Lannebo först i Sverige med rörlig fondkurs

Den 7 september lanserar Lannebo som första svenska fondbolag en fond som tillämpar så kallad swing pricing. Syftet är att gynna långsiktiga sparare vid kraftiga svängningar på marknaden.
Nyheter
SebastianKarin

Våren 2020 blev det tydligt att svenska fonder som investerar i företagsobligationer saknade viktiga verktyg för att hantera kraftiga svängningar på marknaden. Under de mest turbulenta dagarna kunde flera fonder inte sätta kurser i fonderna och blev därför tvungna att senarelägga handel.
”Vid pandemins utbrott hade vi kraftiga utflöden ur företagsobligationsfonder. Det gjorde att det blev en stor skillnad mellan köp- och säljkurs på marknaden vilket ökade transaktionskostnaderna och försvårade prissättningen”, säger Karin Haraldsson, förvaltare av Lannebos företagsobligationsfonder.

I övriga Europa finns ett antal olika likviditetsverktyg för att förbättra riskhanteringen och öka skyddet för fondspararna. Under våren 2020 använde exempelvis nästan 4 av 10 fonder så kallad swing pricing – något som inte var möjligt i Sverige.

Swing Pricing innebär i korthet att försäljnings- och inlösenkursen för en fond kan justeras uppåt eller nedåt vid stora in- och utflöden i en fond. Vid stora utflöden ur fonder, likt våren 2020, kan inlösenkursen sänkas så att säljarna därmed får bära transaktionskostnaden som de orsakat.
”Målsättningen med swing pricing är att ge en rättvisare fördelning av transaktionskostnaderna vid stora flöden och därmed gynna långsiktiga sparare. Det innebär också att sannolikheten att en fond tvingas senarelägga handel minskar”, säger Sebastian Åberg, ansvarig för regelefterlevnad på Lannebo.

Lannebo ansökte i våras till FI om att få möjligheten att införa swing pricing i företagsobligationsfonden Lannebo Corporate Bond för att bättre kunna skydda andelsägarna utan att behöva senarelägga handel. FI har nu godkänt ansökan och Lannebo Corporate Bond blir därmed den första svenska fonden som har möjligheten att tillämpa swing pricing.
”Vi är väldigt glada att FI har samma syn som Lannebo i den här frågan. Lannebo Corporate Bond blir nu ett prejudikat, ett lex Lannebo, som visar hur fondbolag kan göra för att förbättra förutsättningarna för långsiktigt sparande i företagsobligationsfonder”, säger Sebastian Åberg.

Från och med den 7 september kommer Lannebo Corporate Bond att ha möjlighet att använda sig av swing pricing. Det påverkar inte handeln i fonden dagligen utan verktyget kommer endast att användas vid kraftiga flöden eller oro på marknaden.
”Det känns bra att ha det på plats. För den som sparar i fonden innebär det en extra trygghet om det skulle vara så att vi får kraftig turbulens på marknaden”, säger Karin Haraldsson.

  • Fakta Swing Pricing
    • Swing pricing innebär att fondens försäljnings- inlösenkurs kan justeras vid kraftiga in- eller utflöden i en fond.
    • Syftet är att den som orsakar flödet (köpare eller säljare) också ska bära de transaktionskostnader som uppstår.
    • Detta gynnar långsiktiga sparare då dessa inte riskerar att drabbas av transaktionskostnader som orsakas av kraftiga in- och utflöden i en fond.
    • Lannebo Corporate Bond inför swing pricing den 7 september 2021 och blir därmed den första svenska fonden som har möjlighet att använda sig av det.

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Therese Persson: Från makroanalys till ränteförvaltning – “Att hitta balansen mellan risk och möjligheter är det jag älskar mest”

Med en bakgrund inom makroanalys och sales beskriver hon sin nya roll som en perfekt mix av utmaningar och möjligheter....
Läs mer

Lannebo Teknik på 99 sekunder

Johan Nilke är förvaltare av Lannebo Teknik. Vad är det som gör att fonden sticker ut? Hur ser han på risk? Och varför kan fonden vara intressant att investera i? Här sammanfattar han Lannebo Teknik...
Läs mer

Centralbankens balansgång – när kryptospekulation möter penningpolitik

Kreativiteten kring AI och kryptovalutor verkar sakna gränser....
Läs mer

Ledningsförändring på Lannebo Kapitalförvaltning AB

Efter nära dialog har styrelsen och Jessica Malmfors gemensamt beslutat att Jessica lämnar sin roll som VD....
Läs mer

Decemberdialoger som gör skillnad, från skogsbolag till fastigheter

Hållbarhetsdialoger i december. Fokus på biologisk mångfald, energieffektivitet och transparens i möten med bolag och investerarinitiativ....
Läs mer

Öhman Räntefond Kompass på 99 sekunder

Träffa förvaltaren bakom Öhman Räntefond Kompass som berättar mer om sin förvaltningsstil, vad som utmärker fonden och varför den kan vara ett bra sparalternativ för dig som vill ta lite lägre risk....
Läs mer

En minnesvärd kväll på Lannebos årliga sparträff

Den 26 november samlades över 250 av våra kunder på Filmstaden Rigoletto i Stockholm för att delta i vår årliga sparträff – en kväll fylld med inspiration, insikter och gemenskap...
Läs mer

Är amerikansk industri the greatest?

Vi kommer att ta tillbaka våra jobb. Vi kommer att ta tillbaka våra gränser. Vi kommer att ta tillbaka vår rikedom. Och vi kommer att ta tillbaka våra drömmar.” från Donald Trumps invigningstal i januari...
Läs mer

November med fokus på ansvarstagande och grön omställning

Ett starkt fokus på hållbarhet och ansvarsfullt ägande präglade våra dialoger i november....
Läs mer

EUGB – En viktig milstolpe för gröna obligationer, men vägen framåt är lång

Från och med den 21 december 2024 blir det möjligt för företag att emittera gröna obligationer enligt den nya European Green Bond Standard (EUGB). ...
Läs mer