Tova Larsson: “Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi”

Tova Larsson reser land och rike runt och föreläser i skolklasser om privatekonomi. Ett viktigt uppdrag som skapar förutsättningar för ett mer jämställt samhälle. Självklart är Lannebo med och stöttar.
Nyheter
Tova_Larsson-1600×900

Det luktar Delicatobollar, kaffe och rätt mycket deodorant från kafeterian. Nycklar skramlar när skåpen öppnas. Det hojtas och stojas när små grupper av elever är på väg till sina lektioner. Det är, med andra ord, en helt vanlig dag på gymnasiet.

I klassrummet där klass N22B ska ha samhällskunskap är några redan på plats. De som släntrar in genom dörren får – under visst suck och stön – lämna sina mobiler i en låda. I dag är det privatekonomi på schemat.

”Vi vill att unga ska ha bra koll på sin ekonomi. Man ska veta hur man betalar en faktura, vad det gör för skillnad om du börjar spara när du är 20 jämfört med om du är 45. Vi vill att alla ska ha samma villkor, eftersom det inte är så mycket undervisning i privatekonomi i skolan”, säger Tova Larsson.

Hon är verksamhetschef på organisationen Ung Privatekonomi och reser tillsammans med sina kolleger land och rike runt för att föreläsa för gymnasieungdomar om räntor, pensioner, fakturor och fondandelar. Frågorna gäller studielån, aktier, exakt vad en fond är och hur man blir rik.

”Ofta är det många praktiska frågor: Hur kommer jag i gång? Men ibland kan det vara lite kritiska frågor också. Vem tjänar på att jag köper aktier? Men mest av allt finns det en nyfikenhet om hur man ska göra och hur det fungerar. Vi fokuserar mycket på inspiration.”

Skolorna som är anslutna till programmet kallas för UPC-skolor. Det står för Ung Privatekonomi Certifierad skola, vilket innebär att samtliga elever ska få en sådan här föreläsning någon gång under sin gymnasietid.

”Vi ser nämligen att vissa lärare diskriminerar mellan programmen. Man kanske tänker att det bara är de på ekonomiska programmet som behöver lyssna, men det är ju precis tvärtom. Alla kommer ju att påverkas av sin privatekonomi.”

Ung privatekonomi reser runt bland skolor i hela Sverige, i alla områden. I städer, förorter, på landsbygden och småstäder. Att ha en grundläggande kunskap om privatekonomiska frågor är något som angår alla – oavsett bakgrund eller vilket program man går, berättar Tova Larsson.

Skiljer sig frågorna åt mellan olika skolor?

”Det beror lite på var skolan ligger. Vårt mål är att det inte ska spela någon roll vilka föräldrar man har eller vilket område man bor i. Alla ungdomar ska få lika bra kunskap i de här frågorna.”

Tova Larsson är civilekonom och började engagera sig i föreningen Unga Aktiesparare när hon själv gick på gymnasiet. Det ena gav det andra och nu är hon verksamhetschef på Ung Privatekonomi, som är en systerorganisation till Unga Aktiesparare.

”Jag tycker det är spännande att man kan påverka sitt liv, i alla fall på lång sikt. Vi pratar ju inte om kryptovalutor eller om snabba köp och sälj, utan vi fokuserar på det långsiktiga. Sprid risken, förstå vad du köper och lite sådana gyllene regler.”

Varför är det viktigt?

”Ta pensionen som ett exempel. I dag måste man ta ett aktivt val om när man ska börja spara och tänka på sin pension. Då blir det väldigt orättvist om vissa föräldrar börjar spara åt en medan andra skjuter det framför sig. Alla måste få den här kunskapen. För att inte tala om smslån, som är den största kategorin för betalningsanmärkningar bland unga.”

Vad betyder samarbetet med Lannebo?

”Vi är en icke-vinstdrivande organisation som ger kostnadsfria föreläsningar. Att Lannebo är med och bidrar gör att vi kan nå ut till fler ungdomar som i förlängningen gör samhället mer jämställt.”

Tova Larsson

Ålder: 24 år.
Gör just nu: Verksamhetschef på Ung Privatekonomi.
Utbildning: Civilekonom med inriktning entreprenörskap och affärsutveckling vid Jönköping University.
Eget sparande: Främst aktier, men även fonder och på sparkonto beroende på när pengarna ska användas.
Dold talang: Jag kan applådera med en hand.
Hobby: Umgås med vänner och familj och vara i naturen.
Fondbolag: Lannebo.

Ung Privatekonomi

  • Ung Privatekonomi är en icke vinstdrivande organisation.
  • Startades av Aktiefrämjandet.
  • År 2021 föreläste man för cirka 35 000 gymnasieungdomar.
  • Lannebo är en av huvudfinansiärerna

__________________

Text: Kalle Dixelius
Foto: Peter Cederling

Lannebo Marknad & Strategi kommer en gång i månaden och innehåller månadsrapporter, nyheter och marknads kommentarer

Relaterade artiklar

Öhman Räntefond Kompass på 99 sekunder

Träffa förvaltaren bakom Öhman Räntefond Kompass som berättar mer om sin förvaltningsstil, vad som utmärker fonden och varför den kan vara ett bra sparalternativ för dig som vill ta lite lägre risk....
Läs mer

En minnesvärd kväll på Lannebos årliga sparträff

Den 26 november samlades över 250 av våra kunder på Filmstaden Rigoletto i Stockholm för att delta i vår årliga sparträff – en kväll fylld med inspiration, insikter och gemenskap...
Läs mer

Är amerikansk industri the greatest?

Vi kommer att ta tillbaka våra jobb. Vi kommer att ta tillbaka våra gränser. Vi kommer att ta tillbaka vår rikedom. Och vi kommer att ta tillbaka våra drömmar.” från Donald Trumps invigningstal i januari...
Läs mer

November med fokus på ansvarstagande och grön omställning

Ett starkt fokus på hållbarhet och ansvarsfullt ägande präglade våra dialoger i november....
Läs mer

EUGB – En viktig milstolpe för gröna obligationer, men vägen framåt är lång

Från och med den 21 december 2024 blir det möjligt för företag att emittera gröna obligationer enligt den nya European Green Bond Standard (EUGB). ...
Läs mer

Årets Sparprofil 2024: Ara Mustafa

Investeringscoachen och sparinspiratören Ara Mustafa hyllas för sina insatser för att demokratisera sparande och investeringar och utses till Årets Sparprofil 2024....
Läs mer

På väg mot en elektrisk framtid – industrins resa mot hållbara lösningar

Elektrifieringen står i centrum för en av vår tids mest omfattande omställningar. Drivet av regulatoriska krav, hållbarhetsmål och tekniska framsteg drivs flera industrier till att tänka om. ...
Läs mer

Make the market great again!

Det amerikanska valet var en rysare in till valnatten att döma av valundersökningar och spelodds. ...
Läs mer

Med fingret på hållbarhetens puls – insikter från Toronto och PRI

Tidigt i oktober reste vi, Viktoria Voskressenskaia och Erik Durhan, till Toronto för att delta i den prestigefyllda PRI in Person-konferensen....
Läs mer

Kalmar kommun investerar för framtida generationer – tillsammans med Lannebo

När Kalmar kommun sålde sitt industrifastighetsbolag för att göra framtidsinvesteringar, fick de över en miljard kronor över. ...
Läs mer