Norrland i frontlinjen – hållbarhet, säkerhet och industri i omställningens tid

Luleå och Boden har seglat upp som två viktiga regioner i Sverige, där klimatomställning, energiomställning och geopolitisk beredskap möts. Under ett par dagar reste representanter från Lannebo till norra Sverige för att möta aktörer och verksamheter som står mitt i denna omvandling.
Besöket, som arrangerades av Swedbank, gav en inblick i Norrlands satsning på grön omställning och Sveriges beredskap. Här produceras inte bara en betydande andel av Sveriges fossilfria el – här formas även några utav framtidens industrilösningar. Från ledande fossilfri ståltillverkning till innovativa satsningar på kritiska metaller och batterikomponenter.
“Det är otroligt intressant att se hur mycket som händer på hållbarhetstemat uppe i norr – och hur mycket driv och innovationsvilja som finns”, säger Hanna, hållbarhetsanalytiker på Lannebo. “Det ger hopp i en tid där det känts lite motigt på hållbarhetsfronten – men också stolthet över vårt förhållandevis lilla lands industri.”
Fossilfritt stål och framtidens energi En av resans höjdpunkter var besöket hos SSAB och HYBRIT, där fossilfri ståltillverkning med vätgas ska utvecklas i stor skala. HYBRIT-tekniken i Luleå har potential att minska Sveriges koldioxidutsläpp med cirka sju procent – och är ett konkret exempel på en koldioxidtung industri ställer om. Lika intressant var samtalen med Talga Group, som presenterade sin plan att producera batterikomponenter med grafit från Norrbotten, något som kan hjälpa till att minska beroendet av kinesiska råvaror.
Kritiska metaller och cirkularitet i praktiken Hos LKAB presenterades planerna på att framställa sällsynta jordartsmetaller och fosfor som biprodukter från järnmalmsbrytningen – en process som kommer att kunna leverera fem gånger Sveriges behov av fosfor och täcka motsvarande 30% av EU:s import av sällsynta jordartsmetaller. Det blir en viktig pusselbit i både EU:s och Sveriges ambitioner om att bli mer självförsörjande.
Samhällsplanering för omställningens verklighet Under besöket hos Luleå kommun betonades vikten av att industriaktörer kan hålla korta tidsplaner för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Kommunen beskrev sin arbetsmodell för hur man försöker snabba upp beslutsprocesser genom bred samverkan mellan alla berörda intressenter. Även hamnverksamheten i Luleå är inne i ett omfattande utvecklingsskede, där infrastrukturen behöver moderniseras för att möta både tillväxten och klimatmålen.
“Man slås av den stora potentialen i regionen – men också av det ansvar som följer med det. För oss som investerare är det viktigt att förstå de långsiktiga villkoren och kunna bidra till hållbar utveckling på riktigt,” säger Katarina, förvaltare på Lannebo.
Säkerhet, robusthet och framtidstro Besöket omfattade även ett besök hos Försvarsmakten med fokus på robusthet och samhällsberedskap, som en påminnelse om att hållbarhet också handlar om resiliens. Upprustningen kräver en stor ökning av finansiering och även samarbete mellan industri, samhälle och investerare.
Tack till Swedbank för möjliggörandet av denna resa och insyn i en region där mycket av Sveriges framtid just nu formas.