Så utvecklades Lannebos fonder i januari

Stora och oväntade kursrörelser i enskilda aktier präglade marknaden i januari. Ett svårnavigerat klimat med såväl bolagsrapporter som nya virusmutationer. Men flera av Lannebos fonder utvecklades väl.
Nyheter
Martin Wallin 1600×900

Det var en blandad utveckling på världens börser i januari. Starkast utvecklades emerging markets pådrivet av konjunkturoptimism på de asiatiska marknaderna, medan S&P 500 sjönk. I Norden glänste den svenska marknaden med en uppgång på drygt 3 procent, medan den danska marknaden föll lika mycket.

Det mest minnesvärda under månaden var kanske den märkliga utvecklingen under den sista veckan, där vissa av de minst betrodda aktierna på den amerikanska börsen plötsligt rusade. Uppgången drevs av privata investerare från nätforum som via mer eller mindre koordinerade köp, ville ge hedgefonder som spekulerat i aktienedgång en läxa. Särskilt uppmärksammat var aktien Gamestop som fört en tynande tillvaro under många år men som under januari steg med otroliga 1 600 procent.

“För oss förvaltare är det viktigt att inte dras med i dessa spekulationsbubblor, utan vi håller fast vid vår investeringsfilosofi, där vi väger varje investerings potential mot risken”, skriver Peter Lagerlöf och Charlotta Faxén i månadsrapporten för Lannebo Mixfond.

Den blandade utvecklingen i januari återspeglades även i Lannebos fonder. Lannebo Sverige Plus visade den högsta avkastningen under månaden med en uppgång om 5,2 procent. Fonden utvecklades därmed betydligt bättre än börsen som helhet, som steg 2,5 procent (SIXPRX). Bland de aktier i fonden som utvecklades starkast under månaden återfinns bland annat Nokia och Veoneer.

“Nokia blev tillsammans med ett antal amerikanska aktier föremål för ett intressant fenomen där medlemmar i ett större nätforum (reddit) bestämde sig för att köpa aktier och optioner i pressade och blankade bolag och aktier. Vi reducerade innehavet i Nokia under dagarna med stora kursuppgångar”, skriver Martin Wallin och Robin Nestor.

Lannebos företagsobligationsfonderna hade också en stark månad. Lannebo High Yield och Lannebo Corporate Bond steg med 0,6 respektive 1,1 procent. Jämförelseindex för Lannebo Corporate Bond steg med 0,2 procent under januari. Den största händelsen under månaden var att fonderna deltog i Nordens första Sustainability Linked Bond (SLB) utgiven av det norska shippingbolaget Odfjell.

“En SLB skiljer sig från gröna obligationer då likviden används till en mer övergripande omställning av ett bolags verksamhet snarare än ett specifikt miljöprojekt. Det blir ett tydligt incitament för bolaget att verkligen nå sina mål”, skriver förvaltarna Karin Haraldsson och Katarina Ponsbach Carlsson.

Lannebo Småbolag sjönk under månaden med 1,2 procent, medan jämförelseindex (CSRXSE) backade med 1,3 procent. I fondens månadsrapport skriver förvaltarna Johan Ståhl och Hjalmar Ek om höjda bud för två av fondens innehav, Tikkurila och Recipharm.

Lannebos teknikfonder visade en försiktig uppgång under januari. Lannebo Teknik steg med 0,8 procent medan jämförelseindex MSCI World IT 10/40 Net Total Return Index ökade med 1,1 procent. Rapportsäsongen inleddes under januari och bland de teknikdrivna bolagen har det överlag varit positiva överraskningar vad gäller vinster. Dock har flera bolag gett indikationer på att det är svårt att ge en tydlig prognos inför kommande kvartal.

“De osäkra prognoserna har gjort att aktiereaktionerna har varit blandade trots att bolagen till största del slagit förväntningarna i kvartalet”, skriver förvaltarna i fondens månadsrapport.

För mer info om samtliga fonder se månadsrapporterna här.

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Therese Persson: Från makroanalys till ränteförvaltning – “Att hitta balansen mellan risk och möjligheter är det jag älskar mest”

Med en bakgrund inom makroanalys och sales beskriver hon sin nya roll som en perfekt mix av utmaningar och möjligheter....
Läs mer

Lannebo Teknik på 99 sekunder

Johan Nilke är förvaltare av Lannebo Teknik. Vad är det som gör att fonden sticker ut? Hur ser han på risk? Och varför kan fonden vara intressant att investera i? Här sammanfattar han Lannebo Teknik...
Läs mer

Centralbankens balansgång – när kryptospekulation möter penningpolitik

Kreativiteten kring AI och kryptovalutor verkar sakna gränser....
Läs mer

Ledningsförändring på Lannebo Kapitalförvaltning AB

Efter nära dialog har styrelsen och Jessica Malmfors gemensamt beslutat att Jessica lämnar sin roll som VD....
Läs mer

Decemberdialoger som gör skillnad, från skogsbolag till fastigheter

Hållbarhetsdialoger i december. Fokus på biologisk mångfald, energieffektivitet och transparens i möten med bolag och investerarinitiativ....
Läs mer

Öhman Räntefond Kompass på 99 sekunder

Träffa förvaltaren bakom Öhman Räntefond Kompass som berättar mer om sin förvaltningsstil, vad som utmärker fonden och varför den kan vara ett bra sparalternativ för dig som vill ta lite lägre risk....
Läs mer

En minnesvärd kväll på Lannebos årliga sparträff

Den 26 november samlades över 250 av våra kunder på Filmstaden Rigoletto i Stockholm för att delta i vår årliga sparträff – en kväll fylld med inspiration, insikter och gemenskap...
Läs mer

Är amerikansk industri the greatest?

Vi kommer att ta tillbaka våra jobb. Vi kommer att ta tillbaka våra gränser. Vi kommer att ta tillbaka vår rikedom. Och vi kommer att ta tillbaka våra drömmar.” från Donald Trumps invigningstal i januari...
Läs mer

November med fokus på ansvarstagande och grön omställning

Ett starkt fokus på hållbarhet och ansvarsfullt ägande präglade våra dialoger i november....
Läs mer

EUGB – En viktig milstolpe för gröna obligationer, men vägen framåt är lång

Från och med den 21 december 2024 blir det möjligt för företag att emittera gröna obligationer enligt den nya European Green Bond Standard (EUGB). ...
Läs mer