Med fingret på hållbarhetens puls – insikter från Toronto och PRI
Tidigt i oktober reste vi, Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan, till Toronto för att delta i PRI in Person-konferensen. PRI (Principles for Responsible Investment) samlar investerare och företag som arbetar för att kombinera avkastning med hållbarhet. Konferensen har blivit en mötesplats där frågor kring framtidens investeringar diskuteras och där olika perspektiv lyfts fram.
Under dagarna i Toronto möttes vi av ett brett spektrum av synpunkter. Det fanns både inspiration och en eftertanke om ifall diskussionerna verkligen nådde de mest akuta frågorna. För oss blev detta en chans att delta i samtal och nätverka med aktörer inom hållbarhet och finans.
Under vistelsen träffade vi fem bolag som gav insikter om hur de hanterar sina hållbarhetsutmaningar och vilka strategier de har för framtiden. Dessa möten bidrog med nya perspektiv och tankar som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete.
Sunlife Financial
Vi träffade livförsäkringsbolaget Sunlife och diskuterade deras åtagande för finansiell trygghet och hållbara investeringar. Sunlife har 1,5 biljoner dollar i förvaltade tillgångar och ser många möjligheter inom impact-investeringar. De har erhållit erkännande för sitt arbete med jämställdhet, med en strategi för mångfald, inkludering och jämställda löner, samt flera initiativ för att minska pensionsgapet för kvinnor. Även mental hälsa är ett fokusområde, då det påverkar sjukskrivningar. Sunlife har en strategi för ansvarsfulla investeringar och en klimatstrategi som innefattar ett nettonollutsläppmål till 2050. Trots den växande anti-ESG-rörelsen i USA bibehåller Sunlife sin inriktning mot hållbarhet och arbetar aktivt med röstning och engagemang inom sina investeringar. De är också involverade i dialoger med klimataktivister och tar in synpunkter från både klienter och reglerare för att främja hållbarhetsfrågor.
Agnico Eagle
Under mötet med Agnico Eagle diskuterades bolagets engagemang för hållbar gruvdrift och arbete med miljö- och samhällsfrågor. Bolaget har satt målet att minska sina Scope 1 och 2-utsläpp med 30% till 2030 och nå nettonoll till 2050. Förnybar energi utgjorde 56% av elförbrukningen 2023, men de arbetar för att öka denna andel ytterligare. Vi delade vår förväntan om en avskogningspolicy vilket Agnico Eagle saknar. Bolaget delade att de följer standarder för ansvarsfull gruvdrift. Bolaget har även samarbeten med lokalsamhällen och ursprungsbefolkningar, inklusive utbildning, hälsa och teknologiprojekt, som ett 5G-torn nära en gruva i Kanada. Bolaget ser positivt på samarbete och har bland annat partnerskap med Teck för kopparprojekt. De håller sig till geopolitiskt stabila områden och undviker instabila regioner som Afrika. När vi frågade om deras framtida strategi delade Agnico Eagles att den bygger på en kombination av guldfokus och potentiella diversifieringar, med en stark inriktning på hållbarhet och samhällsengagemang.
Franco Nevada
Vi träffade även Franco-Nevada, ett bolag vi inte är investerade i, för att förstå deras exponering för olje- och gassektorn. Franco-Nevada är ett bolag som startade som royaltyägare inom gruvdrift, med huvudinriktning på guld men också en betydande exponering mot olja och gas. Deras affärsmodell innebär att finansiera gruvprojekt genom att ta en procentandel av framtida intäkter. Med långsiktigt fokus på gruv- och energibranschen har de expanderat till olika sektorer, inklusive ett projekt för koldioxidlagring i Kanada och tidigare investeringar i oljesandsprojekt. Bolaget har etablerade ESG-processer, men de inkluderar inte målsättningar för finansierade utsläpp. Deras kvarvarande exponering mot olje- och gassektorn samt deras inställning till finansierade utsläpp gör att vi inte kan godkänna bolaget för investering.
Hyrdo One
Hydro One är en kanadensisk leverantör av elnätstjänster som verkar inom transmission och distribution av el i Ontario, där elmixen domineras av koldioxidfri energi som kärnkraft, vattenkraft och vindkraft. Vid mötet diskuterades bolagets tillväxtmöjligheter som drivs av behovet av nätverksuppgraderingar och ökad efterfrågan på el i samband med elektrifiering. Vidare diskuterades relationen med ursprungsbefolkningen som Hydro One arbetar aktivt med för att stärka relationerna, bland annat genom delade vinster och partnerskap i projekt. Även klimatrelaterade risker togs upp på mötet, såsom snöstormar och översvämningar och hanteras genom anpassningsstrategier och modernisering av äldre infrastruktur. Bolaget planerar även att minska beroendet av naturgas genom nya kärnkraftsreaktorer och batterilagring, vilket bidrar till att stödja regionens klimatmål och energitillförlitlighet.
TD Bank
Under mötet med TD Bank diskuterades bankens hållbarhetsåtaganden. De har åtagit sig att nå netto-nollutsläpp för både egna och finansierade utsläpp till 2050. Banken fokuserar på att engagera sina kunder i koldioxidintensiva branscher för att uppmuntra hållbara affärsmodeller. Utmaningar kvarstår, särskilt inom Scope 3, där det är svårt att driva på förändringar. Dessutom diskuteras känsliga ESG-frågor, där motstånd mot klimatpolicyer ökar i vissa delstater i USA. Trots dessa hinder strävar TD Bank efter att stärka sitt hållbarhetsarbete och bidra till en grönare framtid genom att främja ansvarsfulla investeringar och affärsmetoder.
PRI In Person
Nåväl, om du är nyfiken på att fördjupa dig i våra reflektioner från PRI in Person i Toronto – en plats där tankar om framtidens hållbara investeringar möts och utmanas – är du varmt välkommen att läsa vidare
För oss blev veckan fylld av intensiva möten, insikter och stundtals oväntade perspektiv. Vill du ta del av hela upplevelsen och vad vi tar med oss tillbaka till Lannebo? Läs vår detaljerade återblick här: Vad är nästa steg för ansvarsfulla investeringar? Viktoria och Erik delar sina reflektioner från PRI in Person 2024
För en ännu djupare inblick i Eriks tankar och hans resonemang kring de utmaningar och möjligheter vi står inför, hittar du dem här: Eriks tankar om PRI in Person.