Så påverkas svenska fastighetsbolag av Evergrande i Kina
Måndagen den 19 september blev en av de kraftigaste börsnedgångarna så här långt under 2021. Anledningen var oro för att den kinesiska bostadsutvecklaren Evergrande kan vara på väg mot konkurs. På Stockholmsbörsen hörde fastighetsbolag till förlorarna.
“De direkta kopplingarna mellan en bostadsutvecklare i Kina som har problem med genomförandet av bostadsprojekt till svenska förvaltande fastighetsbolag är få. Oron handlar i första hand kring vilket effekt en eventuell konkurs för Evergrande kan få för den globala obligationsmarknaden givet de enorma volymer av skuld som Evergrande har”, säger Tobias Kaj, förvaltare av Lannebo Fastighetsfond,
Evergrande uppskattas ha skulder på drygt 300 miljarder dollar, motsvarande 2 procent av Kinas BNP.
“Vi har ingen åsikt kring hur sannolikt det är att den kinesiska regimen skulle tillåta en konkurs för ett av de största kinesiska bolagen. Vid händelse av konkurs är det dock sannolikt att oron på obligationsmarknaden kortsiktigt blir betydande och att det kommer bli svårt att emittera nya obligationer”, konstaterar Tobias Kaj.
De svenska fastighetsbolagen har de senaste åren ökat sin exponering mot den europeiska obligationsmarknaden och de fem största noterade svenska fastighetsbolagen har totala räntebärande skulder på 272 miljarder kronor varav 178 miljarder är icke säkerställda lån. Generellt har lånen löptider på 5-10 år.
Läs mer: Lannebo Fastighetsfond
“Samtidigt har dessa fem bolag likviditet om 33 miljarder kronor samt icke nyttjade kreditlöften om 48 miljarder kronor. De har dessutom förvaltningsresultat efter betalda utdelningar på 10 miljarder kronor vilket gör att de utan att sänka utdelningar kan amortera 5 procent av obligationslånen varje år om de slutade att förvärva”, säger Tobias Kaj.
Huruvida det faktiskt blir en konkurs för Evergrande, och om det i så fall skulle leda till följdeffekter på obligationsmarknaden, är fortfarande en öppen fråga. Men om det värsta skulle inträffa konstaterar Tobias Kaj att de svenska fastighetsbolagen är väl rustade.
“Sammantaget anser vi att svenska fastighetsbolag har väldigt starka balansräkningar. Kortsiktigt kan oro på obligationsmarknaden minska utrymmet för tillväxt om det blir svårt att emittera nya obligationer, men i ett längre perspektiv förväntar vi oss ingen påverkan”, säger han.