Jessica Malmfors: “Aktivt ägande är nyckeln till framgång”

Som nybliven vd leder Jessica Malmfors en generationsväxling på Lannebo. Ett av hennes huvudmål är att locka en ny generation fondsparare.
Nyheter
JessicaMalmfors-vägg

Jessica Malmfors kom in som vd för Lannebo i augusti 2021, men känner sig redan som en i gänget.
»Nu är jag varm i kläderna­. Jag har lärt känna alla fantas­tiska medarbetare och är helt ­införlivad i Lannebokulturen. Jag har ­också träffat många kunder för att förstå ­deras behov, och det är min plan att fortsätta göra det under 2022.«

Jessica Malmfors är utbildad jurist och har en lång bakgrund inom fondbranschen. Hon kommer närmast från Nordea, där hon var vd för Nordeas ­kapitalförvaltning i sex år. Hon har också varit vd för Skandia Fonder i fyra år.

Vad var din syn på Lannebo innan du kom hit?
»Jag har alltid haft ett gott öga till Lannebo. Det kanske låter som en smörig efterkonstruktion, men jag sa faktiskt till min make för något år ­sedan att mitt drömjobb vore att bli vd för Lannebo. Det var alltså ­innan jag visste att Lannebo sökte en ny vd och jag fick frågan om det. Lannebo har ­väldigt gott rykte i branschen, som ett bolag med schysta värderingar och ­engagerade medarbetare, och det stämmer verkligen.»

Rekryteringen av Jessica Malmfors, 47 år, är en del av en större generations­­växling i Lannebo. Våren 2021 tog fondförvaltaren Johan Lannebo, son till grundaren Anders Lannebo­, över som ordförande i Lannebo. Den tidigare arbetande ordföranden och mångårige vd:n, medgrundaren Göran Espelund, tog därmed ett steg ­tillbaka från det operativa, men sitter fort­farande kvar i styrelsen.
»Lannebo har ju mer än 20 år av framgångsrik aktiv fondförvaltning bakom sig. Nu ska vi se till att det blir minst 20 år till«, säger Jessica ­Malmfors.

Du förvaltar inga fonder – vad är ditt främsta mål som vd?
»Att Lannebo ska fortsätta växa. För det krävs bland annat att vi når en ny generation sparare. Många av våra ­sparare har varit med länge, de ­börjar bli till åren och en del vill ta ut sina pengar. Så för att vi ska fortsätta växa måste vi nå nya yngre kundgrupper.«

Hur ska ni göra det?
»Vi behöver tänka nytt och inte bara fortsätta i gamla hjulspår. Vi måste ­hitta nya plattformar och nya kommunikationssätt.«

Ett annat fokusområde för ­Jessica Malmfors är hur Lannebo ska ­stärka sin redan starka profil som ­ledande inom hållbara investeringar, det som i finansbranschen går under benämningen­ ESG (Environmental, ­Social, Governance).
»Lannebo var tidiga med att ­jobba med ESG-frågor och det finns en inbyggd ESG-process för alla investerings­beslut. Så hållbarhet är en viktig del av Lannebos DNA. Det jag skulle vilja är att vi blir mer aktiva i att driva dessa frågor externt, gärna i sam­arbete med andra kapitalförvaltare. Även om vi är en relativt liten spelare på den internationella arenan kan vi vara med och påverka om vi samverkar med ­andra. Alla investerare snackar ju om ESG nu, men alla bottnar inte i det. På Lannebo ska vi göra saker som verkligen gör skillnad på riktigt.«

rsen har gått starkt de två senaste åren, trots pågående pandemi. Hur ser du på börsutvecklingen 2022?
»Det finns ingen hussyn här på Lannebo kring hur börsen ska utvecklas. Vår filosofi är att vi inte handlar med aktier, utan vi investerar i bolag och har en långsiktig syn på våra investeringar. Med det sagt så vet vi ju att börsen både går upp och ned. Nu har den gått upp flera år i rad så det finns ju risk för en motreaktion. Men tittar man på längre sikt är jag helt övertygad om att börsen är rätt ställe att vara på, och alltid kommer att vara det, så länge man drar ut linjerna.«
Just detta är vad Jessica Malmfors önskar förmedla till unga sparare.
»Det är rätt fantastiskt att se när en ung människa verkligen fattar det här med ränta-på-ränta-effekten – ­vilken snöbollseffekt det ger om man börjar spara tidigt. Det är en sådan ögon­öppnare, nästan som magi. Har väl poletten trillat ned så blir man en ­aktiesparare för livet. Jag önskar att jag själv lärt mig det när jag var yngre. Men jag hade tur ändå.«

På vilket sätt?
»Jag och min man tog ett lån för att köpa vår första egna bostad 1999. Det har ju i efterhand visat sig vara en enormt bra investering att äga sin bostad. Men nu är de mesta av ­bolånen avbetalade och jag sparar så klart i ­fonder.«

Jessica Malmfors är född i Trollhättan, där hennes pappa var med och drev familjeföretaget Nejman i skrotbranschen. Hennes mamma jobbade större delen av sitt yrkesliv med informationsfrågor på Naturvårdsverket. När Jessica var 10 år flyttade hon med hela familjen till Vallentuna utanför Stockholm. Hon var duktig i skolan och tog juristexamen vid Uppsala universitet 1999.

Hur kom du in i fondbranschen?
»Mitt första jobb efter studierna var på affärsjuristbyrån Wistrand i Stockholm. Det var kul att jobba med företag som kunder, men vi sysslade ju bara med juridiken i företagen. Jag kände ganska snart att jag ville jobba med helheten och komma närmare affären. Så jag sökte mig till Skandia, som då var ett internationellt börsnoterat bolag. Jag började där som bolagsjurist och 2009 blev jag vd för Skandia Fonder.«

Efter åren på Skandia var hon med och startade företaget Stockfiller, som är en startup inom livsmedelsindustrin, och jobbade även som finanskonsult i eget bolag. En av hennes större uppdragsgivare var Nordea, där hon bland annat hjälpte till att slå ihop ­Nordeas fyra nordiska fondbolag till ett. När det var klart erbjöds hon 2015 ­rollen som vd för Nordeas kapitalförvaltning.

Vad är den största skillnaden mellan att jobba på Nordea och Lannebo?
»På Nordea hade jag drygt 30 000 kollegor, här har jag knappt 50 med­arbetare som alla jobbar mot samma mål. På en stor bank finns det olika affärsområden och intressen att ta hänsyn till och det kan bli en hel del politik. På Lannebo finns inga mot­stridiga intressen, alla anställda och ­ägarna brinner för aktiv fondförvaltning. Lannebo är familjärt, entrepre­nöriellt och det är snabbt till beslut. Det är väldigt stimulerande att vara vd under sådana förutsättningar.«

Jessica träffade sin blivande make Fredrik, som i dag jobbar som managementkonsult på Accenture­, redan ­under studietiden i Uppsala. När ­paret gifte sig 2002 behöll Jessica sitt efternamn.
»Fredrik hette Karlsson i efternamn och jag ville fortsätta heta Malmfors. Så då bytte Fredrik efternamn till Malmfors i stället. Som eftergift så hade vi bröllopet i hans hemstad Nora i Bergslagen, haha.«

Paret har i dag två tonårsbarn, 17-åriga Ludde och 15-åriga Filippa, och familjen bor i ett hus på Lidingö utanför Stockholm.

Har du lyckats få dina barn intresserade av långsiktigt sparande?
»Ja, faktiskt! Min son Ludde har fått en liten peng som han får investera som han vill. Han har bland ­annat inves­terat i ett par Lannebofonder, Lannebo Sverige Hållbar och Lannebo Teknik, och han följer numera fondutvecklingen slaviskt varje dag. Det är väldigt kul att se. Hans lillasyster har fått samma ­erbjudande, men hon har inte nappat på det än.«

När Jessica Malmfors inte jobbar kopplar hon gärna av med yoga.
»Jag och många med mig lever ju i ett informationsöverflöd hela dagarna. Jag tror alla har ett behov av att få en andningspaus från skärmar, telefoner och sociala medier varje dag.« Jessicas favoritpryl i hemmet är spikmattan, som hon fick i gåva av sin svärmor för fem år sedan.
»Den ligger jag på varje kväll innan jag ska somna. Det är otroligt avslappnande. Det får mig att koppla bort alla tankar. Sedan sover jag gott.«

Text Henrik Huldschiner
Foto Karl Nordlund


Jessica Malmfors
Bor: Hus på Lidingö.
Karriär: Wistrand Advo­katbyrå 2000–2002, bolagsjurist på Skandia 2002–2009, vd för Skandia Fonder 2009–2012, entreprenör och eget konsultbolag 2012–2015, vd för Nordeas kapitalförvaltning 2015–2021. Vd för Lannebo sedan augusti 2021.
Utbildning: Juristexamen från Uppsala universitet 1999.
Fritid: Tennis, golf, yoga, vänner och familj.

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Make the market great again!

Det amerikanska valet var en rysare in till valnatten att döma av valundersökningar och spelodds. ...
Läs mer

Med fingret på hållbarhetens puls – insikter från Toronto och PRI

Tidigt i oktober reste vi, Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan, till Toronto för att delta i den prestigefyllda PRI in Person-konferensen....
Läs mer

Kalmar kommun investerar för framtida generationer – tillsammans med Lannebo

När Kalmar kommun sålde sitt industrifastighetsbolag för att göra framtidsinvesteringar, fick de över en miljard kronor över. ...
Läs mer

Nobelstiftelsen om kapitalförvaltning – igår, idag, imorgon

Nobelstiftelsen har sedan sin start tredubblat det kapital Alfred Nobel en gång testamenterade, men beskriver sig fortfarande som försiktiga investerare...
Läs mer

Lannebo söker Backend-utvecklare till innovativt team

Vill du utvecklas inom tech i en miljö där kunskap, innovation och tillväxt står i fokus? Då är du välkommen till Lannebo Kapitalförvaltning...
Läs mer

Lannebo Investeringsinsikt: När hjärnan kämpar mot exponentiell tillväxt

Vår hjärna har svårt att greppa exponentiell tillväxt, som i historien om riskornen på schackbrädet. Ränta på ränta-effekten fungerar på samma sätt: små summor växer snabbt över tid, men kräver tålamod och långsiktighet för att...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Sparmakarna – Karin Löf och Johan Persson

Karin Löf och Johan Persson, kända som Sparmakarna, är finalister för Årets Sparprofil 2024. Med sin praktiska och lättförståeliga approach till privatekonomi har de inspirerat många att ta kontroll över sin ekonomi och skapa långsiktig...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Mathilda Vernersson

Mathilda Vernersson, grundare av Över till Annat, är en av årets finalister för Årets Sparprofil 2024. Genom sitt engagerande arbete på sociala medier har hon hjälpt familjer och individer att ta kontroll över sin vardagsekonomi...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Ara Mustafa

Ara Mustafa, investeringscoach på Nordnet, är en av årets finalister för Årets Sparprofil 2024. Genom sina populära utbildningsvideor på sociala medier har han gjort sparande och investeringar mer tillgängligt för en bredare publik och hjälpt...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Annika Creutzer

Annika Creutzer är en av årets finalister för Årets Sparprofil 2024 och är känd som den trygga rösten inom ekonomi i radio. Genom sitt arbete med folkbildning har hon hjälpt tusentals att förstå privatekonomi och...
Läs mer