Make the market great again!
Det amerikanska valet var en rysare in till valnatten att döma av valundersökningar och spelodds. Räntemarknaden och valutamarknaden började dock ta ut segern redan en månad i förskott och investerare är i full gång med att damma av sina gamla anteckningar från november 2016 för att kunna lista ut vad nästa drag i marknadsschacket är. Vad tror vi är nästa steg, detta handlar denna marknadskrönika om.
10 procent högre börser, lätt svagare dollar och 50 punkter högre 10-åriga obligationsräntor.
Det är facit av Trumps 100 första dagar vid makten 2016. Den stora vinnaren under samma period var amerikanska småbolag som steg hela 17 procent. Även om det är frestande att bara ta dessa siffror och tro att historien ska upprepa sig igen, behöver man göra analysen lite mer sofistikerad. Värderingen mätt som pris genom nästa års förväntade vinst för amerikanska aktier var kring 16 under november 2016 medan det under november 2024 var cirka 22. Multipel expansion var kanske något enklare då än nu vid nuvarande nivåer. Genomsnittsvärderingen brukar vara kring 16 räknat på de senaste 20 åren. Dessutom är det så marknaden brukar reagerar snabbare andra gången något historiskt upprepar sig. Det vill säga, det som första gången tog 100 dagar kommer av marknaden gå betydligt snabbare nästa gång. Ryggmärgsreflexen slår till helt enkelt. Dessutom har marknaden redan smygbörjat att handla på denna utveckling redan en månad före valet när de första speloddsen svängde över till Trumps favör. Detta är särskilt tydligt när det gäller räntemarknaden och valuta.
Det är förstås inte enbart förväntningar på Trump som president som har drivit marknaden. Amerikansk inflation och makro har mestadels varit starkare än väntat och motiverar en något stramare ränta. Trump och makro har troligen samverkat senaste månaden. Med andra ord tror vi mycket av Trump-rörelsen är uttagen när det gäller dollar och långa amerikanska räntor. Däremot finns det förmodligen mer uppsida för amerikanska småbolag som har släpat efter stora bolag under lång tid och där Trumps skattesänkningar och protektionistiska agenda skulle kunna gynna dessa. Sedan är vi också försiktiga med att dra allt för långt gående slutsatser kring politik. Det är annorlunda när det ligger konkreta förslag på bordet att ta ställning till och när det faktiskt klubbas igenom. Den rädsla för tullar på 60 procent som det diskuteras kring i media kan mycket väl vara ett förhandlingsspel mot andra länder och kanske aldrig träder i kraft. Därför fokuserar vi mer på faktiska makroekonomiska trender än enskilda politiska utspel. Vi tror dock att utvecklingen för S&P500 är Trumps viktigaste mått på sin egen framgång, varför marknaden i detta läge kan ha makten att bromsa de mest tokiga förslag som läggs fram via X.