltar Lannebo MicroCap och Lannebo NanoCap tillsammans med Claes Murander.
Utbildning: Civilekonomexamen från Linköpings universitet med inriktning på finans och nationalekonomi. Har även gjort en utbytestermin vid City University of Hongkong där han läste kurser inom finans.
Bakgrund: Arbetat som Summer Analyst på S&P Global Ratings, Corporate Banking Analyst på Citigroup och Investment Associate på Ares Management. Anställd på Lannebo sedan 2022.
Intressen: »Har varit aktienörd sedan jag var 16 år gammal.«
Dold talang: »Vet inte om det är en dold talang, men på fritiden tycker jag om att laga mat och testa nya spännande recept.«
Förebild: Investeraren Charlie Munger.

 

Artikeln är ett uttag från Lannebo Magasin, som kan läsas i sin helhet via länken : lannebo-magasin-2024.pdf

Text: Sofia Hallström

Foto: Hannes Söderlund

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Vad är nästa steg för ansvarsfulla investeringar? Viktoria och Erik delar sina reflektioner från PRI in Person 2024

När Lannebos hållbarhetsexperter Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan återvände från den prestigefyllda PRI in Person-konferensen i Toronto, kom de hem med både optimism och en känsla av att något saknades....
Läs mer

Trycka ännu hårdare på ett snöre

”Pushing on a string” är en metafor som återkommande dyker upp i centralbanksvärlden och skall belysa att penningpolitiska stimulanser i vissa fall kan vara verkningslösa för att hjälpa den reala ekonomin. ...
Läs mer

Elbilar, skogar och hållbara affärer: Vi investerar för framtiden

I september fortsatte vi vår dialog med UPM-Kymmene inom Nature Action 100, där fokus låg på deras målsättningar för biologisk mångfald i Finland och Uruguay....
Läs mer

Lannebo söker juriststudent för utvecklande extrajobb

Vill du utvecklas inom finansjuridik i en miljö där kunskap och tillväxt står i fokus? Då är du välkommen till Lannebo Kapitalförvaltning. ...
Läs mer

Pressmeddelande – fusionen genomförd – blir Nordens största fristående fondbolag

Den 16 september 2024 slutfördes fusionen mellan Lannebo och Öhman Fonder, som därmed skapar Nordens största fristående fondbolag....
Läs mer

Lannebo Kapitalförvaltnning – Press release

Lannebo Kapitalförvaltning AB (formerly E. Öhman J:or Fonder AB) announces upcoming major shareholder notifications on September 16, 2024...
Läs mer

Lannebo Kapitalförvaltning – Pressmeddelande

Lannebo Kapitalförvaltning AB (tidigare E. Öhman J:or Fonder AB) offentliggör kommande flaggningsanmälningar den 16 september 2024...
Läs mer

Fokus på biologisk mångfald och bolagsdialoger

Under augusti månad pratade vi med industrigasföretaget Linde. Vi hade även en givande dialog med bolaget Rotork som tillverkar utrustning för flödeskontroll, men som vi ännu inte har investerat i. ...
Läs mer

Bolagsbesök i Studsvik och oroliga stämmor

Sommarens besök på Studsvik gav oss kunskap om hur kärnbränsleavfallshantering går till. Vi har även kunnat konstatera att den svenska stämmosäsongen 2024 varit ovanligt stökigt. Det har förekommit allt från avbrutna stämmor till protestkörer och...
Läs mer

Från små frön till stora skördar – NanoCap och MicroCap blomstrar

Världens börser har tagit revansch efter några tunga ekonomiska år och det har väckt liv i svenskarnas fondsparande. Under perioden januari till juni uppgick nettosparandet i fonder till totalt 103,7 miljarder kronor. Det gör nysparandet...
Läs mer