Vad tycker branschen om Lannebo?
“Oberoende nytänkare”
Hur har det varit att ha Lannebo som konkurrent?
“Det är klart att Lannebo i viss mening är en konkurrent, men samtidigt har små aktörer som vi en ganska liten del av marknaden. I stället för att se oss som konkurrenter ser jag att vi har en gemensam uppgift som fristående aktörer att uppmuntra människor att placera sina pengar på andra ställen än hos sin bank. Och ju fler goda exempel på oberoende firmor som det finns, desto fler vågar tänka i de banorna. Så jag tror snarare att vi och Lannebo har hjälpts åt.”
Hur har bolag som Lannebo och Didner & Gerge påverkat fondbranschen de senaste 20 åren?
“Vi har varit en del av en trend där allt fler aktörer har tillkommit utanför bankerna. Det handlar till viss del om fondsparande, men vi har också företag som Avanza och andra aktörer som till exempel erbjuder betallösningar. I grund och botten handlar det om att göra bra resultat så att potentiella kunder tycker att det är en idé att titta utanför bankerna, och där kan nog både vi och Lannebo ha bidragit.”
– Henrik Didner, medgrundare Didner & Gerge
“En ägare med åsikt”
Vad har du för erfarenhet av Lannebo?
“Lannebo har varit ägare i ett antal bolag där vi på Latour har varit huvudägare och jag har alltid tyckt att de har varit väldigt bra att diskutera med. Vi har haft bra dialoger om allt från långsiktiga bonusprogram till styrelsesammansättning.”
Vad har Lannebo betytt för ägarstyrningen i svenska börsbolag?
“Till skillnad från många andra institutionella ägare så är Lannebo en ägare som har en åsikt och tar ställning och det tycker jag är väldigt bra. De har en affärsmässig och tydlig ägarprofil och är relativt långsiktiga i sina innehav. Det tillsammans med att de är tydliga i sina uppfattningar har stor betydelse eftersom de då får genomslag och kan påverka.”
– Jan Svensson, styrelseproffs och tidigare vd Latour
“Förbättrad privatekonomi”
Lannebo har sedan starten kämpat mot dolda indexfonder och för äkta aktiv förvaltning, verkar det ha haft någon effekt?
“Ja, tack vare fina resultat från fondförvaltare med riktig aktiv förvaltning samt tillväxten av indexfonder med låga avgifter så har problematiken med dolda indexfonder uppmärksammats ordentligt det senaste årtiondet. De dolda indexfonderna har fått välförtjänt kritik och allt fler sparare ifrågasätter varför man ska köpa falukorv till priset av oxfilé. Det vi nu ser av en allt tydligare skiljelinje mellan billig passiv förvaltning och riktig aktiv förvaltning är enbart positivt.”
Lannebo är ett av en handfull fristående svenska fondbolag som startade kring millennieskiftet. Vad har de haft för betydelse för svenskarnas sparande?
“Lannebo, tillsammans med andra fondbolag med framgångsrik förvaltning, har absolut varit med och förbättrat privatekonomin och framtiden för hundratusentals svenskar. Nya digitala banktjänster och plattformar har också möjliggjort att även den stora gruppen sparare med ett mindre eller medelstort kapital, enkelt får tillgång till dessa och därigenom inte är begränsade av sin husbanks egna utbud.”
– Johanna Kull, hållbarhetsansvarig Avanza
“Skickliga på att nå ut”
Vad är din erfarenhet av Lannebo?
“Mina första minnen av Lannebo är från tidigt i bolagets historia då jag kommer ihåg att de var väldigt omskrivna på grund av sin framgångsrika förvaltning. För mig var det tydligt att Lannebo var ett av de fristående fondbolag som var skickligast på att nå ut till en bred marknad av småsparare.”
Vilken betydelse har fristående fondbolag för svenska företag i dag?
“För mig är det tydligt att det ofta är just de fristående fondbolagen som är de första institutionella investerarna som vågar gå in som ägare i bolag på väg upp. Sverige behöver fler företag och därför skulle vi behöva ännu fler fristående fondbolag som liksom Lannebo vågar vara aktiva i sin förvaltning och kan vara viktiga pelare i finansieringen och därmed utvecklingen av svenska bolag.”
– Günther Mårder, vd Företagarna, tidigare vd Aktiespararna
“Aktiv förvaltning lönar sig”
Lannebo startade år 2000, samtidigt som PPM, vad har det betytt för svenskarnas fondsparande?
“Premiepension bidrar till bättre pensioner eftersom avkastningen är högre än uppräkningen av inkomstpensionen. Lannebos fonder har alltid tillhört de bästa i sina respektive kategorier, vilket visar att aktiv förvaltning lönar sig när fonder förvaltas av professionella förvaltare.”
Under de 16 år du var vd för Fondbolagens förening hur var det att arbeta med Lannebo?
“Under mina år som vd på Fondbolagens förening uppskattade jag alltid samarbetet med Lannebos medarbetare. De var duktiga och värnade också om tilltron till hela branschen. Månadssparande i fonder har gett glädje till så många.”
– Pia Nilsson, tidigare familjeekonom och vd för Fondbolagens förening
Text: Karin Aase