Vad är nästa steg för ansvarsfulla investeringar? Viktoria och Erik delar sina reflektioner från PRI in Person 2024

När Lannebos hållbarhetsexperter Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan återvände från den prestigefyllda PRI in Person-konferensen i Toronto, kom de hem med både optimism och en känsla av att något saknades.
Nyheter
IMG_5447

För Lannebo, som har integrerat hållbarhet som en kärnprincip i sin investeringsstrategi, är deltagandet i PRI in Person en viktig del i deras arbete för att ständigt förbättra och vidareutveckla hållbarhetsarbetet. Viktoria och Erik, som båda har stor erfarenhet av ansvarsfull förvaltning, var där för att representera Lannebo och ta del av de senaste insikterna inom hållbarhetsområdet.

“Det var både inspirerande och frustrerande,” reflekterade Viktoria. “Vi fick se en del stora framsteg, men det fanns en påtaglig brist på de verkligt kritiska diskussionerna som vi måste ha för att skapa förändring.”

Erik delade liknande tankar och lyfte fram utmaningarna med ansvarsfulla investeringar: “Vi är vid en brytpunkt där hållbarhetsarbete har blivit normen, men vi står fortfarande inför betydande utmaningar. Konferensen speglade både framstegen och den komplexa verkligheten som vi måste navigera.”

PRI in Person är inte bara en konferens; det är ett globalt forum för att skapa nätverk och utbyta insikter om hållbarhetens framtid. Men som både Erik och Viktoria noterade, saknades ibland de tuffa diskussionerna om hur man bäst balanserar hållbara investeringar med långsiktig ekonomisk tillväxt.

I den här intervjun delar Viktoria och Erik sina mest minnesvärda insikter från konferensen och reflekterar över hur dessa kommer att påverka Lannebos fortsatta arbete med hållbarhet och ägarstyrning.

Läs mer om PRI in Person 2024!

Förväntningar på konferensen – och hur den levde upp till dem

När jag frågar om deras förväntningar inför resan, är Viktoria tydlig med att världen just nu står inför många utmaningar – och hon hoppades att konferensen skulle ge en djupare inblick i dessa.

”Vi har nyligen sett flera utmaningar som kan påverka både oss och våra investeringar, som geopolitiska konflikter, protektionism, anti-ESG-rörelser, greenwashing och det kommande valet i USA. Jag hoppades att dessa frågor skulle diskuteras ingående och att möjliga lösningar skulle presenteras,” säger hon. “Konferensen levde delvis upp till förväntningarna, särskilt när Tina Fordham inledde med att prata om geopolitiska risker och deras betydelse. Hon föreslog till och med att vi kanske borde prata om ESGG – där det sista G står för geopolitik.”

Erik, som har en mer reserverad syn, uttrycker en viss besvikelse över att inte alla viktiga frågor togs upp på djupet.

“Jag tycker generellt att man ska ha rätt låga förväntningar på denna typ av konferenser, vilket är synd. Ansvarsfulla investeringar står inför flera utmaningar och har kanske fått lite växtvärk. Det finns en vilja att undvika konflikter och svåra debatter – istället fokuserar man på det som går bra.”

Insikter från PRI in Person 2024

Trots sina olika förväntningar, var både Viktoria och Erik överens om att det fanns många värdefulla insikter att ta med sig från konferensen.

Viktoria lyfter fram tre specifika insikter:

  • ”Att panelen om ’vad som hindrar hållbarhetsutvecklingen’ bekräftade min uppfattning om att en stor utmaning är investerarnas kortsiktighet i beslutsfattandet. Vi måste ignorera bruset och fokusera på långsiktiga strategier.”
  • ”Akademiska sessionen om ’Pricing the Priceless’ belyser svårigheten att kvantifiera de ekonomiska riskerna med biologisk mångfald, som enligt World Economic Forum är en av de värsta långsiktiga riskerna. Mer forskning krävs.”
  • ”Mark Carney lyfte fram de positiva framstegen inom klimatåtaganden. Antalet länder med nettonollmål har ökat sju gånger och finansiella aktörer med samma mål har ökat trettiofaldigt.”

Erik, å sin sida, delade också med sig av tre insikter som gjorde intryck på honom:

  • ”Ny forskning visar att många traditionella portföljförvaltare fortfarande tvivlar på om starkt hållbarhetsarbete verkligen driver på bättre utveckling – men att svagt hållbarhetsarbete kan ha en negativ inverkan.”
  • ”En av de mest intressanta debatterna handlade om investerares fokus på politiska beslutsfattare istället för enskilda bolag. Det visade på en tydlig klyfta mellan vad som behövs för omställningen och vad som faktiskt sker.”
  • ”En panel om gruvdrift och det koldioxidfria energisystemet illustrerade en osynk mellan näringslivet och politiken. Vi såg två motsatta ståndpunkter där en politiker från Ontario motsatte sig nya gruvor, medan en representant från Engelska kyrkans pensionskassa hävdade att hundratals nya gruvor är nödvändiga.”

 

Hur påverkar detta Lannebos arbete framåt?

Efter att ha fått ta del av globala perspektiv och nya insikter från PRI in Person 2024, är både Erik och Viktoria tydliga med att Lannebo kommer att fortsätta sitt arbete med hållbarhet och aktivt ägarskap. Fusionen med Öhman ger företaget en starkare plattform för att utöva inflytande i viktiga hållbarhetsfrågor.

”Vi kommer att prioritera våra fyra huvudområden: klimat, biologisk mångfald, mänskliga rättigheter och bolagsstyrning. Vår större ägarposition efter fusionen ger oss en möjlighet att påverka ännu mer på bolagsstämmor och i valberedningar,” avslutar Viktoria.

Erik tillägger: ”Vi måste också fortsätta ställa de svåra frågorna och våga utmana status quo. Hållbarhet är komplext, och vi får inte vara rädda för att gräva djupare i de verkliga utmaningarna som branschen står inför.”

 

Vill du veta mer om hur Lannebo arbetar med hållbarhet? Läs mer på vår hemsida: Lannebo Hållbarhet.

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Vad är nästa steg för ansvarsfulla investeringar? Viktoria och Erik delar sina reflektioner från PRI in Person 2024

När Lannebos hållbarhetsexperter Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan återvände från den prestigefyllda PRI in Person-konferensen i Toronto, kom de hem med både optimism och en känsla av att något saknades....
Läs mer

Trycka ännu hårdare på ett snöre

”Pushing on a string” är en metafor som återkommande dyker upp i centralbanksvärlden och skall belysa att penningpolitiska stimulanser i vissa fall kan vara verkningslösa för att hjälpa den reala ekonomin. ...
Läs mer

Elbilar, skogar och hållbara affärer: Vi investerar för framtiden

I september fortsatte vi vår dialog med UPM-Kymmene inom Nature Action 100, där fokus låg på deras målsättningar för biologisk mångfald i Finland och Uruguay....
Läs mer

Lannebo söker juriststudent för utvecklande extrajobb

Vill du utvecklas inom finansjuridik i en miljö där kunskap och tillväxt står i fokus? Då är du välkommen till Lannebo Kapitalförvaltning. ...
Läs mer

Pressmeddelande – fusionen genomförd – blir Nordens största fristående fondbolag

Den 16 september 2024 slutfördes fusionen mellan Lannebo och Öhman Fonder, som därmed skapar Nordens största fristående fondbolag....
Läs mer

Lannebo Kapitalförvaltnning – Press release

Lannebo Kapitalförvaltning AB (formerly E. Öhman J:or Fonder AB) announces upcoming major shareholder notifications on September 16, 2024...
Läs mer

Lannebo Kapitalförvaltning – Pressmeddelande

Lannebo Kapitalförvaltning AB (tidigare E. Öhman J:or Fonder AB) offentliggör kommande flaggningsanmälningar den 16 september 2024...
Läs mer

Fokus på biologisk mångfald och bolagsdialoger

Under augusti månad pratade vi med industrigasföretaget Linde. Vi hade även en givande dialog med bolaget Rotork som tillverkar utrustning för flödeskontroll, men som vi ännu inte har investerat i. ...
Läs mer

Bolagsbesök i Studsvik och oroliga stämmor

Sommarens besök på Studsvik gav oss kunskap om hur kärnbränsleavfallshantering går till. Vi har även kunnat konstatera att den svenska stämmosäsongen 2024 varit ovanligt stökigt. Det har förekommit allt från avbrutna stämmor till protestkörer och...
Läs mer

Från små frön till stora skördar – NanoCap och MicroCap blomstrar

Världens börser har tagit revansch efter några tunga ekonomiska år och det har väckt liv i svenskarnas fondsparande. Under perioden januari till juni uppgick nettosparandet i fonder till totalt 103,7 miljarder kronor. Det gör nysparandet...
Läs mer