”Jobbar man med försäljning måste man ha klipp i steget”
Man blir onekligen rätt nyfiken, vad finns det för kopplingar mellan finansbranschen och ett vårdbolag?
”Fler än man kan tro, faktiskt! Det är klart att vardagen i form av hantverket ser helt annorlunda ut om man tar hand om demenssjuka i vården eller arbetar med förvaltning. Men nyckelfrågorna är ungefär desamma, hur skapar man möjligheter för medarbetare, bygger en inkluderande kultur och förhåller sig till strikta regelverk.”
Det var en spännande resa som också gick väldigt bra, eller hur?
”Vissa saker utvecklade sig absolut bra, i ett av bolagen blev vi Gasell-vinnare tre år på raken. Det var ett vårdbemanningsföretag på dekis som en kompis till mig hade startat och vi lyckades få ordning på den verksamheten. Vi ökade omsättningen från cirka 30 miljoner till 140 miljoner på tre år och gick från en liten vinst till drygt 20 miljoner i vinst. Under den här tiden fick vi också tillfälle att förvärva en vårdcentral. Det var kul men rätt galet. Från att vi juridiskt var på plats hade vi fyra månader på oss att komma igång och anställa nästan 30 personer, vilket ju är en utmaning då de flesta har 3-månaders uppsägningstid. Det var ett härligt kaos i början, men det löste sig.”
Hur hamnade du på Lannebo?
”Jag hade en interimsroll på mediebyrån Mindshare som COO och hjälpte Lannebo med en rekrytering. Det var på så vis jag fick kontakt med Jessica Malmfors (vd på Lannebo). När hon berättade om de satsningar man tänkte göra framåt så tyckte jag att det kändes väldigt lockande och inspirerande. Tajmingen var helt perfekt. Genom åren har jag sprungit på många medarbetare på Lannebo och har alltid gillat vad bolaget står för. Från den ödmjuka kulturen till hur man verkligen litar på sina duktiga förvaltare och ger dem ett tydligt mandat. Något som man inte gör avkall på även när det blir naturliga dippar på marknaden.”
Vad kan Lannebo bli bättre på?
”Eftersom jag bara varit här i lite drygt två månader så är det kanske lite förmätet av mig att börja prata om det nu. Men lite mer övergripande så bedömer jag att det finns många bra initiativ att ta på sälj- och marknadssidan. Vi behöver stärka Lannebos kunderbjudande och har redan identifierat intressanta affärsmöjligheter. Nu fyller vi upp teamet och har en massa härlig energi på väg in i bolaget.”
Du har en lång erfarenhet av försäljning och marknadsföring inom finanssektorn. Berätta.
”Jag har bland annat varit på Carnegie och HQ Bank, det är väl min hittills längsta anställning, där var jag i elva år. Jag var ansvarig för tredjepartsaffären med strukturerade produkter och sålde helhetslösningar till tredje part. De tre sista åren på Carnegie var jag med på en nysatsning som gjordes med Carnegie Private Banking.”
I dina ögon, vad utmärker en bra säljare?
”Först och främst handlar det om energi och driv. Jobbar man med försäljning måste man ha klipp i steget men samtidigt förstå att man är en del av en kultur och ett sammanhang. Man äger sin egen tid men agendan är gemensam.”
Ditt allra första säljjobb?
”Kila Möbler i Nyköping. Jag sålde sängar och trädgårdsmöbler på helger och somrar medan jag pluggade. Det var en bra säljskola. I början fick man lära sig allt om de olika modellerna och kunna rabbla varenda liten teknisk funktion, men vad jag sedan förstod var hur viktigt det var att kunna förmedla en känsla av sängen. Det gäller så att säga att få ner kunden i sängen, om uttrycket tillåts. Då skapar man emotionella värden och öppnar upp för en affär. Sedan ska man såklart också kunna svara på alla detaljfrågor, men det var en bra lärdom att väldigt många köpbeslut görs med hjärtat.”
Någon som du imponeras av och som gör det lite extra bra?
”Jag har ingen direkt förebild om det är det du menar, men en som jag alltid har imponerats av är min mormor. Hon var extremt driven och hade en egen firma som sysslade med skrot och järnsmide i Nyköping innan hon blev sjuk och tvingades sälja. Hon såg sällan problem utan alltid möjligheter. Hon fokuserade på att agera och inte analysera för mycket…”
På tal om Nyköping så bor du fortfarande kvar där. Vad lever du för liv när du inte jobbar?
”En gammal kollega sa till mig att för att bli riktigt lycklig måste man ha en hobby, men jag har inte hittat någon sådan än, om jag inte räknar in huset… När vi skulle renovera bestämde jag mig för att göra rätt mycket själv och det har tagit massor med tid. Jag gick till och med en kurs i fönsterrenovering på Sörmlands museum. Det var inspirerande att göra de två första fönstren, sedan var det inte riktigt lika kul. Men jag har bestämt mig för att gå i mål med hela projektet så det är bara att slita på. Fast jag fattar verkligen varför det kostar en slant att renovera fönster, det går många timmar. Annars ägnar jag den mesta av tiden åt familjen och våra två döttrar.”
Samvetsfråga till någon som är ny på jobbet, har du hunnit att investera i Lannebos fonder?
”Självklart har jag investerat i våra egna fonder, och så sätter jag av en del av lönen varje månad.”
I vilka fonder?
”Hittills har det blivit Fastighetsfonden, Småbolagsfonden, High Yield (högräntefonden), Sverigefonden och Europafonden.”
Vad vill du att man ska känna när man blir kund hos Lannebo?
”Alla pratar om avkastningen, och den är såklart det viktigaste. Men jag vill att man också ska gilla oss och förstå att vi varje dag går till jobbet och anstränger oss till det yttersta för våra kunder. Då uppstår ett förtroende och en ömsesidig relation som är hållbar över tiden.”
Fakta Gustav Larsson
Bor: Nyköping.
Familj: Fru och två döttrar.
Utbildning: Civilekonom, Linköpings universitet.
Gör: Chef marknad och försäljning (CCO), Lannebo.
Bakgrund: Född och Uppvuxen i Nyköping. Har 11 års erfarenhet från olika roller på Carnegie och HQ Bank. Har arbetat inom hälsovårdssektorn och drivit äldreboende, vårdcentral och bemanningsföretag. Anställd på Lannebo sedan augusti 2023 och ansvarar för försäljning och marknad.
Första jobbet: Sålde sängar och trädgårdsmöbler på Kila Möbler i Nyköping.
Dold talang: Fönsterrenovering.
Personligt motto: Till barnen brukar jag säga: ”Ha kul, var en schysst kompis och resten löser sig.”
__________________
Text: Mårten Nihlén