“Som aktiv förvaltare har man ett löfte att leva upp till”

Martin Wallin förvaltar fonderna Lannebo Sverige och Lannebo Sverige Plus. Vi satte oss ned för ett samtal om börsen, att marknadsföra fonder och hur det känns att sätta sig på tvären och göra tvärtemot marknaden.
Nyheter
_Z7M4264-Förbättrat 1600×900

Utifrån sett är det inget särskilt som sticker ut med Martin Wallin. En medelålders man med drygt 20 års erfarenhet av att arbeta på finansmarknaden. Men när han pratar förstår man snabbt att han är en fondförvaltare som inte räds att gå sin egen väg.

”Många placerare vill ha en fondförvaltare som inte tänker för mycket själv och som presterar ungefär som snittet. Jag kommer aldrig att vara en sådan förvaltare”, konstaterar han.

Vi inleder vårt samtal med att prata om att vi vill marknadsföra hans fond Lannebo Sverige Plus de kommande veckorna. Anledningen är att fonden har utvecklats synnerligen väl under inledningen av 2021 och hör till de bästa Sverigefonderna. Martin Wallin är skeptisk.

”Alltså, jag fattar att man måste sälja saker när de går att sälja. Men det är synd att det alltid är så att det kommer in investerare när det går bra som sen hoppar av så fort det går dåligt. Jag förvaltar ju på precis samma sätt hela tiden, antingen så gillar man det eller så gillar man det inte”, säger han.

Vi förklarar hur vi tänkt oss att marknadsföra fonden. Att vi vill fokusera på hans kompromisslösa förvaltningsstil och att den kan tilltala personer som håller med om hans syn på börsen, höga värderingar och investeringar.

”Det är bra. Det finns så många som investerar i saker utan att förstå vad det är de köper. Jag skulle ju aldrig köpa en aktie bara för att den gått bra en tid. Jag köper en aktie för att jag tror på bolaget, ledningen, marknadspositionen och värderingen. Det bör vara samma sak när man investerar i en fond. Om du inte vill äga fonden i minst fem år då ska du inte köpa den överhuvudtaget. Det borde vi skriva.”

Martin Wallin, förvaltare av Sverigefonden Lannebo Sverige Plus. Foto: Mikael Sjöberg

Martin Wallin har arbetat på aktiemarknaden i drygt 20 år. Först som analytiker, börsmäklare och hedgefondförvaltare. Sedan knappt tio år tillbaka arbetar han som förvaltare av aktiefonder hos Lannebo. Under hans snart tio år som förvaltare av fonden Lannebo Sverige Plus har fonden mottagit flera priser och utvecklats bättre än jämförelseindex. Även om det där sista är något Martin Wallin är skeptisk till att lyfta fram.

”Jag förstår inte varför man stirrar så mycket på vad en fond presterar relativt ett index. Vår fond har skapat god absolutavkastning. Vi är ingen hedgefond men vi tänker på avkastning i absoluta tal”, säger han och lägger till:
”Fonden har gjort ett dåligt år relativt index, 2019, då avkastade vi bara 23 procent. Anledningen var att vi inte deltog i en massa tokigheter. Var det dåligt? Jag tycker inte det.”

Läs mer: Fondtips Tips för dig som vill spara i fonder

En sak som utmärker fonden Lannebo Sverige Plus är det finansiella mått som kallas Tracking Error (aktiv risk). Det är enkelt uttryckt ett mått som visar hur mycket fonden avviker från snittet. Lannebo Sverige Plus har en aktiv risk på 7,9, vilket i teorin innebär att fondens avkastning förväntas avvika från jämförelseindex med 7,9 procentenheter de flesta år. Det är tydligt att förvaltarna inte sneglar på index utan verkligen går sin egen väg.

”Det är såklart jobbigt att gå emot konsensus, för du blir hela tiden ifrågasatt av allt och alla. För ett år sedan skrattade folk åt oss när vi köpte bankaktier. Men om man inte är beredd att göra egna misstag så kan man inte lyckas”, säger han.

Vad tycker du är de vanligaste misstagen som investerare gör?
”Det jag tror är det farligaste är de investerare som bara dras med i saker. Kurserna stiger och de hoppar på tåget utan att egentligen veta vad de gör. Ta techbolagen. De som kan och är duktiga på att verkligen förstå de högst värderade tillväxtbolagen de kommer att klara sig. Men de som bara hoppar på för att något får stor vikt i index eller för det för att alla andra gör det, de är ju stenrökta när det vänder.”

Lannebo har tre ledord som du ofta återkommer till: Självständighet, långsiktighet och riskmedvetenhet. Vad innebär de för dig?
”För mig handlar både långsiktighet och självständighet om att hålla fast vid sin strategi. Ingen investeringsstil fungerar hela tiden så det är lättare sagt än gjort att vara konsistent. Man får påminna sig om att man aldrig är så bra som det verkar när det går bra och aldrig så dålig som det verkar när det går dåligt. Riskmedvetenhet handlar om att vara realistisk och inte köpa till vilket pris som helst. ”

Du är väldigt bestämd i dina åsikter och vad du tror på som investerare. Tror du att det gör att du kan uppfattas som arrogant?
”Ja, så är det nog. Jag är en kritisk person som ifrågasätter saker. För mig innebär det också att jag är kritisk till mina egna beslut och ständigt omprövar mina åsikter. Om det är något aktiemarknaden lärt mig så är det ju att jag ofta har fel. Jag tror att man för att lyckas som investerare både behöver vara övertygad om att det man gör är rätt och samtidigt vara ödmjuk inför det faktum att man alltid kan ha fel.”

Du investerar mest i stabila bolag med lägre värderingar än snittet. Kan man beskriva dig som en värdeinvesterare?
”Jag investerar lika gärna i tillväxtaktier som i klassiska värdebolag. För mig handlar det om värdering och just nu finns det inga attraktivt värderade tillväxtbolag eftersom börsen är knäpp. Det gör att vi just nu håller oss till det som brukar klassas som värdebolag men om marknaden skiftar och tillväxtbolag plötsligt värderas för lågt ja då köper vi såklart det. Så jag är inte värdeinvesterare men jag är en investerare som fokuserar på värdering. Inget bolag är så bra att vilken prislapp som helst går att motivera.”

Kursutvecklingen i tillväxtaktier under 2020 påminner mycket om IT-haussen 1999. Det innebär inte nödvändigtvis att historien upprepar sig exakt de kommande åren, men försiktighet med de högt värderade bolagen är berättigad.

Läs mer:Skillnaden mellan värde- och tillväxtaktier

Vad är din generella syn på börsen just nu?
”Det jag är orolig för är att den här extrema penningpolitiken har pågått så länge att alla nu egentligen har samma position fast på tusen olika sätt: Man är lång räntor (satsar på att räntorna ska fortsätta sjunka red.anm). Vissa tror jag inte ens förstår att de är det de satsat på. Om långräntorna slutar att trenda nedåt och istället ligger still eller till och med att stiger då är jag rädd att det blir stora värderingskorrektioner i många bolag. Sker det då kraschar hela börsen, då kommer våra aktier också att gå ned men de kommer inte att gå ned lika mycket.”

Du arbetade med aktiemarknaden under uppgången 1999 och kraschen år 2000. Ser du några likheter mellan marknaden då och nu?
”Jag tycker att det finns många paralleller. Folk säger att det är annorlunda nu mot IT-bubblan, att bolagen i dag faktiskt tjänar pengar. Men det är inte annorlunda, det var precis samma sak då. Nokia var världens bästa bolag, de hade 30-procentiga marginaler, de tjänade mycket pengar, det blev pannkaka i alla fall”, säger han och lägger till:

”Jag har svårt för bolag med extrema värderingar som förefaller vara ute på något slags globalt vikingatåg av förvärv. Det handlar inte om att jag inte tror på ny teknik utan om att värderingarna tappat fotfäste i verkligheten. Folk säger att fantastiska bolag kommer att växa in i fantastiska värderingar. Problemet är att det sällan blir så.”

Vad köper du för aktier?
”Vi äger till exempel aktier i flera storbanker. De har gått igenom en negativ kreditcykel och har en historiskt låg värdering. De är överkapitaliserade och kan över tid återföra en stor del av sitt börsvärde till aktieägarna i form av utdelningar. Dessutom får du en slags gratis option givet att det är en av få sektorer som gynnas om räntan någon gång börjar stiga.”

Men inga tech-aktier?
”Marknaden är så otroligt kittlad av digitaliseringen och investerarna är helt fokuserade på konsumentledet, på e-handlare och dataspelsbolag. Men man har helt glömt bort bolag som Ericsson och Nokia som kommer att leda digitaliseringen av industrin. Där investerar vi. Vi ser ju också att det pågår ett skifte men det motiverar inte vansinniga värderingar. 1999 var Microsoft ett av världens största bolag. Sedan dess har deras utveckling till och med varit bättre än vad någon kunnat ana. Ändå tog det mer än ett decennium för dem innan de tagit igen kursraset år 2000.”

Läs mer om Sverigefonden Lannebo Sverige Plus här.


Fakta Martin Wallin

Ålder: 47 år.
Familj: Karin och barnen Sebastian och Henrik.
Bor: Bromma.
Utbildning: M. Sc Economics 1997, HGU, CEFA 2005.
Bakgrund: H. Lundén Fondkommission AB 1997-1999, SEB Enskilda 1999-2006, Barnevik & Wallin Fond AB 2006-2007, H. Lundén Kapitalförvaltning AB 2007-2008, Danske Capital AB 2009-2011, Lannebo 2011-
Förvaltar: Aktiefonden Lannebo Sverige och Sverigefonden Lannebo Sverige Plus.


Fakta Lannebo Sverige Plus

  • Lannebo Sverige Plus är en Sverigefond med möjlighet att blanka aktier. Det innebär att fonden både investerar i aktier man tror ska gå upp och aktier man tror ska gå ned i värde, nettoexponeringen skiljer sig dock inte från en vanlig Sverigefond.
  • Fonden finns tillgänglig hos till exempel, PPM, Avanza och Nordnet. Här kan du se alla plattformar som har Lannebo Sverige Plus.
  • Avgift: 1,0 procent + rörlig avgift om 20 procent på avkastning som överstiger Stockholmsbörsens avkastning inklusive utdelningar.

Överavkastning mäts mot indexet SIXPRX. Läs gärna vår guide till fondavgifter: Allt du behöver veta om fondavgifter

Kontakta oss gärna om du har frågor om fonden.

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Make the market great again!

Det amerikanska valet var en rysare in till valnatten att döma av valundersökningar och spelodds. ...
Läs mer

Med fingret på hållbarhetens puls – insikter från Toronto och PRI

Tidigt i oktober reste vi, Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan, till Toronto för att delta i den prestigefyllda PRI in Person-konferensen....
Läs mer

Kalmar kommun investerar för framtida generationer – tillsammans med Lannebo

När Kalmar kommun sålde sitt industrifastighetsbolag för att göra framtidsinvesteringar, fick de över en miljard kronor över. ...
Läs mer

Nobelstiftelsen om kapitalförvaltning – igår, idag, imorgon

Nobelstiftelsen har sedan sin start tredubblat det kapital Alfred Nobel en gång testamenterade, men beskriver sig fortfarande som försiktiga investerare...
Läs mer

Lannebo söker Backend-utvecklare till innovativt team

Vill du utvecklas inom tech i en miljö där kunskap, innovation och tillväxt står i fokus? Då är du välkommen till Lannebo Kapitalförvaltning...
Läs mer

Lannebo Investeringsinsikt: När hjärnan kämpar mot exponentiell tillväxt

Vår hjärna har svårt att greppa exponentiell tillväxt, som i historien om riskornen på schackbrädet. Ränta på ränta-effekten fungerar på samma sätt: små summor växer snabbt över tid, men kräver tålamod och långsiktighet för att...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Sparmakarna – Karin Löf och Johan Persson

Karin Löf och Johan Persson, kända som Sparmakarna, är finalister för Årets Sparprofil 2024. Med sin praktiska och lättförståeliga approach till privatekonomi har de inspirerat många att ta kontroll över sin ekonomi och skapa långsiktig...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Mathilda Vernersson

Mathilda Vernersson, grundare av Över till Annat, är en av årets finalister för Årets Sparprofil 2024. Genom sitt engagerande arbete på sociala medier har hon hjälpt familjer och individer att ta kontroll över sin vardagsekonomi...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Ara Mustafa

Ara Mustafa, investeringscoach på Nordnet, är en av årets finalister för Årets Sparprofil 2024. Genom sina populära utbildningsvideor på sociala medier har han gjort sparande och investeringar mer tillgängligt för en bredare publik och hjälpt...
Läs mer

Finalist Årets Sparprofil 2024: Annika Creutzer

Annika Creutzer är en av årets finalister för Årets Sparprofil 2024 och är känd som den trygga rösten inom ekonomi i radio. Genom sitt arbete med folkbildning har hon hjälpt tusentals att förstå privatekonomi och...
Läs mer