Viktoria Voskressenskaia

Hållbarhet och ägarstyrning

Viktoria Voskressenskaia jobbar inom hållbarhet och ägarstyrning på Lannebo.

Hur kom du in på hållbarhet och ägarstyrning, och vad är det som inspirerade dig att arbeta inom området?

Mitt intresse för hållbarhet och investeringar väcktes under min civilekonomutbildning och närmare bestämt min masteruppsats som handlade om” FN:s 17 globala mål och hållbara investeringar”. Efter en djupdykning i ämnet och ett flertal intervjuer med vad som är mina branschkollegor idag, blev jag inspirerad till att även arbeta med detta.

Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt arbete?

Den vanligaste frågan jag får är om man måste göra avkall på avkastningen för att investera hållbart – och jag tror att du redan vet vad mitt svar är på den frågan 😊

Vad tycker du är mest givande med att arbeta med hållbarhet i finanssektorn?

Att det är under ständig utveckling. Hållbarhet i finanssektorn är något helt annat idag än vad det var 2014, och mycket tyder på att det kommer se annorlunda ut även 2034. Det är väldigt givande att få vara en del av utvecklingen och att få arbeta med en så pass viktig fråga.

Vad anser du är de största utmaningarna inom hållbarhetsområdet för investeringsbolag idag?

De största hållbarhetsutmaningarna för de bolag vi investerar i varierar beroende på sektor, storlek och geografisk region. Men en gemensam nämnare är att hållbara alternativ i slutändan måste vara lönsammare för konsumenten än de traditionella alternativen. Eftersom hållbara lösningar och tekniker fortfarande är relativt nya, är detta oftast inte fallet ännu – och här spelar statliga initiativ en mycket viktig roll för att främja omställningen.

Hur arbetar ni aktivt för att påverka de företag ni investerar i att göra mer hållbara val?

Just nu fokuserar vi på fyra områden i vårt påverkansarbete. Dessa är klimat, natur, mänskliga rättigheter och bolagsstyrning. Vi väljer ut bolag i våra portföljer där vi ser har de största riskerna inom respektive område. Inom klimat till exempel, fokuserar vi på bolag med höga utsläpp utan klimatmål. Genom att få bolaget att sätta klimatmål i linje med Parisavtalet påverkar vi företaget att investera i hållbara lösningar för att nå sina mål.

Vilka hållbarhetsinitiativ eller projekt inspirerar dig just nu, och varför?

Hållbart värdeskapande – ett nätverk av svenska institutionella investerare där vi samarbetar brett kring hållbarhetsfrågor inom finanssektorn – inspirerar mig just nu, särskilt genom ett projekt om den svenska skogen. Vi har fördjupat oss i de komplexa avvägningarna kring skogens roll, både som råvara för att möjliggöra omställningen från material som plast och betong till papper och trä, och som en livsmiljö för arter och ekosystem. Det är en komplex fråga utan enkla svar, men vår målsättning är att påverka företag att förvalta skogen på ett sätt som förenar långsiktig lönsamhet med högt ansvarstagande för biologisk mångfald och klimatet.

Vad är ett konkret exempel där ert hållbarhetsarbete har gjort en verklig skillnad i ett företag ni investerar i?

Eftersom vi ofta samarbetar inom branschen är det svårt att veta exakt vilken påverkan Lannebo haft i ett enskilt fall. Ett konkret exempel är ändå vår dialog med Lindab under 2021–2022, där vi aktivt uppmuntrade dem att ansluta sig till Science Based Targets-initiativet. Detta arbete bidrog till att Lindab i början av 2023 åtagit sig att sätta vetenskapligt baserade klimatmål. Målen måste vara på plats senast 2025 för att åtagandet ska kvarstå, något vi fortsatt påminner dem om. Under 2025 kommer vi även sitta i valberedningen, vilket ger oss ett nära samarbete med bolaget och en stark position att driva arbetet för att integrera SBTi-målen i ledningens incitamentsprogram, för att ytterligare förstärka incitamenten att minska utsläppen i bolaget.


Fakta Viktoria Voskressenskaia

Född: 1996
Utbildning: Civilekonom (Linköpings Universitet)
Ykesbakgrund: Hållbarhet och ägarstyrning på Öhman Fonder/Lannebo 2021-nu. Trainee och sedan aktieanalytiker på Nordea ESG Research 2019-2021.


Artiklar