Utmaningar och utbildning
Orkla Foods Sverige
Mötet med det svenska livsmedelsföretaget Orkla Foods Sverige, som bland annat äger konsumentvarumärken som Felix, OLW, Ballerina och Paulins, sker inom ramen för fokusområdet biologisk mångfald. Under mötet diskuterade vi hur Orkla Foods Sverige arbetar med att implementera nya rapporteringsstandarder som underlättar för investerare att analysera bolagens risker relaterat till naturen och biologiska mångfalden, men även hur väl utrustade bolaget står inför kommande lagstiftning om import av avskogningsfria råvaror. Då certifieringar på palmolja och soja inte kommer vara tillräckligt för att uppfylla regelverket måste bolaget arbeta tätt med leverantörerna och för att förhoppningsvis bevisa att råvarorna är avskogningsfria. Vi upplever att bolaget hanterar dessa risker väl men kommer att fortsätta föra dialog om hur bolaget kan bidra med att minska försluten av den biologiska mångfalden.
Singapore Airlines
Under hösten inledde vi nya dialoger inom ramen för fokusområdet klimat och klimatmål, där Singapore Airlines (SIA) är ett utav bolagen. Flygindustrin står inför en stor utmaning att ersätta fossilbaserad bränsle till förnyelsebart bränsle. Utbudet på det så kallande SAF (Sustainable Aviation Fuel) är väldigt lågt och domineras av några få aktörer på marknaden vilket gör att priset är två till fem gånger så högt. Att passera över denna kostnad till resenärerna skulle leda till ett högt pris på flygbiljetterna vilket i sin tur leder till att bolaget blir utkonkurrerat av andra flygbolag som inte har intentionen att köpa förnyelsebart bränsle. Vi pratade även om vetenskapligt baserade klimatmål och SIA visade ambitioner på att sätta dessa men att bolaget just nu arbetar på att ta fram en tydlig strategi för hur dessa mål ska kunna nås med de utmaningar som finns. Bolaget lovade däremot att presentera kortsiktiga klimatmål innan årsskiftet.
Gulf Energy
Gulf Energy är en thailändsk energiproducent som främst producerar energi från naturgas men även förnyelsebar energi. Vi ställde oss frågan hur bolaget planerar att minska sina utsläpp och vad de har för plan för att ersätta den fossilbaserade energikällan. Bolaget följer Thailands målsättning om att bli nettonoll-utsläppare år 2050 medan SBTi menar att sektorn bör vara nettonoll redan 2040 för att Parisavtalets mål ska kunna uppnås. Bolaget menar att det kan bli svårt då deras enda kund är staten och att de därför är bundna till statens mål. Bolaget menar däremot att CCS (koldioxidinfångning) är en möjlig lösning för att minska utsläppen från naturgasen och att om den tekniken mognar kan 2040 eventuellt vara realistiskt. Vi ser att bolaget visar på en ambition att vara i linje med vetenskapen och kommer därför fortsätta dialogen med bolaget framåt.
Longi Green
Dialogen med den kinesiska solcellstillverkaren Longi Green fortsätter inom ramen för mänskliga rättigheter i leverantörskedjan. Vi fick, tillsammans med två andra investerare, chansen att hålla en utbildning om ”best practice”-exempel i branschen när det gäller leverantörsledsbesiktning, spårbarhet och granskning. Detta uppskattades mycket av bolagets regelefterlevnads-, inköps- och hållbarhetsavdelning. Bolaget kommer att se över vårt material och vi kom överens att följa upp om cirka sex månaders tid.
Wallenius Wilhelmsen Logistics
Med svensknorska rederiet Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL) för vi en ny dialog med fokus på vetenskapligt baserade klimatmål. Vi diskuterade varför bolaget inte klarade av att skicka in klimatmål till SBTi inom två år, vilket ledde till att de blev borttagna från SBTi lista. WWL menar att det är på grund av att SBTi höjt kraven för shipping-industrin (från 2 grader till en och 1,5 grader). Bolaget kommer se över vad som krävs för att uppfylla de nya kraven. Vidare diskuterade utmaningarna sektorn står inför såsom att byta bränsle och i många fall även motor i samband med hur de ska nå sina kortsiktiga klimatmål.
Rockwool
Det danska isoleringsbolaget Rockwool är ett företag vi lyft fram för sin miljöprofil. Deras stenullsisolering är ett framtidsmaterial som är brandsäkert, hållbart och högeffektivt – och kan hjälpa byggnader bli mer klimateffektiva. Bolaget har dock en betydande produktion i Ryssland, och har efter den olagliga invasionen av Ukraina kritiserats för att bibehålla produktion i landet och deras produkter har kopplats till den ryska flottans fartyg. Vi har inlett en diskussion med bolaget i denna fråga för att förstå hur de ser på produktion i Ryssland i framtiden. Bolagets ryska verksamhet drivs idag som en självständig enhet som enbart betjänar den ryska marknaden och varken importerar eller exporterar material, reservdelar eller produkter, och bolaget uppger att de produkter som använts av ryska flottan inte längre produceras. Bolaget har svarat på den kritik som framförts både i skrift samt kommenterat den på bolagsstämman. En engelsk översättning från både årets och fjolårets stämma – där bolagsledningen kommenterar Rysslandsfrågan – kan ses här. Bolaget kommenterar i sändningen att deras produktionskapacitet, kassaflöde och teknologi kommer nationaliseras och tillfalla Rysslands regering om bolaget utrycker en vilja att lämna landet, och att stanna kvar är därför ” det minst dåliga alternativet, i en situation där det bara finns dåliga lösningar”. Bolaget är även mycket tydliga med att de givit betydande bidrag till Ukraina och att de följer alla nuvarande sanktioner. Vi fortsätter en nära dialog med Rockwool i denna fråga.
Antibiotikaresistens
Överanvändandet av antibiotika inom livsmedelsindustrin är en brännande fråga – och vi engagerar oss i FAIRR Initiative för att motverka antibiotikaresistens, så kallad AMR ”Antimicrobial resistance”. Förutom att föra en dialog med specifika bolag inom livsmedelsproduktion och restaurangbranschen har vi även diskuterat frågan med Glass Lewis som är en stor röstningsrådgivare som många institutionella investerare lyssnar på när de lägger sina röster på bolagsstämmor. Glass Lewis har rekommenderat nej till många AMR-relaterade förslag och vi har velat förstå deras motivation lite djupare. Glass Lewis uppger att när de tittar på röstningsförslag alltid utgår från aktieägarvärde och att frågan skall vara av materiell betydelse för att bolaget ska kunna förbättra aktieägarvärdet på kort eller lång sikt. Förslag som bara tillför kostnader där det finns betydande tvivel om att det kommer öka aktieägarvärdet framöver leder till en rekommendation att rösta nej. De förslag som historiskt lagts av aktieägare gällande AMR-förslag har, enligt Glass Lewis, i de flesta fall inte levt upp till tillräckligt bra nivå för att motivera en rekommendation att rösta ja. Vi fortsätter arbetet med FAIRR Initiative och andra institutioner som är medlemmar för att se till att framtida röstningsförslag håller en bättre kvalité och förhoppningsvis kan få större stöd från både institutionella investerare och röstningsrådgivare vid framtida bolagsstämmor.