Vad är nästa steg för ansvarsfulla investeringar? Viktoria och Erik delar sina reflektioner från PRI in Person 2024
För Lannebo, som har integrerat hållbarhet som en kärnprincip i sin investeringsstrategi, är deltagandet i PRI in Person en viktig del i deras arbete för att ständigt förbättra och vidareutveckla hållbarhetsarbetet. Viktoria och Erik, som båda har stor erfarenhet av ansvarsfull förvaltning, var där för att representera Lannebo och ta del av de senaste insikterna inom hållbarhetsområdet.
“Det var både inspirerande och frustrerande,” reflekterade Viktoria. “Vi fick se en del stora framsteg, men det fanns en påtaglig brist på de verkligt kritiska diskussionerna som vi måste ha för att skapa förändring.”
Erik delade liknande tankar och lyfte fram utmaningarna med ansvarsfulla investeringar: “Vi är vid en brytpunkt där hållbarhetsarbete har blivit normen, men vi står fortfarande inför betydande utmaningar. Konferensen speglade både framstegen och den komplexa verkligheten som vi måste navigera.”
PRI in Person är inte bara en konferens; det är ett globalt forum för att skapa nätverk och utbyta insikter om hållbarhetens framtid. Men som både Erik och Viktoria noterade, saknades ibland de tuffa diskussionerna om hur man bäst balanserar hållbara investeringar med långsiktig ekonomisk tillväxt.
I den här intervjun delar Viktoria och Erik sina mest minnesvärda insikter från konferensen och reflekterar över hur dessa kommer att påverka Lannebos fortsatta arbete med hållbarhet och ägarstyrning.
Förväntningar på konferensen – och hur den levde upp till dem
När jag frågar om deras förväntningar inför resan, är Viktoria tydlig med att världen just nu står inför många utmaningar – och hon hoppades att konferensen skulle ge en djupare inblick i dessa.
”Vi har nyligen sett flera utmaningar som kan påverka både oss och våra investeringar, som geopolitiska konflikter, protektionism, anti-ESG-rörelser, greenwashing och det kommande valet i USA. Jag hoppades att dessa frågor skulle diskuteras ingående och att möjliga lösningar skulle presenteras,” säger hon. “Konferensen levde delvis upp till förväntningarna, särskilt när Tina Fordham inledde med att prata om geopolitiska risker och deras betydelse. Hon föreslog till och med att vi kanske borde prata om ESGG – där det sista G står för geopolitik.”
Erik, som har en mer reserverad syn, uttrycker en viss besvikelse över att inte alla viktiga frågor togs upp på djupet.
“Jag tycker generellt att man ska ha rätt låga förväntningar på denna typ av konferenser, vilket är synd. Ansvarsfulla investeringar står inför flera utmaningar och har kanske fått lite växtvärk. Det finns en vilja att undvika konflikter och svåra debatter – istället fokuserar man på det som går bra.”
Insikter från PRI in Person 2024
Trots sina olika förväntningar, var både Viktoria och Erik överens om att det fanns många värdefulla insikter att ta med sig från konferensen.
Viktoria lyfter fram tre specifika insikter:
- ”Att panelen om ’vad som hindrar hållbarhetsutvecklingen’ bekräftade min uppfattning om att en stor utmaning är investerarnas kortsiktighet i beslutsfattandet. Vi måste ignorera bruset och fokusera på långsiktiga strategier.”
- ”Akademiska sessionen om ’Pricing the Priceless’ belyser svårigheten att kvantifiera de ekonomiska riskerna med biologisk mångfald, som enligt World Economic Forum är en av de värsta långsiktiga riskerna. Mer forskning krävs.”
- ”Mark Carney lyfte fram de positiva framstegen inom klimatåtaganden. Antalet länder med nettonollmål har ökat sju gånger och finansiella aktörer med samma mål har ökat trettiofaldigt.”
Erik, å sin sida, delade också med sig av tre insikter som gjorde intryck på honom:
- ”Ny forskning visar att många traditionella portföljförvaltare fortfarande tvivlar på om starkt hållbarhetsarbete verkligen driver på bättre utveckling – men att svagt hållbarhetsarbete kan ha en negativ inverkan.”
- ”En av de mest intressanta debatterna handlade om investerares fokus på politiska beslutsfattare istället för enskilda bolag. Det visade på en tydlig klyfta mellan vad som behövs för omställningen och vad som faktiskt sker.”
- ”En panel om gruvdrift och det koldioxidfria energisystemet illustrerade en osynk mellan näringslivet och politiken. Vi såg två motsatta ståndpunkter där en politiker från Ontario motsatte sig nya gruvor, medan en representant från Engelska kyrkans pensionskassa hävdade att hundratals nya gruvor är nödvändiga.”
Hur påverkar detta Lannebos arbete framåt?
Efter att ha fått ta del av globala perspektiv och nya insikter från PRI in Person 2024, är både Erik och Viktoria tydliga med att Lannebo kommer att fortsätta sitt arbete med hållbarhet och aktivt ägarskap. Fusionen med Öhman ger företaget en starkare plattform för att utöva inflytande i viktiga hållbarhetsfrågor.
”Vi kommer att prioritera våra fyra huvudområden: klimat, biologisk mångfald, mänskliga rättigheter och bolagsstyrning. Vår större ägarposition efter fusionen ger oss en möjlighet att påverka ännu mer på bolagsstämmor och i valberedningar,” avslutar Viktoria.
Erik tillägger: ”Vi måste också fortsätta ställa de svåra frågorna och våga utmana status quo. Hållbarhet är komplext, och vi får inte vara rädda för att gräva djupare i de verkliga utmaningarna som branschen står inför.”
Vill du veta mer om hur Lannebo arbetar med hållbarhet? Läs mer på vår hemsida: Lannebo Hållbarhet.