Konsten att hitta guldkornen på marknaden

Lannebos specialfonder MicroCap och NanoCap riktar sig mot börsens allra minsta bolag. Här berättar Adam Hansson om en friare förvaltningsstil, förhoppningarna inför 2024 och hur han och hans medförvaltare Claes Murander vaskar fram guldkornen på marknaden.
Nyheter
Adam kopiera2

Jag råkar veta att du har ett intresse för företagande och entreprenörskap som går långt tillbaka i tiden. Berätta!

– Mina föräldrar driver en gris- och hästgård utanför Mjölby i andra generationen. Så redan som ung fick jag en inblick i hur det kan vara att ha ett eget bolag. Det var jobb sju dagar i veckan och sällan långa semestrar. På gården har vi även en del åkermark och när det var skördetider och jag var ledig från skolan fick jag hoppa in och köra traktor och sköta om djuren. Alla hjälptes åt.

Hur mår småbolags-Sverige?

– Alla vet att fjolåret var tufft för småbolagen och även om börsen repade sig på slutet var det många mindre bolag som straffades hårt. Det känns som att det kan ligga i korten med en vändning under 2024. Inte minst med tanke på att småbolagen jämfört med de större bolagen på börsen har underpresterat med runt 20 procent över de tre senaste åren.

Tillsammans med Claes Murander förvaltar du fonderna MicroCap och NanoCap. Vad är det som skiljer dem från andra småbolagsfonder?

– Många småbolagsfonder har ofta rätt många innehav. Vi är mycket spetsigare. I dagsläget har vi 23 innehav i MicroCap och 24 i NanoCap. Det gör att vi verkligen lär känna bolagen utan och innan och att det blir lättare att hålla koll på och följa upp om något förändras i bolagen. Det blir ett mer koncentrerat innehav och en friare förvaltningsstil. Vi har möjlighet att koncentrera exponeringen om vi tror extra mycket på ett eller en grupp av bolag.

Bara för att ha koll på terminologin, vad är ett småbolag i din värld?

– De bolag som MicroCap investerar i får ha ett börsvärde på högst 0,1 procent av värdet på Stockholmsbörsen och för NanoCap är det högst 0,05 procent, vilket för närvarande motsvarar cirka 10,5 miljarder respektive 5,3 miljarder kronor i börsvärde. Det är bolag som ofta flyger under radarn både för andra fondaktörer och media, vilket är en fördel för oss. Men framför allt är det fantastiskt spännande att få jobba mot den här typen av företag. Småbolag är ryggraden i den svenska ekonomin.

Sedan 2007 är MicroCap upp nästan 900 procent. I augusti i fjol klev Lannebos styrelseordförande Johan Lannebo av som förvaltare och du tog över tillsammans med Claes Murander. Det är stora skor att fylla…

– Framför allt är det väldigt roligt och inspirerande, men själva skiftet i sig var odramatiskt. Min medförvaltare Claes Murander har jobbat länge på Lannebo och med dessa fonder ända sedan starten, vilket är en stor trygghet. Det finns en tydlig kontinuitet för den långsiktiga inriktningen av fonderna. Innan Johan slutade arbetade jag dessutom nära både honom och Claes i ett halvår som analytiker.

Vad fick dig att söka dig till Lannebo?

– Innan jag kom till Lannebo 2022 var jag på Citigroup. Det var en väldigt lärorik och bra arbetsplats, men som med alla stora bolag finns det också en inbyggd tröghet i organisationen. Jag längtade efter något snabbrörligare och mer familjärt. På Lannebo känner alla varandra och det finns ingen hierarki där saker kan hamna i långbänk. Vill man få fram ett beslut går det snabbt. Vi har verkligen en levande och inkluderande kultur som det är lätt att trivas i, och det tror jag märks utåt mot såväl kunder som mot investerade bolag.

Med tanke på att bolagen som ni investerar i inte tillhör de mest omskrivna, hur bär ni er åt för att hitta dem?

– Idéer kan komma från alla möjliga håll. Framför allt följer vi många noterade bolag som vi är intresserade av och som vid rätt tidpunkt kan bli aktuella för fonderna. Antingen genom att de blivit bättre och bevisat sin kvalitet mer än tidigare eller att vi tycker att värderingen i ett redan bra bolag blivit mer attraktiv. Sedan har man självklart örat konstant mot marken och kan därigenom få intressanta uppslag som vi följer upp. Det kan vara via kontakt med företagsledare eller andra personer i branschen. Men viktigt att betona, för oss räcker det inte med att ett bolag visar bra siffror, vi måste känna oss trygga med ledarskapet, att det finns personer bakom som visar att de kan driva bolaget långsiktigt och med en tydlig vision. Mindre bolag är mycket mer personberoende än stora bolag. Därför blir man verkligen imponerad över engagemanget och innovationskraften som finns i företagarleden. Vi märker det hela tiden när vi är ute och besöker bolag runtom i landet.

Kan du ge ett exempel?

– Det finns massor. Men ett bolag som vi har ägt länge i våra fonder och som jag gärna lyfter fram är OEM International, en teknikhandelskoncern från Tranås. VD:n Jörgen Zahlin har suttit i över 20 år och jobbat på bolaget sedan 80-talet. Speciellt i lite mer osäkra tider känns det väldigt tryggt med någon som har varit med tidigare när det har stormat. Den erfarenheten blir i sådana situationer ovärderlig.

Och om det skulle börja gå sämre än ni förväntat er i ett bolag, hur gör ni då?

– Då är vi snabba på att sätta oss in i problemet och vad bolaget har för plan framöver för att lösa det. Det är vår roll som ägare att försöka förstå vad som har hänt och ta ett beslut utifrån det. Vårt ansvar är ju gentemot kunderna vars pengar vi förvaltar.

Hur ser samarbetet ut mellan dig och Claes Murander?

– Vi följer den investeringsfilosofi som alltid har funnits i fonderna, som Johan Lannebo och Claes har satt upp så framgångsrikt. Vi är bägge väldigt nyfikna och drivs av lusten att hela tiden förstå bolagen bättre, både de vi har i portföljen och när det handlar om nya potentiella investeringar – allt för att vi ska ha en portfölj med så hög kvalitet möjligt. Över tid är vi övertygade om att det är bästa sättet att skapa en bra riskjusterad avkastning till våra investerare. Det här jobbet är inget man släpper bara för att det är slut på arbetsdagen. Man har det med sig hela tiden.

Har du alltid haft det drivet?

– Jag tror att min familj tidigt förstod att jag inte skulle gå vidare i släktens fotspår när jag redan som 16-åring började intressera mig för aktier och investeringar. Så i stället för att ta över gården blev det studier i Linköping. Jag tog en civilekonomexamen med inriktning på finans och nationalekonomi. Just nationalekonomi är en fantastisk utbildning, man lär sig att se helheten och förstå de stora sammanhangen.

Men om det skulle behövas kan du fortfarande hoppa upp på traktorn?

– Ha, ha, det var faktiskt ett tag sedan jag fick frågan. Men självklart fixar jag det!

 



Fakta: Adam Hansson

Gör: Förvaltar Lannebo MicroCap och Lannebo NanoCap tillsammans med Claes Murander.

Utbildning: Civilekonomexamen från Linköpings universitet med inriktning på finans och nationalekonomi. Har även gjort en utbytestermin vid City University of Hongkong där han läste kurser inom finans.

Bakgrund: Arbetat som Summer Analyst på S&P Global Ratings, Corporate Banking Analyst på Citigroup och Investment Associate på Ares Management. Anställd på Lannebo sedan 2022.

Intresse: ”Har varit aktienörd sedan jag var 16 år gammal.”

Dold talang: ”Vet inte om det är en dold talang, men på fritiden tycker jag om att laga mat och testa nya spännande recept.”

Förebild: Investeraren Charlie Munger.

 


 

Text: Mårten Niléhn

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Öhman Räntefond Kompass på 99 sekunder

Träffa förvaltaren bakom Öhman Räntefond Kompass som berättar mer om sin förvaltningsstil, vad som utmärker fonden och varför den kan vara ett bra sparalternativ för dig som vill ta lite lägre risk....
Läs mer

En minnesvärd kväll på Lannebos årliga sparträff

Den 26 november samlades över 250 av våra kunder på Filmstaden Rigoletto i Stockholm för att delta i vår årliga sparträff – en kväll fylld med inspiration, insikter och gemenskap...
Läs mer

Är amerikansk industri the greatest?

Vi kommer att ta tillbaka våra jobb. Vi kommer att ta tillbaka våra gränser. Vi kommer att ta tillbaka vår rikedom. Och vi kommer att ta tillbaka våra drömmar.” från Donald Trumps invigningstal i januari...
Läs mer

November med fokus på ansvarstagande och grön omställning

Ett starkt fokus på hållbarhet och ansvarsfullt ägande präglade våra dialoger i november....
Läs mer

EUGB – En viktig milstolpe för gröna obligationer, men vägen framåt är lång

Från och med den 21 december 2024 blir det möjligt för företag att emittera gröna obligationer enligt den nya European Green Bond Standard (EUGB). ...
Läs mer

Årets Sparprofil 2024: Ara Mustafa

Investeringscoachen och sparinspiratören Ara Mustafa hyllas för sina insatser för att demokratisera sparande och investeringar och utses till Årets Sparprofil 2024....
Läs mer

På väg mot en elektrisk framtid – industrins resa mot hållbara lösningar

Elektrifieringen står i centrum för en av vår tids mest omfattande omställningar. Drivet av regulatoriska krav, hållbarhetsmål och tekniska framsteg drivs flera industrier till att tänka om. ...
Läs mer

Make the market great again!

Det amerikanska valet var en rysare in till valnatten att döma av valundersökningar och spelodds. ...
Läs mer

Med fingret på hållbarhetens puls – insikter från Toronto och PRI

Tidigt i oktober reste vi, Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan, till Toronto för att delta i den prestigefyllda PRI in Person-konferensen....
Läs mer

Kalmar kommun investerar för framtida generationer – tillsammans med Lannebo

När Kalmar kommun sålde sitt industrifastighetsbolag för att göra framtidsinvesteringar, fick de över en miljard kronor över. ...
Läs mer