Svårt att vinna – lätt att förlora

Oddsen talar emot småsparare som bestämmer sig för att bli rika på aktier. Det visar forskning från Handelshögskolan i Stockholm.
Nyheter
Office_Highres 1600×900

Det råder börsfeber i Sverige. Sedan bottennoteringen den 23 mars 2020 har Stockholmsbörsens index stigit med drygt 59 procent och aktiekurserna i flera mindre bolag har på kort tid flerdubblats. Det lockar allt fler riskvilliga småsparare till att själva börja handla med aktier.

Det verkar ju vara så enkelt – och spännande! Du köper en billig aktie i ett litet okänt teknikbolag och helt plötsligt börjar börskursen tugga på uppåt. Så ofta det går kollar du de senaste prisnoteringarna och följer nyhetsflödet. Men risken att misslyckas är betydligt större än chansen att lyckas. Det visar forskning som bedrivits vid Handelshögskolans forskningsinstitut Swedish House of Finance, som Lannebo är med och sponsrar.

“Småsparare som vill bli rika på att köpa och sälja enskilda aktier har definitivt oddsen emot sig. De har sällan bättre information än andra aktörer och de tar ofta alldeles för stora risker”, säger Anders Anderson, docent i nationalekonomi och specialiserad på finansiell psykologi.


Anders Anderson. Foto: Handelshögskolan

I sin forskning studerar Anders Anderson både finansiella data och genomför psykologiska experiment. Hans resultat visar att många småsparare som handlar med aktier överskattar både sin kunskap om aktier och sin egen förmåga att fatta finansiella beslut. Ett centralt begrepp i hans forskning är metakognition, vilket är kunskapen om kunskap men också kunskapen om okunskap. Ett sätt att mäta metakognition är att först ställa ett antal kunskapsfrågor till flera testpersoner för att sedan mäta hur pass säkra de är på att de har rätt eller fel. Resultatet är entydigt. Ju mindre testpersonerna kan om ekonomi, desto mer överskattar de sin egen kunskap.

“Om man är dåligt kalibrerad med vad man kan och inte kan så ökar risken för att man landar i felaktiga beslut. Även professionella förvaltare och investerare begår misstag, men de har större möjlighet att lära sig av dem eftersom deras resultat ständigt mäts.”

Läs mer: 10 lönsamma tips för bästa sparandet

Sverige är ett land med lång tradition av sparande i aktier och fonder. Samtidigt är digital aktiehandel via nätmäklare och e-banker ett relativt nytt fenomen som lett till en demokratisering av de finansiella marknaderna. Det är i grunden positivt, tycker Anders Anderson. Det har blivit billigare och enklare att spara. Samtidigt hymlar han inte med att det nog är få av dem som sparar i aktier som verkligen ska direktäga en aktie.

“Det många småsparare som väljer enskilda aktier framför fonder bortser ifrån är att det med fonderna följer en diversifiering och allokering som är grundläggande för det långsiktiga sparandet. Här tillkommer förvisso avgifter, men kostnaderna att förvalta en liten aktieportfölj är också höga.”

Läs mer: Aktier eller fonder – hur hittar man rätt sparform?

Lannebo stöder Swedish House of Finance
Forskningsinstitutet Swedish House of Finance grundades 2011 som en del av Handelshögskolan i Stockholm. Syftet är att skapa ett nationellt centrum för finansforskning på högsta internationella nivå. Lannebo är sedan 2020 medfinansiär av verksamheten.

Lannebos samhällsengagemang är fokuserade på områden där vi ser att vi kan göra skillnad. Grunden för det är långsiktiga samarbeten med organisationer vars verksamhet har stor effekt”, säger Mats Gustafsson, förvaltare och ansvarig för Lannebos samhällsengagemang.

Text: Jonas Malmborg
Illustration: Valero Doval

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Therese Persson: Från makroanalys till ränteförvaltning – “Att hitta balansen mellan risk och möjligheter är det jag älskar mest”

Med en bakgrund inom makroanalys och sales beskriver hon sin nya roll som en perfekt mix av utmaningar och möjligheter....
Läs mer

Lannebo Teknik på 99 sekunder

Johan Nilke är förvaltare av Lannebo Teknik. Vad är det som gör att fonden sticker ut? Hur ser han på risk? Och varför kan fonden vara intressant att investera i? Här sammanfattar han Lannebo Teknik...
Läs mer

Centralbankens balansgång – när kryptospekulation möter penningpolitik

Kreativiteten kring AI och kryptovalutor verkar sakna gränser....
Läs mer

Ledningsförändring på Lannebo Kapitalförvaltning AB

Efter nära dialog har styrelsen och Jessica Malmfors gemensamt beslutat att Jessica lämnar sin roll som VD....
Läs mer

Decemberdialoger som gör skillnad, från skogsbolag till fastigheter

Hållbarhetsdialoger i december. Fokus på biologisk mångfald, energieffektivitet och transparens i möten med bolag och investerarinitiativ....
Läs mer

Öhman Räntefond Kompass på 99 sekunder

Träffa förvaltaren bakom Öhman Räntefond Kompass som berättar mer om sin förvaltningsstil, vad som utmärker fonden och varför den kan vara ett bra sparalternativ för dig som vill ta lite lägre risk....
Läs mer

En minnesvärd kväll på Lannebos årliga sparträff

Den 26 november samlades över 250 av våra kunder på Filmstaden Rigoletto i Stockholm för att delta i vår årliga sparträff – en kväll fylld med inspiration, insikter och gemenskap...
Läs mer

Är amerikansk industri the greatest?

Vi kommer att ta tillbaka våra jobb. Vi kommer att ta tillbaka våra gränser. Vi kommer att ta tillbaka vår rikedom. Och vi kommer att ta tillbaka våra drömmar.” från Donald Trumps invigningstal i januari...
Läs mer

November med fokus på ansvarstagande och grön omställning

Ett starkt fokus på hållbarhet och ansvarsfullt ägande präglade våra dialoger i november....
Läs mer

EUGB – En viktig milstolpe för gröna obligationer, men vägen framåt är lång

Från och med den 21 december 2024 blir det möjligt för företag att emittera gröna obligationer enligt den nya European Green Bond Standard (EUGB). ...
Läs mer