Låt tiden arbeta för dig!
Riskspridning och ränta-på-ränta-effekt, det är vad de brukar hänvisa till. Men vad innebär det egentligen? Om någon är kvalificerad att svara, så är det Peter Lagerlöf. Han har jobbat på både Riksbanken och finansdepartementet, och har som marknadsanalytiker prisats 8 år i rad som landets bästa och har förvaltat Lannebofonder i 10 år.
»Liksom många fondförvaltare är jag något av en tävlingsmänniska«, säger han.
Inte bara driven av den intellektuella utmaningen i att försöka förstå och förutse finansiella marknader, men också av att skapa värde åt sina kunder. Under nästan 40 år i finansbranschen har han sett många kriser, inte minst sedan millennieskiftet.
»Det är ett bra argument för långsiktigt sparande. Det är så lätt att färgas av en kritisk situation, oavsett om det är en finanskris, it-kris eller ett krig i vårt närområde.«
Därför menar Peter Lagerlöf att det är en dålig strategi att försöka pricka in upp- och nedgångar. Även om det ofta svänger på börsen har den en genomsnittlig uppgång som slår det mesta. Bäst är att lugnt sitta igenom både glädjeår och när marknaden är lite mer dämpad.
»Bolag har ju som drivkraft att tjäna pengar. Om det händer något dramatiskt, då förändras också bolagen och anpassar sig«, säger Peter Lagerlöf.
Därmed landar han i ett tungt argument för fondsparande. I ett slag får man en korg av tjugo aktier eller fler, i stället för någon enstaka. Dessutom har det blivit lätt, nu när det finns gott om plattformar där privatpersoner kan välja mellan alla marknadens fonder och värdepapper.
»Naturligtvis kommer en fond aldrig att slå en enskild aktie som skenar i väg, men det kommer inte heller att gå lika dåligt som för en aktie som kraschar. Visst finns ett stort spekulativt inslag på finansiella marknader, ett slags girighet i att försöka hitta vinnarna. Men det ger en dålig riskspridning och man kan råka väldigt illa ut i sitt sparande«, säger han.
»Generellt brukar vi rekommendera en placeringshorisont om åtminstone fem år för aktier och aktiefonder. Ju längre tidshorisont, desto större andel aktier eller aktiefonder kan man ha«, säger han.
Sedan lägger han fram strategin för att avsluta sparandet klokt: genom att successivt minska risken när det närmar sig målet. Att inför pensionen, lägenhetsköpet eller vadhelst målet är, börja lägga över investeringar i allt större andel räntebärande papper. På så sätt kan man undvika otäcka överraskningar och att behöva sälja sparandet i knackiga tider.
»Långsiktighet är verkligen nyckelordet. Det är viktigt att börja tidigt med månadssparande, men det är heller aldrig för sent. Särskilt nu när vi ser att pensionsåldern stiger och dessutom att vi ska kunna leva ovanligt länge på vår pension.«
Artikeln är ett uttag från Lannebo Magasin, som kan läsas i sin helhet via länken : lannebo-magasin-2024.pdf
Text: Sofia Hallström
Illustration: Valero Doval